Tužilaštvo Srbije: Šarić novcem od kriminala kupio "Maestral turs"

"Darko Šarić nema nikakve veze sa ovim. Ovo je srž materijalnih dokaza, a nijedan ne dokazuje da je ijedan moj branjenik u ovom postupku učestvovao u ovoj privatizaciji i ovo ne potvrđuje nijedan navod optužbe da je privatizacija u vezi sa krivičnim djelom koje im se stavlja na teret", kazao je advokat Katančević

16241 pregleda 0 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Printscreen YouTube
Darko Šarić, Foto: Printscreen YouTube

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje u ponovljenom postupku protiv Darka Šarića za pranje novca.

U ponovljenom postupku protiv Šarića za pranje više od 20 miliona eura, za koje se sumnja da su stečeni švercom kokaina u toku je faza izvođenja dokaza.

Darko Šarić i njegovi saradnici se terete da su novac stečen kriminalom legalizovali kroz kupovinu nekretnina u Srbiji - hotela, preduzeća, zemljišta.

Danas je, prenosi N1, prezentovan korpus dokaza koji se tiču aukcije za prodaju 70 odsto društvenog kapitala u preduzeću "Bratstvo" iz Preševa, koje je prema navodima tužilaštva Darko Šarić podstrekavao da kupi konzorcijum dvije firme - "Maestral turs" iz Budve i "Aguš gradnja" iz Vranja.

Prezentovani su različiti izvodi, sva potrebna dokumentacija za učešće na aukciji, uplate efektive na deviznu štednju, isplate efektive sa devizne štednje, kartice prometa, ugovori o deponovanju sredstava, zapisnici iz 2011. godine o pretresanju stanova i privremeno oduzetim predmetima.

Advokat Dalibor Katančević, branilac Darka Šarića, kazao je da nijedan izvedeni dokaz ne potvrđuje da su njegovi klijenti Šarić i Bojan Stanojković podstrekli optuženog Nebojšu Jestrovića da izvrši privatizaciju preduzeća "Bratstvo", kao ni da dokazi ne potvrđuju da spornih 280 hiljada eura za tu namjenu ne proističu iz bilo kog krivičnog djela.

"Darko Šarić nema nikakve veze sa ovim. Ovo je srž materijalnih dokaza, a nijedan ne dokazuje da je ijedan moj branjenik u ovom postupku učestvovao u ovoj privatizaciji i ovo ne potvrđuje nijedan navod optužbe da je privatizacija u vezi sa krivičnim djelom koje im se stavlja na teret", kazao je Katančević.

Postupajući tužilac za organizovani kriminal Predrag Ćetković na ovo je odgovorio da odbrana cijeni samo jedan segment dokaza.

"Nije korektno tvrditi da samo na osnovu ovih dokaza tužilaštvo tvrdi izvršenje krivičnih djela. Treba cijeniti cjelinu dokaza, dakle i iskaze različitih svjedoka i svu ostalu dokumentaciju“, kazao je tužilac Ćetković.

Na to je advokat Katančević dodao da će se nadalje odbrana izjašnjavati i o drugim dakazima, ali da mu je drago da čuje da su on i tužilac "saglasni da ovaj prvi segment dokaza ne dokazuje izvršenje krivičnog djela".

Šarić je za ovo krivično djelo bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od dvije do sedam godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se njemu i ostalim optuženima u ovom postupku sudi ispočetka.

U ovom postupku Bojanu Stanojkoviću se sudi u odsustvu, jer se od sredine aprila prošle godine nalazi u bjekstvu. Za njim je raspisana potjernica nekoliko dana nakon što je Darko Šarić 14. aprila 2022. godine dok je boravio u kućnom pritvoru uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu, čiji je član bio Stanojković, prema navodima Tuzilaštva, a koja je između ostalog planirala ubistvo svjedoka saradnika.

Darka Šarića je Apelacioni sud pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Osim što je Apelacioni sud Šarića osudio na nižu kaznu zatvora od svoje prvobitne presude, Šarić je dobio manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića koji je tada osuđen na 15 godina zatvora.

Zbog toga što se Darko Šarić i dalje nalazi u privoru, on još uvijek nije na izdržavanju kazne po ovoj presudi.

Naime, protiv Darka Šarića, njegovog bivšeg advokata Dejana Lazarevića i još 13 drugih okrivljenih pred Specijalnim sudom vodi se još jedan postupak i to za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika Nebojše Joksovića, ali i brojna druga krivična djela. I u tom postupku suđenje zvanično još uvijek nije počelo, jer od februara do sad zbog različitih razloga nije završeno pripremno ročište.

Bonus video: