Adžić: Crnoj Gori deset miliona za unapređenje granične bezbjednosti

To je poručeno na sastanku Adžića sa regionalnom koordinatorkom IOM-a za Zapadni Balkan Laurom Lungaroti i šefom misije IOM-a za Crnu Goru Vladimirom Gjorgjievim

3954 pregleda 3 komentar(a)
Adžić na sastanku sa predstavnicima IOM-a, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Adžić na sastanku sa predstavnicima IOM-a, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Crna Gora je pokazala da je pouzdan partner, a sa ponosom možemo istaći da se u regionu izdvojila svojom solidarnošću i pružanjem utočišta za veliki broj lica iz Ukrajine, od kojih najveći broj ima privremenu zaštitu, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, dodajući da će država dobiti deset miliona za unapređenje granične bezbjednosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saradnja sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) je u prethodnom periodu bila intenzivna i predstavlja dobar temelj za nastavak aktivnosti i postizanje još boljih rezultata u budućem periodu.

To je poručeno na sastanku Adžića sa regionalnom koordinatorkom IOM-a za Zapadni Balkan Laurom Lungaroti i šefom misije IOM-a za Crnu Goru Vladimirom Gjorgjievim.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

"Ministar Adžić je zahvalio na dosadašnjoj podršci na planu izgradnje institucionalnih kapaciteta u borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, čime se na direktan način doprinosi većem stepenu bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, a i šire", navodi se u saopštenju MUP-a.

Adžić je kazao da je posvećenost Ministarstva jačanju bezbjednosti vidljiva i kroz prisustvo pripadnika Frontex-a na svim granicama, čime se, kako smatra, unapređuje rad granične policije i efikasnije rješavaju izazovi povezani sa ilegalnim migracijama.

"Regionalna koordinatorka IOM-a za Zapadni Balkan Laura Lungaroti je iskazala zadovoljstvo dosadašnjim napretkom Crne Gore u borbi protiv ilegalnih migracija i istakla da MUP i u narednom periodu može računati na podršku u realizaciji postojećih i novih inicijativa", kazali su iz MUP-a.

Ona je, kako se navodi, istakla da ima prostora za dalju pomoć Crnoj Gori, kroz značajna finansijska sredstva.

"U tom smislu, uvjerena sam da će se ta pomoć iskoristiti za dalje unapređenje kapaciteta, a ohrabruje dosadašnja otvorenost i kooperativnost crnogorskog MUP-a", dodala je.

U saopštenju se navodi da je projekat koji se trenutno sprovodi ("Pružanje odgovora na mješovite migracijske tokove u regiji Zapadnog Balkana") usmjeren na poboljšanje smještajnih kapaciteta, opreme i rješavanje drugih izazova koji se, kako kažu, tiču statusa migranata.

"Na sastanku je zaključeno da Crna Gora ima jasan cilj, a to su sigurne i uređene migracije i zaštita ljudskih prava i sloboda svih migranata, bez obzira na status", piše u saopštenju.

Sastanku su, kako je saopšteno, pored ministra Adžića prisustvovali v.d. generalnog direktora za upravne poslove državljanstvo i strance Radovan Popović, načelnik Direkcije za strance, migracije i readmisiju Dragan Dašić, šefica kabineta Kristina Đukanović.

Bonus video: