Odbrana zatražila izuzeće državne tužiteljke Tanje Božović

Službenik Uprave policije Dalibor Ljekočević uhapšen je 8. februara po nalogu Višeg državnog tužilaštva zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo "neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga"

4706 pregleda 4 komentar(a)
Advokat Lekić, Foto: Luka Zeković
Advokat Lekić, Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici danas je odloženo ročište na kojoj je planirano da se raspravlja o opravdanosti i zakonitosti optužnice koju je Više državno tužilaštvo podiglo protiv okrivljenih Dalibora Ljekočevića, Davida Ljekočevića, Damira Kuča, Stefana Stefanovića i Turkjana Šutaja, zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Advokati Damir Lekić, branilac okrivljenih Kuča i Stefanovića i advokat Balša Dragović, branilac Davida i Dalibora Ljekočevića, danas su zatražili izuzeće postupajuće državne tužiteljke Tanje Božović.

Nakon toga, predsjednik vanraspravnog vijeće kojim predsjedava sudija Zoran Radović, je odložilo ročište do donošenja odluke po zahtjevu za izuzeće i spise predmeta će dostaviti Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Advokati Damir Lekić, branilac okrivljenih Kuča i Stefanovića i advokat Balša Dragović, branilac Davida i Dalibora Ljekočevića, danas su zatražili izuzeće postupajuće državne tužiteljke Tanje Božović.

"Podnosim zahtjev za izuzeće jer smatram da su se tokom postupka pojavile okolnosti koje ukazuju da je državna tužiteljka pristrasna na štetu mojih branjenika. U prvoj fazi postupka državna tužiteljka je donijela rješenje o zadržavanju mojih branjenika, a zatim je stavila predlog za određivanje pritvora i Viši sud je taj predlog prihvatio. Nakon toga je podnijela vanraspravnom krivičnom vijeću predlog za produženje pritvora , što je sud prihvatio. Kada je i taj pritvor istekao i kada je podnijela predlog za produženje pritvora Vrhovnom sudu. Vrhovni sud je našao da je taj predlog neosnovan i odbio ga. Umjesto da se moji branjenici nađu na slobodu, što je trebalo da se desi jer je Vrhovni sud našao da pritvoru nije mjestu, državna tužiteljka je, čim je saznala za tu odluku, podnijela je optužni akt sa predlogom da se pritvor produži. Vijeće Višeg suda je i pored toga što je imalo saznanje da je Vrhovni sud odbio predlog za produženje pritvora, ipak je produžio pritvor i moji branjenici se i dalje nalaze u pritvoru. Onoga trena kada je Vrhovni sud odbio predlog državne tužiteljke da produži pritvor, okrivljeni su trebali da se nađu na slobodi i nikakako državna tužiteljka nije smjela niti je mogla da podnese predlog za produženje pritvora. Zbog toga smatram da su se u radnjama državne tužiteljke stekle okolnosti da je pristrasna na štetu mojih branjenika, zbog toda podnosim zahtjev za izuzeće”, naveo je u obrazloženju zahtjeva za izuzeće Lekić.

Službenik Uprave policije Dalibor Ljekočević uhapšen je 8. februara po nalogu Višeg državnog tužilaštva zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo "neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

U spisima podgoričkog Višeg državnog tužilaštva, navodi se da je Ljekočević u dva navrata drogu prodao i prerušenom agentu, a tom poslu posredovali su Damir Kuč i Stefan Stefanović, takođe uhapšeni 8. februara.

Pojašnjava se da je taj policajac, u periodu od septembra 2021. do kraja istog mjeseca 2022. godine, okrivljenoj Nataliji Konatar jednom mjesečno prodavao heroin, a da je u novembru i decembru prošle godine, istu zabranjenu supstancu prodao i prikrivenom isljedniku.

Tridesetogodišnji Dalibor Ljekočević, njegov rođeni, šest godina mlađi brat David, Kuč i Stefanović, uhapšeni su u akciji policije i Višeg tužilaštva, kodnog naziva “Lovka”. Osim njih, okrivljeni u istom predmetu su i Kosovar Šutaj Turkjan, kao i rođena Beograđanka nastanjena u Podgorici Natalija Konatar.

Iz policije su na dan hapšenja saopštili da su tokom te višemjesečne aktivnosti oduzeli ukupno 230 grama heroina, oko 120 grama marihuane, novac u iznosu od 23.345 eura, četiri vozila, 105 komada municije i dvije vage za precizno mjerenje.

Bonus video: