Đukanović: Sumnjamo da osoblje zapadnih diplomatsko-konzularnih predstavništava opstruira sudski proces Rejmondu

"Moramo da naglasimo da Luisu Rejmondu za ovako teško krivično djelo nije bio određen pritvor, a mi kao oštećena strana smo uvjereni, a mislim da dijelimo i mišljenje javnosti, da je riječ o bilo kom drugom građaninu Crne Gore, ili državljaninu neke druge države da ne bi bilo nikakve dileme da bi protiv izvršioca ovako teškog krivičnog djela odredio pritvor i postupak sproveo efikasno", rekao je advokat oštećenog Batute

8595 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advokat Zdravko Đukanović, punomoćnik oštećenog Željka Batute, kojeg je 07. jula 2022. godine ranio američki državljanin Rejmond Luis Rejes, rođen u Kentakiju, a stalno nastanjen u Tivtu, reagovao je to što se već godinu dana ne održava glavni pretres u Višem sudu u Podgorici.

"Ovim putem obavještavamo javnost da je prije godinu dana Luis Rejmond, američki državljanin, pokušao da ubije svog sugrađanina Željka Batutu, pola sata posle ponoći u kafiću "Džoker" u Tivtu. Posle godinu dana smo u situaciji da se u odnosu na navedeno lice još uvijek nije izrekla prvostepena presuda, a po optužnici koju je podiglo Više državno tužilaštvo u Podgorici. Oštećena strana očekuje da se ovaj postupak okonča u skladu sa zakonom i da Luisu Rejmondu bude izrečena kazna, koja bi bila izrečena i svakom drugom građaninu. Uvjereni smo da okolnost što je reč o državljaninu Sjedinjenih Američkih Država, ne bi smjela da utiče na drugačiji ishod postupka. Moramo da naglasimo da Luisu Rejmondu za ovako teško krivično djelo nije bio određen pritvor, a mi kao oštećena strana smo uvjereni, a mislim da dijelimo i mišljenje javnosti, da je riječ o bilo kom drugom građaninu Crne Gore, ili državljaninu neke druge države da ne bi bilo nikakve dileme da bi protiv izvršioca ovako teškog krivičnog djela odredio pritvor i postupak sproveo efikasno. I pored napora i postupajućeg sudije da se postupak nesmetano odvija i glavni pretres održi nailazimo na opstrukciju od neformalnih centara moći u Crnoj Gori. Tu mislimo na neke članove osoblja zapadnih diplomatsko – konzularnih predstavništava u Podgorici. O podacima i dokazima o ovim aktivnostima javnost će biti blagovremeno obaviještena“, naveo je advokat Đukanović.

On je dodao da je do sada pet puta odlagan glavni pretres u Višem sudu u Podgorici.

Bonus video: