Određen pritvor dijelu Vukotićeve ekipe

Radović, Radulović i Gvozdenović iza rešetaka do 30 dana

19174 pregleda 2 komentar(a)
Radovića ranije dovode na saslušanje, Foto: Jelena Jovanović
Radovića ranije dovode na saslušanje, Foto: Jelena Jovanović

Određen je pritvor do 30 dana Marku Radoviću, Slavku Raduloviću i Milošu Gvozdenoviću, osumnjičenima da su dio kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu Šćepana Roganovića u Herceg Novom, u februaru 2020. godine.

To je odluka sudije za istragu podgoričkog Višeg suda, potvrdila je "Vijestima" portparolka te sudske instance Marija Raković.

Njima je pritvor određen zbog uticaja na svjedoke i straha od bjekstva.

Policija je nedavno proširila istragu o tom zločinu i osim njih trojice, za saučesništvo je osumnjičila i vođu škaljarskog klana Igora Vukotića iz Kotora i Cetinjanina Iliju Milanovića, koji je od ranije u zatvoru.

Za ubistvo Roganovića ranije su optuženi Krsto Vujić, Dino Ibrahimović, Mili Bajramović, Miloš Komar i Igor Glavaš. Direktnim izvršiocem označen je Bajramović. On je u bjekstvu, kao i Vujić, optuženi organizator te kriminalne grupe.

Posljednja akcija policije u tom slučaju sprovedena je nakon što je specijalna tužiteljka Zorica Milanović donijela naredbu o proširenju istrage.

Po njenom nalogu, postupali su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja sa kolegama iz Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta - oni su na području Podgorice i Herceg Novog obavili pretrese na šest lokacija.

"Sumnja se da su ova lica, zajedno sa ranije procesuiranim licima, stvorila kriminalnu organizaciju koja je imala za cilj izvšenje krivičnog djela ubistvo na štetu Š. R., a koje je izvršeno u februaru 2020. godine u Herceg Novom”, saopštili su zvanično iz Uprave polciije.

Branilac Radovića, advokat Željko Đukanović, kazao je za "Vijesti" da je specijalni tužilac za njegovog branjenika tražio određivanje pritvora po tri pritvorska osnova:

"Opasnost od bjekstva, uticaj na svjedoke i ponavljanje djela. Potencirali smo da ponavljanje djela da ne može da stoji, jer on nikad nije osuđivan za bilo koje krivično djelo i u tom slučaju nema pritvorskog osnova. Da bi stojao osnov ponavljanje krivičnog djela, neko mora biti pravosnažno osuđen, a on nije, njemu se sudi za pokušaj ubistva i to suđenje je u toku", rekao je Đukanović.

On je potvrdio ranije "Vijestima" da su policajci u Herceg Novom pretresli stan njegovog branjenika Radovića, kao i stan njegove majke.

"Nije pronađen bilo koji nedozvoljeni ili kompromitujući predmet koji bi njega, eventualno, doveo u vezu sa izvršenjem bilo kog krivičnog djela. Kako se nezvanično pominje da je razlog njegovog privođenja ubistvo Šćepana Roganovića, smatram da Marko Radović ne može imati dodirne tačke sa izvršenjem tog krivičnog djela, jer je u vrijeme izvršenja tog ubistva nalazio u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija zbog drugog krivičnog djela", rekao je on.

Zbog ubistva Roganovića pred podgoričkim Višim sudom već odgovaraju Ibrahimović, Vujić, Bajramović, Komar i Glavaš.

U tom predmetu specijalno tužilaštvo ima svjedoka saradnika - M. Đ. kojem je krajem marta, zbog bezbjednosti, promjenjen fizički izgled.

To je prije nepuna dva mjeseca, u sudnici, kazala sutkinja Vesna Kovačević, pojasnivši da je sud obaviješten da je taj škaljarac pokajnik u programu za zaštitu svjedoka, da je došlo do promjena u njegovom fizičkom izgledu - i da mu je ugrožena bezbjednost.

Ona je predložila da se M. Đ. sasluša pod pseudonimom i sa zaštićenim glasom i izgledom.

Taj ogranak škaljarskog klana SDT optužuje da su, iz bezobzirne osvete likvidirali brata visokopozicioniranih članova kavačke kriminalne ekipe Duška i Vlada Roganovića.

Nedugo nakon likvidacije Šćepana Roganovića, koji nije pripadao organizovanim kriminalnim grupama, Novljanin Krsto Vujić označen je kao organizator i naručilac te likvidacije.

Šćepan Roganović pogođen je hicima iz vatrenog oružja u trenutku kada je krenuo da silazi stepeništem koje od Kanli kule vodi ka gradu. Treća je žrtva iz porodice Roganović od početka sukoba crnogorskih kriminalnih klanova.

Njegov otac Niko (66) ubijen je u noći 26. jula 2017. godine. Policija nije otkrila dvojicu napadača koji su ga sačekali stotinjak metara od kuće u kojoj je živio i u njega ispalili više projektila.

Tri mjeseca prije tog ubistva, teško je ranjen njegov mlađi sin i brat ubijenog Šćepana - Duško...

Bonus video: