Lazović o svemu obavještavao Zvicera: Obalih Mrkiću 1.248 paketa

"Ne pominji Milana Roćena... Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko", piše u poruci koju je Lazović podijelio sa Zvicerom i Milovićem

112761 pregleda 381 reakcija 106 komentar(a)
Pun kamion ilegalnih cigareta, Foto: Uprava policije
Pun kamion ilegalnih cigareta, Foto: Uprava policije

Uhapšeni bezbjednjak Petar Lazović hvalio se šefu kavačkog kriminalnog klana Radoju Zviceru da je navodno oduzeo kamion cigareta Aleksandru Acu Mrkiću.

Mrkićevo ime godinama se vezuje za šverc cigareta.

Prema dokazima koje je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima, Lazović Zvicera i policajca Ljuba Milovića o tome obavještava 9. avgusta, dan nakon što je u Podgorici zaplijenjen kamion cigareta.

“Obalih onom sm***u od Mrkića 1.248 paketa MAC-a”, šalje Lazović u grupu, preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Milović odgovara: “Je li, jes” i pita gdje je to bilo, nakon čega dobija odgovor - “U PG, kod Tehnomaksa kamion”.

“Biće VV ljut”, šalje Lazović.

skaj prepiske
foto: Vijesti

“Mrkić Aleksandar Aco, g***o, sa Kožarom imao kriptu, sa Ivanom Đonovićem. Jes taj. I Mujom, Mujo njegov vojnik, smeće. Boji se od Z kao od đavola. Bio je od Z pobjegao za Kinu, 2 mjeseca prije 3,4 godine. To što oni rade bez dozvole šefa i onda što padaju”, piše Petar Lazović.

Nakon toga komentariše da “sada nisu mogli izvesti paket” i da su mislili “ovo da provuku”.

“I onda ćao”.

Banovići njima prate kamione, ali za k***c... 600.000 vrijednost ovog Mrkićevog”, piše on.

Nakon prepiske oko cijene paketa cigareta, sin tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića piše i ko iz Mrkićeve grupe ima kakav automobil, preko koga su uvezli “blindu”, a onda se opet hvali razbijanjem te kriminalne ekipe.

“Ovo mu Isko Boljević prodao, a on htio da iz Luke prokrijumčari. Mi smo prošle god uhapsili 20 carinika i policajaca koji su u tom učestvovali i sje*ali ih i sad opet”, naglašava Lazović.

Lazović (arhiva)
Lazović (arhiva)foto: Boris Pejović

Isko, odnosno Isat Boljević, 2016. godine bio je predstavnik arapske kompanije koja je od Vlade Crne Gore preuzela Duvanski kombinat u Podgorici (DKP). Godinu kasnije uhapšen je i to nakon što je policija u magacinu firme “Golden gejt” na Karabuškom polju u Podgorici pronašla cigarete vrijedne oko četiri miliona eura, za koje se sumnja da su bile namijenjene za crno tržište. Boljević je, tada, negirao krivicu. Dovođen je u vezu i sa osuđenim švercerom cigareta Srećkom Kestnerom.

Milo, Roćen i striko

Tada se u prepisku uključuje Zvicer, pitanjem: “Cigari toliko koštali?”, a Petar Lazović mu odgovara da im je to vrijednost.

“Da, vrijednost - 1.248 x 450. Prošle god. 2.650 i lanac sav stukli”, šalje poruku.

Nakon nekog vremena šalje fotografisan ekran telefona sa kog su se dopisivali sa uhapšenim u akciji u kojoj su zaplijenjene cigarete, a onda, kako proizilazi iz poruka, pred Zvicerom i Milovićem optužuje trojicu tadašnjih kolega za kontakt sa škaljarcima.

“Gledaj juče se potpisali na kriptu kao moj brat i slali poruke ovome namjerno, što je otvorio kriptu. Mrkić je Kožaru oko transporta i luke pomogao. Davao im pare da se premoste itd...Po Španiji se sastajali, ali doće red na njega. On je Veljoviću napravio kontakt sa škaljarcima, onda Veljović spusti na Milovana i onda Milovan sa Mićom Radovićem...”

skaj prepiske
foto: Vijesti

Veselin Veljović je u to vrijeme bio direktor Uprave policije, Milovan Pavićević načelnik Centra bezbjednosti Podgorica. Najmanje tri osobe u Ministarstvu unutrašnjih poslova se zovu Mićo Radović.

skaj prepiske
foto: Vijesti

Na ekranu koji je fotografisan vidi se da u prepisci pominju tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića, ali i njegovog savjetnika Milana Roćena.

“Ne pominji magacin 35-icu. Iz njega smo sve izvukli. Ne pominji Milana Roćena. Pardon, 25-icu. I ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke. Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko”, piše u poruci.

Fotografija prepiske koju je Lazović poslao Zviceru i Miloviću
Fotografija prepiske koju je Lazović poslao Zviceru i Milovićufoto: SkyECC/Vijesti

Mlađi Lazović ne objašnjava zbog čega su se, lažno se predstavljajući kao njegov brat od strica, na taj način dopisivali sa uhapšenim zbog šverca cigareta.

Akcija koju tokom prepiske sa kavčanima pominje Petar Lazović izvedena je 8. avgusta 2020. godine, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tim povodom organizovalo je konferenciju za medije.

Sada uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović tada je saopštio da su osumnjičeni za šverc milionski vrijednog tovara cigareta uhapšeni u akciji “Arka”, tokom koje su u Podgorici zaplijenjena 1.243 paketa cigareta, koja su pronađena u šleperu bjelopoljskih tablica. Lisice na ruke tada su stavljene Stefanu Bubanji (33) i Nikoli Bubanji (29).

Policija je i tada saopštila da je organizator kriminalne grupe Arsenije Kalezić (66).

Čađenović je tada kazao da SDT Kalezića i njih dvojicu sumnjiči da su državu oštetili za oko 18.000.000 eura.

O Mrkiću, kog Petar Lazović pominje, Vijesti su pisale još početkom 2011. godine - novinarka Olivera Lakić tada je i istraživala da li se u fabrici “Tara” u Mojkovcu, ali i u skladištu u Donoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare lažni brendovi cigareta.

Ona je u tekstovima pisala da iz tog švercerskog posla stoje ljudi iz policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Nakon toga Lakić se našla na meti prijetnji i napada. Prve prijetnje stigle su početkom te godine, od zaposlenog u mojkovačkoj fabrici Slavka Musića, koji je kasnije, zbog ugrožavanja sigurnosti, osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Divi se Šariću, mrzi one koji mrze Pljevljaka

U višednevnoj prepisci, koju obično on inicira, Petar Lazović iskazuje divljenje prema Darku Šariću, a piše mu i da bi njegov otac - Zoran, volio da mu čuje glas, tražeći da pošalje glasovnu poruku.

“Brate, Z je prenio na mene poštovanje i ljubav prema tebi. Svi njegovi bliski znaju da te voli. I svi te gledaju s poštovanjem”, napisao je Petar Lazović narko bosu iz Pljevalja u julu 2020. godine.

Petnaestak dana prije nego je u Podgorici zaplijenjen kamion cigareta, mlađi Lazović i u komunikaciji sa Šarićem pominje Mrkića.

“Brate mrzim ih sve, jer oni nas mrze što volimo tebe, ovog, onog! A ne jer sam se sa njima svađao. Duplo ih mrzim. Kako ću da ih volim, žele zlo tati, tebi, još nekim našim drugovima. Ljubomora i par smradova podmuklih, kao onaj Aco Mrkić”, napisao je 25. jula 2020. godine tom Pljevljaku.

Mrkić je Kožaru oko transporta i Luke pomogao. Davao im pare da se premoste itd...Po Španiji se sastajali, ali doće red na njega. On je Veljoviću napravio kontakt sa škaljarcima, onda Veljović spusti na Milovana i onda Milovan sa Mićom Radovićem", obavještava Petar Lazović šefa kavčana Radoja Zvicera i Ljuba Milovića

Od tajnog agenta do člana klana

Specijalno državno tužilaštvo tereti Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, odbjeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije.

Ispravka: U štampanom izdanju Vijesti piše da je u vrijeme kada Lazović komunicira sa Zvicerom i Milovićem, Mićo Radović bio načelnik Odjeljenja bezbjednosti Tivat. Taj funkcioner UP međutim sa pozicije šefa tivatske policije smijenjen je krajem 2017. godine.

NAPOMENA Zabranjeno je preuzimanje fotografija bez dozvole redakcije Vijesti

Bonus video: