Tužiteljka Milanović otvorila novu istragu protiv Vesne Medenice

SDT je poslalo poziv bivšoj prvoj ženi pravosuđa da se u srijedu u 9 časova pojavi na saslušanje u zgradu tužilaštva. Za sada nema podataka o kojoj novoj istrazi je riječ

25444 pregleda 5 komentar(a)
Medenica, Foto: Luka Zeković
Medenica, Foto: Luka Zeković

Specijalna tužiteljka Zorica Milanović poslala je poziv bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici da u srijedu u 9 časova dođe na saslušanje u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva.

Riječ je o novoj istrazi SDT-a protiv Medenice zbog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja.

Za sada se još ne zna u okviru koje nove istrage će Medenica biti saslušana u svojstvu osumnjičene niti je te detalje tužilaštvo navelo u pozivnom obraćanju Medenici.

U prvom predmetu SDT-a, koji je otvoren u aprilu prošle godine, Medenica je uhapšena nakon čega je više od pola godine provela u spuškom pritvoru.

U februaru ove godine, SDT je podiglo optužnicu koja je kasnije i potvrđena pred Višim sudom u Podgorici, zbog optužbi da je bila član kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš.

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda, njenom sinu i ostalim okrivljenima za stvaranje kriminalne organizacije, šverc i brojne zloupotrebe, odgođeno je za 6. septembar u Višem sudu u Podgorici.

Sudski proces trebalo je da počne prije sedam dana ali je sutkinja Nada Rabrenović odlučila da se suđenje odloži kako bi se dio odbrane upoznao sa spisima predmeta.

“Očekivala sam da sudska aktivnost bude efikasnija i sa više aktivizma. Ja razumijem da su ovo teški predmeti i razumijem da ih imate mnogo, ali ja već sedam mjeseci ne mogu da iznesem svoju odbranu. I mi hoćemo svoja prava”, poručila je Medenica u sudnici.

Viši sud u Podgorici je nedavno donio rješenje kojim spaja postupak protiv Miloša i Vesne Medenice i postupak protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje. Rješenje o spajanju ova dva postupka donijelo je vijeće na čelu sa sudijom Zoranom Radovićem, a na predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

“Između krivičnih djela postoje međusobna veza i dokazi, te ovo vijeće nalazi da je neophodno spojiti ove postupke kako bi se sproveo jedinstveni postupak i donijela jedna odluka”, navodi se u rješenju.

Prema optužbama Specijalnog državnog tužilaštva, bivša prva žena pravosuđa je kao član 16-člane kriminalne organizacije, kojom je rukovodio njen sin Miloš Medenica, koristeći funkciju navodno uticala na određene kolege u donošenju sudskih odluka u korist kompanija "Carine", "Fab Live" i "Cijevna komerc"...

Optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić.

Bonus video: