Vlada SDT-u nije omogućila pristup svim informacijama -promocija ili stvarna borba protiv kriminala

Tužioci su prinuđeni da podatke pribavljaju slanjem dopisa što usporava i otežava prikupljanje dokaza, upozorava Marija Vesković. Ne radi se o zloj namjeri ili opstrukciji, već o problemima koji su više tehničkog karaktera, kaže Zoran Miljanić

36293 pregleda 70 reakcija 35 komentar(a)
Sada su u centru grada, na najprometnijem mjestu: zgrada SDT-a, Foto: Luka Zeković
Sada su u centru grada, na najprometnijem mjestu: zgrada SDT-a, Foto: Luka Zeković

Vlada na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, koja već više od deset mjeseci funkcioniše u tzv. tehničkom mandatu je mogla i morala da preduzme više za poboljšanje uslova rada Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), ocijenila je pravna savjetnica Akcije za ljudska prava (HRA) Marija Vesković.

“Preuzimanje zasluga za uspjehe SDT-a, što se u kontinuitetu moglo čuti od strane predsjednika Vlade, bez istovremenog preuzimanja odgovornosti za nedostatak adekvatnih uslova rada, može stvoriti percepciju da su državni organi više zainteresovani za političku promociju nego za stvarnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekla je Veskovićeva “Vijestima” komentarišući to što se glavni specijalni tužilac Vladimir Novović ponovo požalio na uslove rada.

On je u četvrtak na konferenciji Centra za građansko obrazovanje (CGO), povodom 11 godina pregovora Crne Gore sa EU, istakao da je problem za SDT što nema ujedinjene baze podataka državnih organa, niti SDT ima mogućnost da pristupi svim informacijama koje su im neophodne za rad.

Veskovićeva kaže da je jedna od prepreka za nesmetan rad SDT-a, potvrđena i izjavom Novovića, to što još nije obezbijeđena automatska razmjena podataka koja je bila predviđena Sporazumom zaključenim prije više od dvije godine između Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužilaštva, Sudskog savjeta, Centralne banke i Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Uprave policije, zbog čega su tužioci prinuđeni da sve podatke pribavljaju slanjem dopisa državnim institucijama što dovodi do sporog i otežanog rada u prikupljanju dokaza.

Napominje da je Konsultativno vijeće evropskih tužilaca istaklo važnost pružanja odgovarajućih resursa tužiocima kako bi mogli obavljati svoj posao na najbolji mogući način. Podsjeća da je jedna od njihovih preporuka da se “tužiocima obezbijede odgovarajući ljudski, finansijski i materijalni resursi, uključujući specijalne jedinice u okviru tužilaštva, kao i pomoć kvalifikovanog osoblja, početnu i stalnu obuku, odgovarajuću modernu tehničku opremu, uključujući centralizovane sisteme baza podataka”, kako bi tužioci mogli “da se oslobode nepotrebnog opterećenja, čime će se obezbijediti veći nivo kvaliteta njihovih odluka i efikasnosti javnog tužilaštva”.

Marija Vesković
Marija Veskovićfoto: Bojan Gnjidić

“Vijesti” juče od Vlade nijesu dobile odgovor na pitanja zašto još nema automatske razmjene podataka sa državnim organima i šta je Vlada do sada učinila da unaprijedi pristup podacima za SDT. Iz Vlade su poslali obavještenje da je upit proslijeđen Ministarstvu pravde, ali odgovor nije stigao.

Ministar bez portfelja zadužen za politiku u oblasti borbe protiv korupcije Zoran Miljanić poručio je da država treba da se postara da se SDT, Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova tehnički opreme.

Komentarišući probleme SDT-a u pristupu podacima, Miljanić kaže da se tu ne radi o zloj namjeri ili opstrukciji, već o problemima koji su više tehničkog karaktera.

“I bez tog slučaja koji je javno obznanjen, gdje se glavni specijalni tužilac javno požalio da ne može da dođe do istorije promjena u listovima nepokretnosti, što je jako važno, posebno za finansijske istrage, smatram da se ne radi o opstrukciji, već da će morati u dijelu tehnike mnoge stvari u državi da se mijenjaju. Čini mi se da su softveri koji se koriste zastarjeli, a zasigurno znam za, recimo, softver u MUP koji se tiče granice iz 2008. Sve to pravi probleme na graničnim prelazima. Isto tako i u ovom dijelu korišćenja podataka koji su potrebni SDT-u”, rekao je Miljanić “Vijestima”.

SDT bi morao da ima samostalan uvid u svaki dosije: Miljanić
SDT bi morao da ima samostalan uvid u svaki dosije: Miljanićfoto: Luka Zeković

Upitan da li bi, kad se sve mora faktički ručno raditi, proaktivnost službenika morala da bude na višem nivou, Miljanić je odgovorio da kad SDT traži dokumentaciju za neki predmet, automatski podiže pozornost na taj predmet.

“To su postupci koji nose određenu oznaku stepena tajnosti, pa drugi državni organi ne bi ni smjeli da budu upoznati sa time šta radi SDT. SDT bi morao da ima samostalan uvid u svaki dosije i na taj način sam provjeri istorijat vlasništva. Mislim da bi svaki drugi način bio pogrešan”, rekao je Miljanić.

Smatra da bi SDT, kroz izmjene zakona, mora da dobije potpuno drugačije i veće ingerencije u odnosu na aktuelne, odnosno da glavni specijalni državni tužilac sam bira svoje zamjenike.

Marija Vesković ukazuje da je osnovna obaveza državnih organa da obezbijede osnovne uslove za rad pravosudnih institucija, kao što je SDT, kako bi one mogle nezavisno i efikasno obavljati svoje zadatke.

“Državni organi, u konkretnom slučaju Vlada, moraju biti svjesni činjenice da su rezultati pravosudnih institucija, kao što je SDT, plod istraživačkog rada i stručnosti samih tužilaca i njihovih timova”, poručila je.

Novović je kazao da imaju token koji im je dala Uprava za katastar i državnu imovinu kako bi pristupili podacima o trenutnim vlasnicima, ali nemaju hronologiju upisa i istoriju nepokretnosti, ko je bio prethodni vlasnik i to im otežava rad u finansijskim i krivičnim istagama.

Kazao je da SDT ima pristup bazama podataka Uprave prihoda i carina, ali samo u dijelu koliko je koji građanin prijavio novca na carinskom prelazu i granici.

“A mi nemamo podatke o prijavljenim prihodima, automatska razmjena podataka nije primijenjena u dovoljnoj mjeri i tražimo podatke putem dopisa od organa državne uprave i to nam otežava posao”, rekao je Novović.

SDT se seli u staru zgradu Vlade, vjerovatno u septembru

Veskovićeva kaže da je juče predsjednik Vlade rekao da “kada se radi o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije svaki segment je u progresu”.

“Međutim, od glavnog specijalnog tužioca smo još prije pola godine, na prvom javnom pojavljivanju na TV Vijesti, a onda i ponovo u četvrtak, čuli da to tužilaštvo nema osnovne uslove za rad. Konkretno, da se SDT i dalje nalazi u istoj zgradi u kojoj se nalaze i Više i Vrhovno državno tužilaštvo, u samom centru grada, na najprometnijem mjestu, okruženo sa obje strane stambenim zgradama, sa prilazima zgradi koji nijesu u potpunosti bezbjedni”, kazala je.

Podsjeća da je prošlo skoro 10 mjeseci od kada je na sjednici Vlade usvojen zaključak da će se u cilju rješavanja pitanja prostornih kapaciteta Vrhovnog državnog tužilaštva, Specijalnog tužilaštva, Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i Specijalnog policijskog odjeljenja dati na korišćenje stara zgrada Vlade.

stara zgrada Vlade
foto: Savo Prelević

Ministar pravde Marko Kovač rekao je juče na sjednici Vlade da će se Tužilaštvo izmjestiti u staru zgradu Vlade i biće smješteni u 120 kancelarija.

“Rečeno nam je da će se premjestiti kada to njima bude odgovaralo, pa će to, kako su nam ukazali, najvjerovatnije biti septembar, a mi ćemo nastojati da pomognemo u toj proceduri”, objašnjava Kovač.

Premijer Dritan Abazović je rekao da, što se tiče SDT-a, mogu da pređu kada god hoće u staru zgradu Vlade.

Abazović je kazao da prioritet imaju SDT i Specijalno policijsko odjeljenje.

“Zašto su radili u uslovima kakvim su do sad radili, to je pitanje za one koji su ranije obnašali vlast. Mislim da nigdje u svijetu nema da najveći kriminalci budu u glavnoj gradskoj ulici i blizu stambene zgrade”, naveo je on.

Koprivica: Ako se žele rezultati, potrebna je jasna podrška

Poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica rekao je da činjenica da GST nema neophodne usloveza rad, ukazuje da nije učinjeno dovoljno, odnosno onoliko koliko je potrebno da se stvore uslovi za nesmetanu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Podsjeća da nakon što je rukovođenje SDT-om preuzeo novi GST, u martu 2022. godine, došlo je ostvarivanja izuzetnih rezultata na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, što jača povjerenje u ovu instituciju, ali i obavezuje nadležne organe vlasti da pruže snažnu i sveobuhvatnu podršku, uz puno poštovanje autonomije državnog tužilaštva.

Koprivica
Koprivicafoto: Luka Zeković

“Ako se žele rezultati, potrebna je jasna i sveobuhvatna podrška. Osim elemenata koje je potencirao GST, potrebno je ubrzati rješavanje prostornih potreba, a tu je i definisan jasan zaključak Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, koji je podržala Skupština, a odnosi se na renoviranje i adaptiranje stare zgrade vlade za potrebe SDT-a. Realizacija tog cilja mora biti prioritet nove vlade. Takođe, potrebno je realizovati sveobuhvatnu reformu u sistemu unutrašnjih poslova i organizaciji SDT-a, na temelju ideja koje je i javno prezentovao GST, te uključivanja struke, kako bi se snažno ojačali organizacioni i drugi kapaciteti za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, poručio je.

Bonus video: