Svjedočio Toni Đokaj: Ilir i Šejla od početka imali nesuglasice sa njenim ocem

“Hoću samo da dodam, da uz poštovanje Šejle, želim da iskažem saučešće njenoj porodici”, kazao je Toni Đokaj, koji je ostao kod ranijeg svjedočkog iskaza u u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici

22365 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje okrivljenom Iliru Đokaju, optuženom za ubistvo Šejle Bakije, svjedočenjem braće i oca optuženog.

Na narednom glavnom pretresu svjedočiće Marija Đokaj, majka optuženog, jer je vijeće kojim predsjedava sudija Veljko Radovanović, prihvatio predlog advokata Srđana Lješkovića branioca okrivljenog.

Toni Đokaj, brat optuženog Ilira, danas je u sudnici izrazio saučešće porodici Bakija.

“Hoću samo da dodam, da uz poštovanje Šejle, želim da iskažem saučešće njenoj porodici”, kazao je Toni Đokaj, koji je ostao kod ranijeg svjedočkog iskaza u u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Naveo je da su njegov brat i Šejla Bakija od početka veze imali nesuglasice s njenim ocem jer on nije podržavao taj odnos.

“Čim su imali neke nesuglasice, sigurno je imao i strah. Meni on nije konkretno pričao o tome šta se dešavalo sa Šabanom, ocem Šejle Bakije i nisam želio da se mješam u to”, naveo je Toni Đokaj.

Dodao je da je optuženi, kad se pojavio na obližnjoj livadi pored njihove kuće, imao povredu u predjelu oka, iako to ranije u tužilaštvu nije pominjao.

“Niko me nije o tome pitao. Dovikivao je moje ime. Kad sam ga vidio bile su mu oči pune suza. Imao je povredu u predjelu oka. Bio le iscjepan. Loše je bio. Imao je tragove osušene krvi po licu. Pozvao sam advokata Lješkovića. Nije dolazila policija, advokat je zvao policiju i rekao da dolazi Ilir da se preda”, pojasnio je svjedok.

Osvrćući se na život Šejle sa njegovim bratom, rekao je da je Bakija, dok je bila u njihovu kuću, obavljala svoje vjerske običaje. Odgovarajući na pitanje advokata Srđana Lješkovića, branioca okrivljenog, dodao da je Ilir rekao da mu je prijetio neko ko je blizak Šabanu Bakiji i da se Šejla Bakija žalila na svog ujaka.

Advokatica Dijana Živković, prigovorila je iskazu Tonija Đokaja, navodeći da je on sračunat s ciljem da olakša optuženom položaj.

Otac optuženog, Prelja Đokaj je kazao da dok su živjeli kod njih Ilir i Šejla nisu imali problema i da zna da su se oni voljeli.

“Na moje insistiranje, nakon što su raskinuli, otišli smo kod porodice Bakija iz razloga da bih pitao da li je Šejla od strane nas sa kojima je živjela imala neku neprijatnost”, naveo je svjedok.

Dodao je da je bio na poslu kada mu je policija javila da je njegov sin pucao u Šejlu Bakiju.

Đon Đokaj, brat od optuženog, rekao je da je bio na poslu kada je saznao za ovaj tragični događaj. Naveo je da mu se brat nije povjeravao za odnos sa Šejlom Bakijom. Dodao je da su oni poštovali Šejlu i da je i ona njih.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Đokaj lira, optuženog za ubistvo Šejle Bakije /19/ i ranjavanja njenog oca Šabana (42), na Karabuškom polju u Tuzima.

U optužnici državne tužiteljke mr Ane Radović, se navodi da je Đokaj izvršio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 tačka 4 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivično djelo ubistvo u pokušaju iz člana 143 u vezi člana 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

“Zato što je 30. septembra 2021. godine, oko 15.15 sati, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, svjestan svojih djela čija je izvršenja htio, znajući da su njegova djela zabranjena, sa umišljajem lišio života oštećenu Bakija Šejlu. iz niskih pobuda, a nakon toga sa umišljajem pokušao da liši života oštećenog Bakija Šabana. Na način što je na terasi porodične kuće oštećenih, iz bezobzirne sebičnosti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle, koja je odbijala da obnovi nekoliko mjeseci ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa okrivljenim, za koje vrijeme je okrivljeni proganjao oštećenu neposredno i telefonom, saopštavajući joj da među njima nije gotovo i da je njen život u njegovim rukama, iz pištolja nepoznate marke, kalibra 7,65 milimetara, koji je nevlašćeno držao i nosio na javnom mjestu i za koji nije imao izdat oružni list, nakon razgovora tokom kojeg je oštećena B. Š. ponovila svoju volju da ne želi da obnovi zajednicu sa njim i da ga ne voli, u prisustvu oca oštećene, ispalio pet projektila u pravcu Bakija Šejle, koji su je pogodili u predjelu grudnog koša, lijeve ruke i lijeve noge, od kojih projektila je zadobila teške i po život opasne povrede, usljed kojih je istog dana nastupila smrt. Nakon toga, a u trenutku kada mu se oštećeni Bakija Šaban približio u pokušaju da ga uhvati za ruku, okrivljeni pištolj okrenuo prema oštećenom i iz njega ispalio jedan projektil u pravcu grudnog koša oštećenog koji ga je pogodio, nakon čega se udaljio ka svom vozilu marke ''audi'', registarskih oznaka HN, parkiranom ispred kuće. Da bi, pošto je oštećeni Šaban krenuo za njim, okrivljeni, ponovo, ispalio dva projektila, od kojih je jedan projektil oštećenog pogodio u predjelu trbuha i lijeve noge, dok je drugi projektil pogodio u stub na terasi kuće, kojom prilikom je oštećeni zadobio osobito tešku i po život opasnu tjelesnu povredu u vidu strijelne rane ustreline grudnog koša, strijelne rane prostreline trbuha i strijelne rane ustreline lijeve noge”, navodi se u optužnici.

Bonus video: