Neformalni centri moći koče suđenje Rejesu za ranjavanje Batute: Psovanje Crne Gore, SAD, Rusije, Ukrajine, Srbije

Advokat Zdravko Đukanović tvrdi da neko opstruira suđenje američkom državljaninu optuženom za pokušaj ubistva

11187 pregleda 5 komentar(a)
Pet puta odlagan glavni pretres u Višem sudu u Podgorici (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Pet puta odlagan glavni pretres u Višem sudu u Podgorici (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Neformalni centri moći opstruiraju nesmetano održavanje suđenja protiv američkog državljanina Rejmonda Luisa Rejesa, optuženog da je u Tivtu ranio sugrađanina Željka Batutu.

To je saopštio branilac oštećenog, advokat Zdravko Đukanović, pojašnjavajući da je Amerikanac njegovog klijenta pokušao da ubije prije godinu dana.

Rekao je da se uprkos tome već godinu ne održava glavni pretres u Višem sudu u Podgorici i da je sve daleko od prvostepene presude.

Kazao je nesmetano održavanje glavnog pretresa, i pored napora postupajućeg sudije, opstruiraju “neki članovi osoblja zapadnih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Podgorici”.

On nije konkretizovao o kome se radi: “O podacima i dokazima o ovim aktivnostima javnost će biti blagovremeno obaviještena”.

“Ovim putem obavještavamo javnost da je prije godinu dana Luis Rejmond, američki državljanin, pokušao da ubije svog sugrađanina Željka Batutu, pola sata poslije ponoći u kafiću ‘Džoker’ u Tivtu. Poslije godinu dana smo u situaciji da se u odnosu na navedeno lice još uvijek nije izrekla prvostepena presuda, a po optužnici koju je podiglo Više državno tužilaštvo u Podgorici. Oštećena strana očekuje da se ovaj postupak okonča u skladu sa zakonom i da Luisu Rejmondu bude izrečena kazna, koja bi bila izrečena i svakom drugom građaninu”, kazao je advokat.

Rekao je da su uvjereni da okolnost što je riječ o državljaninu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ne bi smjela da utiče na drugačiji ishod postupka.

“Moramo da naglasimo da Luisu Rejmondu za ovako teško krivično djelo nije bio određen pritvor, a mi kao oštećena strana smo uvjereni, a mislim da dijelimo i mišljenje javnosti, da je riječ o bilo kom drugom građaninu Crne Gore, ili državljaninu neke druge države da ne bi bilo nikakve dileme da bi protiv izvršioca ovako teškog krivičnog djela odredio pritvor i postupak sproveo efikasno. I pored napora i postupajućeg sudije da se postupak nesmetano odvija i glavni pretres održi nailazimo na opstrukciju od neformalnih centara moći u Crnoj Gori. Tu mislimo na neke članove osoblja zapadnih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Podgorici. O podacima i dokazima o ovim aktivnostima javnost će biti blagovremeno obaviještena”, dodao je on.

Objasnio je da je do sada pet puta odlagan glavni pretres u Višem sudu u Podgorici.

Optužnica

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Rejmonda Luisa Rejesa u septembru prošle godine.

Tim aktom predstavljeno je da je Rejmond Luis Rejes 7. jula 2022. godine, sa umišljajem pokušao da liši života Batutu, na način što mu je zadao dva uboda nožem u predjelu grudnog koša, nanoseći mu tom prilikom lake tjelesne povrede...

Tim je, piše, okrivljeni učinio krivično djelo - ubistvo u pokušaju.

Optužnicom je predloženo da se okrivljenom produže mjere nadzora: zabrana napuštanja boravišta - opštine Tivat, uz kontrolu elektronskim nadzorom, obaveza javljanja jednom mjesečno policiji u toj opštini, kao i privremeno oduzimanje pasoša SAD.

Izjave optuženog i oštećenog u potpunosti se razlikuju u pogledu povoda za nastanak sukoba - Rejmond Luis Rejes navodi da ga je neki muškarac provocirao psovkama na račun SAD i Ukrajine, dok oštećeni tvrdi da je Amerikanac psovao Crnu Goru, Srbiju i Rusiju.

“U liftu je bilo krvi”...

U obrazloženju optužnice, između ostalog, navodi se da je državljanin SAD negirao krivicu pred tužiocem.

Rekao je da Batuta ne poznaje i da ga je prvi put vidio dva dana prije tog događaja, kada mu je upućivao provokacije na njegov račun, dobacujući mu “Fu*k USA”, “Fu*k Ukraina”, “Russia!” i govorio mu: “Platićeš mi”...

“Kada se Zoranu obratio riječima ‘Stvarno?’, to lice je krenulo ka njemu, u namjeri da se fizički obračuna sa njim, ali su ga ostali zadržavali i spriječili u toj namjeri. Sjutradan, u večernjim časovima, kada se vraćao kući dok je čekao lift, primijetio je momke koji su i prethodnog dana sjedjeli u bašti ugostiteljskog objekta ‘Joker’, da su tom trenutku dozivali momka sa kojim je prethodnog dana imao verbalni sukob, nakon čega je taj momak krenuo u njegovom pravcu i dok je pokušavao da uđe u lift i pobjegne, zadao mu više udaraca u predjelu glave, od kojih udaraca je pao na tlo, da bi potom ovaj momak nastavio da ga udara u predjelu tijela. Tvrdi da su cjelokupan događaj evidentirale sigurnosne kamere. Sljedeće čega se sjeća je da je u liftu bila krv, da je išao do svog stana i napravio snimak samog sebe, da je njegova žena pozvala Hitnu medicinsku pomoć i policiju”, navodi se u optužnici.

Stoji da je naveo da se ne sjeća da je kritične prilike koristio nož, ali da je nož inače držao u jednoj kutiji za naočare u svom motociklu, koji mu služi za popravku tog vozila.

“Kritične večeri je konzumirao alkohol. U Crnu Goru je došao iz Ukrajine, gdje je takođe proveo prethodnih sedam mjeseci, a istu su napustili nakon što mu je Vlada SAD-a poslala upozorenje da napuste Ukrajinu i njegova supruga je izabrala da dođu i žive u Crnoj Gori. Isključuje mogućnost da je bilo koga napao nakon napada na njega, ne sjeća se da je u toku tog događaja ili nakon istog vidio bilo kakav nož”, piše u obrazloženju optužnice.

“Psovao je Srbiju i Rusiju”

Batuta je pred tužilaštvom naveo da je kritičnog dana sjedio u lokalu sa društvom kada im je prišla nepoznata muška osoba koja je počela da psuje i vrijeđa “na engleskom i srpskom jeziku”: “Fu*k off Montenegro, Serbia, Russia”, “da je.e majku Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji”, navode se njegove riječi u optužnici.

“Upitao ga je šta hoće, ko je, i rekao mu da se odmakne od stola, potom je Perišić Zoran stao između njih, nakon čega je otišao u unutrašnjost lokala kako bi platio račun. To, njemu nepoznato, muško lice trčećim korakom je otišlo u unutrašnjost zgrade preko puta pomenutog ugostiteljskog objekta. Po izlasku iz lokala, zapazio je ovo lice sa njegove lijeve strane, kako laganim hodom prilazi, da nije vidio da je nešto držao u rukama, te da mu je prišao i ubo ga nožem dva do tri puta u predjelu grudnog koša. Naveo je da je potom otišao u Dom zdravlja, da su sa njim pošli Ivović Dalibor i Stojanović Goran, i da je za to vrijeme u velikoj mjeri krvario”, izjavio je Batuta u Tužilaštvu.

Bonus video: