Sky ogolio batinaški odred: Slučajevi policijske torture pred tužilaštvima u Podgorici i Bijelom Polju

Skaj komunikacija se provjerava. Zavisno od pribavljenih dokaza donijećemo odluku u predmetima, saopštio je šef podgoričkog ODT-a. Tužilac VDT u Bijelom Polju Hasan Lukač saopštio da su im spisi iz SDT-a poslati 15. juna i da su formirali jedan predmet zbog krivičnog djela torture

70591 pregleda 119 reakcija 35 komentar(a)
Policajci se često iživljavali nad uhapšenima: Jedna od fotografija sa kriptovane komunikacije Skaj, Foto: SkyECC/Vijesti
Policajci se često iživljavali nad uhapšenima: Jedna od fotografija sa kriptovane komunikacije Skaj, Foto: SkyECC/Vijesti

Da li će batinaški odred unutar nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK) uskoro završiti u spuškom pritvoru zavisiće od brzine postupanja i odluke Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i tužioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Slavenka Smolovića, kojima je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nedavno delegiralo predmete policijske torture i zlostavljanja uhapšenih u periodu od 2020. do početka 2021. godine.

Uz obrađene predmete policijske torture, SDT je nedavno dostavio i klasifikovanu SKY dokumentaciju, koja je preko međunarodno-pravne pomoći stigla od Europola, pa je, kako upućeni tvrde, tužiocima u nižim tužilaštvima ostao lakši dio posla za donošenje odluke i otvaranje istrage.

Pod obradom tužilaštva u izviđajnom dijelu postupka nalazi se najmanje 15 službenika nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije, koja je radila u sklopu SPBOK-a kojim je rukovodio tadašnji pomoćnik direktora policije Zoran Lazović, zbog sumnje da su tokom obavljanja posla i policijske obrade “mučili i zlostavljali najmanje petoricu uhapšenih”.

Portal Libertas u martu je objavio transkripte SKY komunikacije, u kojima se navodi da su pripadnici tog odsjeka pod komandom Mirka Banovića, a čiji su službenici bili Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola, činili, prisustvovali ili znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenima.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović saopštio je “Vijestima” da je u tom tužilaštvu tokom 2020. i 2021. godine formirano četiri predmeta, koji se odnose na policijsku torturu, a da su krajem maja od SDT-a dobili i SKY komunikaciju.

“Ti formirani predmeti su bili dostavljeni Specijalnom državnom tužilaštvu. SDT je predmete vratilo na dalje postupanje Osnovnom državnom tužilaštvu, 31. maja 2023. godine, s određenom SKY komunikacijom, koju ranije nijesmo posjedovali”, naveo je Milanović.

Šef ODT-a Podgorica saopštio je da je u svim tim predmetima - postupano.

“Preduzimane su radnje, a što se tiče SKY komunikacije ona se provjerava. Zavisno od pribavljenih dokaza donijećemo odluku u predmetima”, piše u odgovoru Milanovića.

Mučenje pripadnika kriminalne grupe 'škaljari'
Mučenje pripadnika kriminalne grupe "škaljari"foto: SkyECC/Vijesti

Nakon što su u martu u medijima objavljene fotografije policijske torture, vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je od ODT Podgorica da odmah dostave izvještaje o slučajevima policijske torture i preduzetim radnjama u tim predmetima.

Formirani predmeti dati su u SDT, dopunjeni SKY spisima, a potom ponovo delegirani...

Portparol i tužilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Hasan Lukač saopštio je “Vijestima” da su im spisi iz SDT-a poslati 15. juna ove godine, te da je u tom tužilaštvu formiran jedan predmet zbog krivičnog djela torture.

“Obavještavamo Vas da su ovom tužilaštvu, 15. juna 2023. godine, dostavljeni spisi od strane Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, a po odluci Vrhovnog državnog tužilaštva. U pitanju je jedan predmet s izdvojenim SKY materijalom. U toku je izviđaj u predmetu”, navodi se u odgovoru bjelopoljskog Višeg tužilaštva, gdje je predmet zadužio tužilac Smolović.

Hvalili se "podvizima"

Da u srcu Uprave policije najvjerovatnije djeluje batinaški odred pretpostavljalo se još 2020. godine kada su se neki uhapšeni odvažili da prijave tužilaštvu kakvu su torturu doživjeli nakon privođenja, zbog sumnje da su imali učešća u kriminalnim organizacijama...

U četiri formirana predmeta pred ODT-om Podgorica, gdje su redom opisivane slične patnje i uznemirujuće tvrdnje osoba da su doživjeli policijsko zlostavljanje, ni nakon tri godine nije bilo nikakve odluke, ali sudeći prema SKY komunikaciji koja je sada u rukama tužioca, teško da istraga neće uskoro biti otvorena.

Prema SKY dokumenaciji, a koju je Europol izuzeo s kriptovanih telefona koje su koristili neki službenici Odsjeka, vidi se kako otimaju ljude, nezakonito ih drže u stanovima ili šumama, tuku, guše, muče strujom, prijete, omalovažavaju - krajnje nečovječno s njima postupaju...

Na osnovu SKY dokaza, a čiji je dio objavio Libertas, Petar Lazović i Jugoslav Jugo Raičević o radnjama Tima za podršku pričali su sa šefovima i pripadnicima kriminalnih grupa i nerijetko im slali fotografije mučenja privedenih ljudi...

Petar Lazović
Petar Lazovićfoto: Boris Pejović

Lazović je preko SKY-a obavještavao odbjeglog šefa kavačkog klana Radoja Zvicera, Pljevljaka Darka Šarića i Nikolu Spasojevića, ali i srpske kriminalce Veljka Belivuka i Marka Miljkovića...

U brojnim porukama oni se bukvalno hvale kako batinaju i muče ljude.

“Ovaj mi umrije, pih”, bila je jedna od poruka koju je Petar Lazović poslao Zviceru, a nakon poruke stigla je fotografija kako ljekari u Urgentnom centru ukazuju pomoć mladiću.

Nakon što je Libertas objavio djelove sa SKY komunikacije, “Vijestima” su se javili brojni pravni zastupnici više osoba, koji tvrde da su i njihovi klijenti preživjeli policijsku torturu.

Jedan od njih je i Nikola Drecun. Njegovi tadašnji branioci tvrde da su mu policajci, između ostalog, na glavu stavljali vunenu kapu, polivali benzinom i palili je, kako bi od njega iznudili priznanje da je učestvovao u više teških krivičnih djela.

“Višesatnog zlostavljanja spasao se nakon što je progutao otvarač limenke, poslije čega je hitno transportovan u Klinički centar u Podgorici, gdje je i operisan”, piše u žalbama njegovog advokata.

Libertas je objavio Drecunovu fotografiju u ponižavajućem položaju - sa crnom kapom navučenom preko glave, kako polusavijen leži na lišću, ruku vezanih na leđa.

Drecun je još 2020. pismom iz pritvora, koje je poslao Danu, naveo da je progutao žilet kako bi prekinuo višesatno zlostavljanje.

On je tada tvrdio da je mučen da optuži Filipa Bešovića, Filipa Kneževića i Gorana Rakočevića da su u maju 2018. pokušali da ubiju tadašnju novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić.

Taj Cetinjanin i njegov sugrađanin Marinko Rajković uhapšeni su 11. maja 2020. godine u Nikšiću.

Istog dana “prošli” su kroz ruke policijskog odreda nekadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK). Njega i Rajkovića policajci su automobilom ‘BMW’ odvezli u šumu udaljenu oko pola sata vožnje od Nikšića.

Prijetili su mu da će sebi morati da kopa grob, jer će ga tu zakopati i niko neće znati gdje je, ako kod tužioca ne optuži Radovana Mujovića, odnosno, ako ne kaže da radi za njega i po njegovim nalozima. Zahtjevali su i da prizna da je u telefonu memorisan kao Bufalo”, piše u žalbi predatoj 3. jula 2020. godine tadašnjem sudiji za istragu, sada glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Drecuna da je dio višečlane kriminalne grupe koju su, prema njihovim navodima, formirali Radovan Mujović i Budvanin Vasilije Rafailović, a terete se za više krivičnih djela, među kojima su ubistva i ubistva u pokušaju.

Kovača gušili kesom

Stefan Kovač takođe tvrdi da je bio žrtva neviđene, nezakonite i nehumane torture od strane policijskih službenika, a sebe je prepoznao i na fotografiji, koja je objavljena sa SKY dokaza.

Kovačev branilac Damir Lekić kazao je da je na naslovnoj fotografiji Kovač kojeg su, kako se vidi, gušili zelenom kesom službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kovač je krajem jula 2020. uhapšen na granici sa BiH, a mučen je u nekoj šumi na putu između Podgorice i Nikšića, nakon što su ga crnim “BMW” preuzeli službenici Odsjeka za operativnu podršku...

Kovač i Lekić
Kovač i Lekićfoto: Komnen Radević

Advokat Lekić je naveo da je tokom saslušanja “non-stop dolazila hitna da Kovaču ukazuje ljekarsku pomoć”, te da je on podnio prijavu ODT-u Podgorica.

“Vještak sudske medicine je našao tačno ono što je Kovač i rekao, tj. da je mučen i prebijan”, dodao je Lekić, koji je dodao da je Kovačev slučaj “tužilac istraživao kako treba, uopšte mu ne bi trebale fotografije, ali se on nije bavio time”.

“Čudno mi je da policija i tužioci to imaju duži vremenski period, a da se to ne procesuira. A u saznanju sam da su pojedini pripadnici tog odjeljenja odvođeni u Centar bezbjednosti da se vrše radnje prepoznavanja zbog krivičnih djela zlostavljanje i mučenje. Pretpostavljam da je ovo samo 0,1 odsto tih fotografija koje postoje, jer je u tom vremenu zlostavljanje i mučenje bilo jako izraženo”, kazao je Lekić za RTV Nikšić.

Akcija za ljudska prava je, nakon što su objavljene uznemirujuće fotografije sa SKY komuniacije, tvrdila da je crnogorsko tužilaštvo znalo za teške slučajeve policijske torture, te da godinama nijesu adekvatno reagovali.

HRA je više puta pitala - šta je do sada učinjeno na procesuiranju policijske torture, koja je sada dokumentovana i fotografijama i dokazima Europola.

“Još u julu 2021. Specijalnom državnom tužilaštvu EUROPOL je dostavio podatke sa SKY aplikacije”, naveli su iz HRA.

U to vrijeme na čelu SDT-a bio je Milivoje Katnić, kojem je početkom 2022. odlukom TS prestala funkcija jer je ispunio uslove za starosnu penziju.

“Bježi, da te jurimo i bijemo”

I Nikšićanin Jovan Mrvaljević, koji je uhapšen u novembru 2021. godine zbog sumnje da je dio grupe koja je planirala ubistvo jednog od vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana, ispričao je kako je preživio “obradu policijskog odreda”.

“Ubacili su me u ‘X5’, a potom počeli da maltretiraju, udaraju, psuju, prijete. Vozač, mislim da se preziva Lazović, rekao je kolegama da mi uhvate ruku i ispruže je. Iz kese je, s rukavicom na ruci, izvadio pištolj brušenih brojeva i zahtijevao da ga stisnem dlanom, a onda ga vratio u istu kesu. Zatim je rekao: ‘Ovim pištoljem si pucao na nas, zato ćemo da te ubijemo, da znaš”, ispričao je Mrvaljević.

Njega je, tvrdi, batinaški odred prvi put mučio 19. jula 2020. godine, a zlostavljanje se ponovilo i 30. decembra 2020.

Upravo Mrvaljevićevu fotografiju iz bolnice, Lazović je te noći u 23:24 sata poslao Zviceru, uz poruku: “Ovaj mi umrije, pi”!

I Milo Jovanović je, kako tvrdi, mučen 30. decembra 2020. godine...

“Sjeli su me u ‘BMW X5’ na zadnje sjedište... Tražili su mi da otvorim telefon, što sam odbio. Rekli su da nema osobe koja ga nije otvorila, samo što neko to uradi odmah, a neko poslije batina. Stavili su mi gumenu ogrlicu oko vrata i počeli da me udaraju laktom u grkljan...”

Tvrdi da su auta zaustavili na Marezi i počeli da ih tuku, te da je tada vidio da je Mrvaljević pao u nesvijest.

“Petar Lazović me zvao da se bijemo, a drugi mi je govorio da bježim preko livade da me jure i biju.”

Po prijavi koju je u njegovo ime podnijela advokatica Milena Brnović još u februaru 2021. godine, nije urađeno gotovo ništa.

Brnovićeva je rekla da su policajci koje je Jovanović pomenuo saslušani godinu nakon što je on dao izjavu tužiteljki. On je jedan od osumnjičenih za planiranje ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, krajem januara iste godine na Aerodromu Tivat.

Optužnice i nezakoniti dokazi?

Nakon što se u martu u medijima našla prepiska sa SKY komunikacije, advokat Velibor Marković saopštio je da je na jednoj od fotografija - njegov klijent Miloš Marković.

“Fotografija je napravljena neposredno nakon torture koju je nad njime sprovodila policija, nakon njegovog lišenja slobode i najvjerovatnije od strane nekog od autora fotografije. Inače, o sprovedenoj torturi obaviješten je Viši sud u Podgorici, i to na ročištu povodom kontrole i ispitivanja zakonitosti optužnice, ali bez efekta i reakcije, budući da je tada sudsko vijeće odbilo da provjeri navode okrivljenog Markovića i provede dokaze na te okolnosti, već je potvrdilo optužnicu podignutu na osnovu očigledno nezakonito pribavljenih dokaza”, napisao je Marković.

On je poručio da ostaje da se vidi da li će SDT preduzeti određene radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti postupajućih sudija, zbog čijih propusta je putem nečinjenja, kako je ocijenio, ovaj slučaj zataškan.

Bonus video: