Suđenje Vesni i Milošu Medenici i ostalima odloženo za 6. septembar

Sutkinja Nada Rabrenović je rekla da je advokat Nikola Ivanović koji je branilac u predmetu Perunovića i ostalih podnio predlog za odlaganje suđenja

13039 pregleda 14 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Luka Zeković
Vesna Medenica, Foto: Luka Zeković

Suđenje Vesni i Milošu Medenici, Vojinu Perunoviću, Jovanu Mikoviću i ostalima odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici za 6. septembar.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda juče je donijelo rješenje da se spoji sudski postupak protiv Miloša i Vesne Medenice, optuženih za stvaranje kriminalne organizacije, šverc i zloupotrebe sa postupkom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

Sutkinja Nada Rabrenović danas je rekla da je advokat Nikola Ivanović koji je branilac u predmetu Perunovića i ostalih podnio predlog za odlaganje suđenja.

Na današnjem ročištu nisu se pojavili ni okrivljeni Luka Bakoč i Radomir Raičević.

Sutkinja je rekla da je spojen predmet, ali da okrivljene Perunovića, Mikovića i ostale, nisu danas dovodili iz pritvora.

Dodala je da je advokat Ivanović tražio da se upozna sa spisima predmeta kako bi pripremio odbranu.

Advokat Nikola Martinović je predložio da se razdvoji postupak u odnosu na optužene Milicu Vlahović Milosavljević i optuženu Vesnu Medenicu, jer se njima od dokaza ovom optužnicom stavlja na teret samo jedno krivično djelo, jedan svjedok i jedan dokaz, uvidom u spise predmeta Privrednog suda.

Njegov predlog je podržao i advokat Zdravko Begović, branilac Vesne Medenice.

Vesna Medenica je izjavila da je prošlo sedam mjeseci od podizanja optužnice, a ona još nema mogućnost da iznese odbranu.

Istakla je da je vanraspravnom vijeću trebalo dva mjeseca da donese rješenje o spajanju dva sudska predmeta.

Specijalno vijece sutkinje Nade Rabrenović nije danas odlučilo po predlogu za razdvajanje postupka proti Milice Vlahović Milosavljević i Medenice, već će predmet dostaviti vanraspravnom vijeću Višeg suda da odluči.

Perunović i Miković su optuženi 2020. godine a na teret im se stavlja formiranje kriminalne organizacije radi šverca cigareta iz Slobodne carinske zone Bar.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica tereti se da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Navodi se da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita carinskim službenicima.

Bonus video: