Matičar Opštine Bijelo Polje prijetio Srbima, tužilaštvo reagovalo

Više državno tužilaštvo ispituje da li u radnjama službenika Opštine Danila Šćepanovića ima elemenata krivičnog djela "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje"...

79965 pregleda 88 reakcija 80 komentar(a)
Danilo Šćepanović, Foto: Fejsbuk
Danilo Šćepanović, Foto: Fejsbuk

Pusti čovječe, pregovaraš sa govnetom iz srpskog sveta. Doći će i njima kraj, kao na Kosovu i Hrvatskoj”, riječi su koje je matičar Opštine Bijelo Polje Danilo Šćepanović uputio putem Fejsbuka pripadniku Srpske nacionalne zajednice i odborniku Demokratskog fronta u lokalnoj Skupštini Radovanu Rakočeviću, zbog čega slučaj ispituje Više državno tužilaštvo.

Tužilaštvo ispituje da li u radnjama službenika Opštine ima elemenata krivičnog djela - “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje”, potvrđeno je “Vijestima”.

Šćepanović je ranije osuđivan zbog lažne diplome, a pretprošle godine je izabran za predsjednika Opštinskog odbora Patriotsko-komitskog saveza...

Predsjednik Petar Smolović i Opština Bijelo Polje, čiji je Šćepanović službenik, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, iako su ih dobili prije devet dana.

Iz Uprave policije u odgovoru navode da su službenici policije odmah nakon prijave policiji 21. juna upoznali državne tužioce u Višem i Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

“U odnosu na navode policijski službenici su prikupili obavještenja od podnosioca prijave i prijavljenog. Policijski službenici u saradnji sa nadležnim tužiocem preduzimaju dalje mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti navedenog događaja, kao i kvalifikaciji događaja”, stoji u odgovoru tima za odnose sa javnošću Uprave policije.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva je saopšteno da je Uprava policije obavijestila postupajućeg tužioca, te da je on naložio službenicima da se o navedenom obavijesti viši državni tužilac.

Portparol Višeg državnog tužilaštva Hasan Lukač u odgovoru “Vijestima” naveo je da će se izjasniti nakon prikupljanja obavještenja od ovlašćenih službenika Uprave policije, nakon čega će biti poznato da li se eventualno radi o krivičnom djelu “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje”.

“Spisi predmeta su dostavljeni ovom tužilaštvu radi ocjene da li u radnjama određenog lica postoje osnovi sumnje da je izvršilo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nakon donošenja odluke od strane postupajućeg državnog tužioca javnost će biti blagovremeno obaviještena”.

Slučaj je Odjeljenju bezbjednosti u Bijelom Polju prijavio Šćepanovićev komšija Petar Radovanović.

U prijavi je naveo da je na Fejsbuku primijetio prepisku Šćepanovića i više osoba.

“Niko mi nije sugerisao da prijavim slučaj, već sam to uradio po sopstvenom nahođenju, jer sam pripadnik srpskog naroda i smatrao sam da je u navedenoj objavi sadržan govor mržnje. Želim da naglasim da je moja prijava samo želja da svako bude odgovoran za svoje riječi, da moramo poštovati jedni druge i da sam spreman da primim izvinjenje Šćepanovića za uvrede koje je nanio cijelom spskom narodu”, naveo u Radovanović.

“Vijesti” su ranije objavile da je Šćepanović postao namještenik za vođenje biračkog spiska uz pomoć falsifikovane diplome, zbog čega je 2015. godine i pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na godinu...

Bonus video: