Medenica sad kudi efikasnost sudstva

Za septembar odgođen početak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda i grupi okupljenoj oko njenog sina

25489 pregleda 322 reakcija 19 komentar(a)
Vesna Medenica juče dolazi na suđenje, Foto: Luka Zeković
Vesna Medenica juče dolazi na suđenje, Foto: Luka Zeković

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kritikovala je juče rad sudstva u njenom slučaju, indirektno navodeći da se taj proces bespotrebno odugovlači.

Za 6. septembar odgođeno je suđenje navodnim članovima kriminalne organizacije koju je, prema tvrdnjama tužilaštva, formirao njen sin Miloš Medenica.

Optužena Medenica juče je u podgoričkom Višem sudu izjavila da je prošlo sedam mjeseci od podizanja optužnice, a da uprkos tome ona još nema mogućnost da iznese odbranu.

Istakla je da je vanraspravnom vijeću trebalo dva mjeseca da donese rješenje o spajanju dva sudska predmeta, odnosno da napiše jednu rečenicu.

“Dva i po mjeseca je čekao specijalni tužilac da stavi predlog za spajanje dva krivična postupka. I još dva mjeseca je trebalo vanraspravnom vijeću trebalo da donese rješenje o spajanju dva sudska predmeta. Očekivala sam da sudstvo bude efikasno. Očekujem da sa mnogo više dinamizma pristupite ovom predmetu. Očekujem da ovaj glavni pretres što prije počne kako bih iznijela svoju odbranu, a to čekam već sedam mjeseci od kada je optužnica podignuta”, kazala je Vesna Medenica u obraćanju sudu, nakon što je bilo izvjesno da će se suđenje odložiti.

Nakon što je predsjednica specijalnog vijeća, sutkinja Nada Rabrenović, odredila termin glavnog pretresa, advokat Nikola Martinović rekao je da neće biti u Crnoj Gori do 10. septembra, što je sud konstatovao u zapisnik.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda, 20. juna donijelo je rješenje da se spoji sudski postupak protiv grupe okupljene oko Medenica sa procesom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje cigareta.

Ta odluka odbrani je dostavljena juče, a obrazloženo je da između krivičnih djela postoje međusobna veza i dokazi, zbog čega je neophodno spojiti, sprovesti jedinstveni postupak i donijeti jednu odluku...

Sutkinja Rabrenović konstatovala je da je advokat Nikola Ivanović, sudu dostavio podnesak sa predlogom za odlaganje suđenja, obrazlažući da mu je potrebno vrijeme da se upozna sa spisima sada objedinjenog postupka...

Advokat Martinović predložio je da se, zbog ekonomičnosti, razdvoji postupak u odnosu na optužene sutkinje Medenicu i Milicu Vlahović Milosavljević, “jer se njima od dokaza ovom optužnicom stavlja na teret samo jedno krivično djelo”...

Rekao je Vlahović Milosavljević nema nikakve veze sa ostalih 16 optuženih, a njegov je predlog podržao i advokat Zdravko Begović, branilac Vesne Medenice...

I on je konstatovao da je od potvrđivanja optužnice prošlo sedam mjeseci, a da nijedan od optuženih još nije iznio odbranu, “što vodi ka kršenju prava okrivljenih na suđenje u razumnom roku”.

“To se polako pretvara u agoniju. Jedan svjedok i jedno krivično djelu su razlozi zbog kojih se na optuženičkoj klupi našla Vlahović Milosavljević. Postupak treba da se razdvoji i molim sud da ne dozvoli da optuženi i odbrana trpe oholost tužilaštva. Odbrani treba dati šansu i čuti ono što advokati govore jer ono što se dešava u poslednje vrijeme čini da advokati samo figuriraju u postupcima. Kad tužilac stavi predlog on se odmah razmatra i prihvata”, naglasio je advokat Begović.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić rekao je da ostavlja sudu da odluči o tome.

Specijalno vijece sutkinje Rabrenović odlučilo je da taj zahtjev dostavi vanraspravnom vijeću Višeg suda na odlučivanje...

Optužena grupa tereti se za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotrebu službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica je, tvrdi SDT, 2019. godine stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Bonus video: