Lazović raportirao Šariću: "Brate, pazim sve naše"

Juče nisam dao da se uzme blinda (blindirani automobil)..., obavještava uhapšeni bezbjednjak Šarića. Žali se pritvorenom narko bosu kako su mu Marinko Banović i ekipa pretukli druga, Marka Zekića, koji je kasnije optužen da je iz osvete ubio dvojicu Podgoričana...

91097 pregleda 245 reakcija 101 komentar(a)
Sa Šarićem dijelio povjerljive i nebitne informacije: Lazović nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović
Sa Šarićem dijelio povjerljive i nebitne informacije: Lazović nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović

Uhapšeni tajni agent Petar Lazović spriječio je u ljeto 2020. godine kolege da oduzmu blindirane automobile pripadnicima kriminalnog klana Darka Šarića, a onda se time i pohvalio tom Pljevljaku.

To proizlazi iz transkripata koje je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima, iz kojih je očigledno i da je dijelio povjerljive informacije sa Šarićem, pritvorenim narko bosom.

Sredinom jula 2020. godine, tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK), kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović, Šarića obavještava o policijskim akcijama.

“Juče nisam dao da se uzme blinda. Spaske i Kubanac. Goran i Nikola. Nisam dao juče. Brate, ja ih pazim, sve koji su naši. Koji ne srljaju, jedini koji je kiksao ovaj Bajčo. Sa ovim Banovićima se uvatio, a oni na sto stolica. Pazim sve naše to i oni znaju ne znam prenose li ti. I Delfina isto. Ne bi mnogi vrdali niđe da si ti tu!”, piše Lazović Pljevljaku.

Tokom prepiske šalje skrinšot dopisivanja sa kolegom koji je dan ranije zaustavio Nikolu i Gorana Spasojevića i Lazoviću poslao fotografije njihovih isprava.

“Nemoj uzimat”, odgovorio je Lazović kolegi, a potom Šarića izvijestio o tome.

Šariću šalje dokaz da nije dozvolio oduzimanje automobila
Šariću šalje dokaz da nije dozvolio oduzimanje automobilafoto: Vijesti

Braća Spasojević godinama su evidentirani u policijskim spisima kao saradnici Darka Šarića. Svojevremeno, u Baru su imali svoju kriminalnu ekipu...

Bajčo, kog mlađi Lazović pominje, je Vladimir Bajčeta, nekadašnji je tjelohranitelj braće Šarić i njihov blizak rođak. Više godina radio je kao policijski specijalac. Uhapšen je sredinom marta 2023. godine kao član policijskog narko kartela...

Banovići su braća Marinko i Mirko, Bajčetini kumovi.

Mirko Banović duže od dvije decenije pripadnik je specijalnih snaga crnogorske policije. Nakon formiranja SBPOKK, bio je dio njihovog tima za podršku, ali je poslije nekoliko mjeseci, navodno zbog nesuglasica sa Lazovićima, napustio taj sektor.

"Zekić hajduk već dva momka ubio"

Nakon što je u podgoričkom Siti kvartu napadnut i pretučen Marko Zekić, Petar Lazović se, umjesto da uhapsi počinioce ili obavijesti nadležne, žali Darku Šariću da su mu napali druga.

“Ova stoka od Bajčete i Marinka Banovića i još 2 momka napali mi druga. Koji je prehrabar i opasan, častan do bola. A miran, pravi hajduk. Nije se mogao sam branit protiv njih, ali će ih kastrirat”, piše Lazović 5. avgusta 2020. godine.

Nakon što ga je Šarić vjerovatno pitao da mu objasni ko je pretučen, odgovara mu:

“Ne nego momak sa ulice”.

skaj prepiske
foto: Vijesti

Poruke Pljevljaka nisu vidljive u materijalu u koji su Vijesti imale uvid.

“Hajduk. Ležao, već dva momka ubio. Iz Berana. Marko Zekić, sa Vukom Vulevićem je on. Bio sa djevojkom, njih 4. Zvali iz poštovanja da pitaju je li Bajčo tvoj, ja rekao ne odavno. Ja sam rekao da te ne opterećuju oko toga, te ne zanima to”, šalje pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije narko bosu, pritvorenom u Beogradu.

skaj prepiske
foto: Vijesti

Zekić je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog ubistva sugrađanina Jasmina Šuntića 2010...

Vijesti su 6. avgusta 2020. godine Upravu policije pitale da li imaju informaciju da je dan ranije, u Podgorici, teško pretučen Marko Zekić, šta se tačno dogodilo i da li je taj Beranac saslušan kako bi, eventualno, dao podatke koji su od interesa za istragu.

Na ta pitanja nikada nije odgovoreno, niti su akteri procesuirani iako je policajac Lazović, kako proizlazi iz prepiske sa Šarićem, istog dana imao sve podatke.

Dva mjeseca i desetak dana nakon što je dobio batine, Zekić je, kako sumnja tužilaštvo, iz osvete ubio Podgoričanina Nemanju Prelevića (28) i njegovog prijatelja Danila Pekovića (19).

Da su Prelević, Peković, Bajčeta i Banović akteri napada na Beranca, objelodanjeno je nakon što je podignuta optužnica protiv njegove grupe. Prema optužnici, Zekić je tokom 2020. formirao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali Miomir Ž. Đukić, Dragan Z. Biletić, Vasilije M. Đukić, Mirčeta M. Mihajlović, Nenad M. Miličić i Branislav S. Ivanović, Goran M. Milašinović i Dragan Tarić.

Dokaze protiv njih tužilaštvo je potkrijepilo transkriptima sa Sky ECC aplikacije, koje im je dostavio Europol.

Zekić i Ivanović u bjekstvu su i sudi im se u odsustvu.

Juniorova "djela"

Specijalno državno tužilaštvo još u julu 2021. godine dobilo je transkripte koji teško optužuju Lazovića i njegovog kolegu Ljuba Milovića, ali je tadašnji specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru prošle godine arhivirao predmet i oslobodio ih odgovornosti.

Istraga je pokrenuta četiri mjeseca kasnije i to tek kada je portal Libertas objavio prepiske policajaca sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe “kavači” i njihovim beogradskim saradnicima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Nekadašnji tajni agent uhapšen je 18. jula 2022. godine, a SDT ga tereti ga da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umjesto protiv nje.

Pola godine kasnije i Čađenović je uhapšen zbog optužbi da je štitio kavčane.

SDT na čelu sa novim šefom, Vladimirom Novovićem, podiglo je početkom januara optužnicu protiv Lazovića, Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Sky ECC aplikacije. Na tom kriptovanom kanalu komunikacije on je koristio nadimak Junior i Junior New.

“Stanković nije dobar za Šarićevu kćerku”

Sredinom jula 2020. godine, tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, kojim je rukovodio njegov otac Zoran, gotovo svakog dana nudi pomoć Šariću, nerijetko se obrušujući na saradnike tog Pljevljaka.

Šarić je tih dana u beogradskom pritvoru čekao završne riječi u predmetu vođenom pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu - zbog krivičnog djela pranje novca.

Tokom prepiski o tome što je spreman da učini za njega, Lazović obavještava Šarića i o beznačajnim stvarima poput onih ko je sa kim bio u društvu, koliko trenira, ko je što rekao...

U jednom trenutku sugeriše mu i da njegova kćerka nije napravila dobar izbor u pogledu partnera.

“Brate ne znam znači li ti, ali ti moram reći, onaj mali Stanković, što je momak, kako mi kažu, sa tvojom kćerkom. Bio je u Tre Canne sa Minjom Šakovićem i Draganom Pečuricom - najboljim drugom Kožarevim”, piše Lazović Pljevljaku 20. jula 2020. godine.

skaj prepiske
foto: Vijesti

Nakon Šarićevog odgovora piše mu: “Ok ti si moj brat, a moram ti reć”.

“Inače ne zaslužuje ni drug da bude sa nekim tvojim, eto iskreno... Sjedi sa Minjom, Dabom, Ćoćom, Pečom, uglavnom bitno mi da znaš to”...

Stanković, kog Lazović u tom dijelu prepiske pominje, sin je dugogodišnjeg sudije i tužioca Ivice Stankovića, advokat Aleksa Stanković.

Zvao tatu i strica zbog Hela i korone

Iz transkripata koje je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima proizlazi da je Lazovuć osim povjerljivih, sa Šarićem dijelio i informacije o tome ko je od njihovih prijatelja obolio od korone, što je preduzeo da im pomogne, ko je umro, a provjeravao je i kakvo mišljenje Pljevljak ima o ljudima iz njegovog i okruženja njegovog oca Zorana Lazovića, pa čak i o višegodišnjim prijateljima.

“Brate Hele je zaglavio u bolnicu. Od corone. Sve sam ih već zvao i Z. Korona dobio gušenje prebačen u covid centar u BA. Sad iz BP za BA. Zvao sam sve dr gore i Ranko stric zvao”, izvještava bezbjednjak sredinom jula 2020. godine Šarića.

Tada mu, najvjerovatnije, piše o Denisu Helu Duroviću, svojevremeno Šarićevoj desnoj ruci.

Prema transkriptima šifrovane komunikacije policajac najčešće, kada pominje svog oca, piše samo prvi inicijal imena - “Z”.

Lazović pojašnjava i da mu poruke šalje u realnom vremenu, dok Durovića transportuju iz bjelopoljske bolnice u beranski Covid centar.

“Sad brate, trenutno. Sad stiže u BA. Berane. Tamo je najbliži covid centar”.

Nakon nekoliko sati Pljevljak se interesuje za zdravlje Durovića i dobija odgovor:

“Bolje je, kiseonik mu je uključen”.

NAPOMENA Zabranjeno je preuzimanje fotografija bez dozvole redakcije Vijesti

Bonus video: