Glavni pretres protiv Miloša i Vesne Medenice i ostalih: Spajanje postupaka odložiće suđenje?

Za danas zakazan glavni pretres

25005 pregleda 9 komentar(a)
Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, Foto: BORIS PEJOVIC
Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, Foto: BORIS PEJOVIC

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda donijelo je rješenje da se spoji sudski postupak protiv Miloša i Vesne Medenice, optuženih za stvaranje kriminalne organizacije, šverc i zloupotrebe sa postupkom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

Kako je Vijestima potvrdila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković, to je odluka vijeća kojim je predsjedavao sudija Zoran Radović, a na predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Zbog takve odluke početak suđenja ekipi bivše predsjednice Vrhovnog suda i njenog sina najvjerovatnije biće odgođen, kako bi se odbrana pripremila na nove oklonosti.

Miloš Medenica tereti se da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći"...

U obrazloženju rješenja vijeća, između ostalog, navodi da su Perunović i Miković optuženi 2020. godine, a novim rješenjem je određeno “da se ima sprovesti jedinstveni postupak pod poslovnim brojem Ks.br.15/20 i donijeti jedna odluka”.

Specijalno državno tužilaštvo, 28. aprila predalo je Višem sudu predlog da se spoje ta dva sudska postupka, jer između krivičnih djela postoje međusobna veza i dokazi: “I vijeće nalazi da je neophodno spojiti ove postupke kako bi se sproveo jedinstveni postupak i donijela jedna odluka”.

Perunović i Miković su optuženi 2020. godine a na teret im se stavlja formiranje kriminalne organizacije radi šverca cigareta iz Slobodne carinske zone Bar.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica tereti se da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Navodi se da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita carinskim službenicima.

Bonus video: