Suđenje Lidiji Mitrović: Tvrdi da nije kriva i da nije nikog stavila u privilegovani položaj

Mitrović se tereti da je napravila korist za pet lica u predmetu "Klap" tako što je primijenila institut odloženog gonjenja, odnosno što je nakon uplate poreza državi odbacila krivične prijave.

7119 pregleda 6 komentar(a)
Mitrović pri dolasku na današnje suđenje, Foto: Luka Zeković
Mitrović pri dolasku na današnje suđenje, Foto: Luka Zeković

Suđenje specijalnoj tužiteljki Lidiji Mitrović, zbog krivičnog djela produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, počelo je danas u Višem sudu u Podgorici, pred sudijom Nenadom Vujanovićem.

Mitrović se tereti da je napravila korist za pet lica u predmetu "Klap" tako što je primijenila institut odloženog gonjenja, odnosno što je nakon uplate poreza državi odbacila krivične prijave.

Okrivljena Mitrović detaljno se izjasnila na navode optužnog predloga, odbacujući da je kriva. Istakla je da je u svemu postupala zakonito.

„U ovom postupku oštećena je država Crna Gora i došlo se u poziciju da su vraćena novčana sredstva. Apsolutno odbacujem navode optužnog predloga da sam izvršila krivično djelo. Nisam kriva. Vrlo sam iznenađena. Neosnovan je i zlonamjeran ovaj optužni akt. Odbacujem svaku sumnju da sam ih stavila u privilegovani položaj. Smatram da sam na osnovu svih raspoloživih dokaza primijenila institut odloženog krivičnog gonjenja i u skladu sa zakonom. Optužila sam više od 100 okrivljenih, tako da nisam imala motiv i razlog da ovima koji su navedeni u optužnom prelogu, pribavim imovinsku korist. Nisam imala ni namjeru da im pomognem. Smatram da sam ispravno primijenila institut odloženog krivičnog gonjenja, i time doprinesem bržem okončanju ovog postupka“, izjavila je u odbrani tužiteljka Mitrović.

Dodala je da je mogla i da ih sve optuži i na kraju sud da ih oslobodi, ili da im se sudi nekoliko godina, jer kako je navela, u sud ima predmeta od 2019., koji još nisu ni počeli.

U optužnom predlogu koji je pročitao specijalni državni tužilac Miloš Šoškić, navodi se između ostalog da je specijalna tužiteljka Lidija Mitrović, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, pribavila imovinsku korist Nikoli Peroviću, Predragu Raičkoviću, Saši Burzanu, Marini Vujošević, Suzani Mihailović i Izudinu Buliću.

Dodaje se da je donijela rješenje o odlaganju krivičnog gonjenja za utaju poreza i doprinosa, a zatim odbacila krivične prijave, iako je bila svjesna da su oni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora od jedne do šest godina.

Sud odbio predlog odbrane

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljene specijalne tužiteljke Lidije Mitrović, predložio je sudu, da prije početka glavnog pretresa, vrati tužilaštvu optužni predlog.

Pojasnio je da je prema ZKP-u, optužni predlog strogo formalni akt, bez obrazloženja. Dodao je da u svojoj 40-godišnjoj praksi nije vidio ovakav optužni predlog koji ima i obrazloženje.

„Predlažem da se vrati tužilaštvu optužni predlog ili da ga sud odbaci“, naveo je Piperović.

Sudija Nenad Vujanović je odbio predlog odbrane, jer je sud ranije ispitujući, donio odluku da je optužni predlog uredan.

Bonus video: