Nova.rs objavila imovinu porodice Marović u Beogradu i Srbiji

Na Miloša Marovića se vodi kuća u Puškinovoj ulici na Dedinju. U zvaničnim registrima piše da je Miloš Marović prijavio prebivalište u Njegoševoj ulici u centru Beograda, gdje se nijedan stan ne vodi na njegovo ime

48363 pregleda 65 reakcija 35 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Printscreen YouTube
Svetozar Marović, Foto: Printscreen YouTube

Crnogorske vlasti već godinama traže od Srbije da isporuči Svetozara Marovića, nekadašnjeg predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, a za njim je raspisana i Interpolova potjernica. Iako je prije nekoliko godina rekao da njegova porodica živi na rubu egzistencije, njegov sin Miloš ima više nekretnina u Srbiji - kuću u elitnom naselju i više desetina hektara zemljišta, kao i firmu..., a sudeći po zvaničnim podacima prebivalište je prijavio u luksuznoj zgradi na Vračaru. Firmu u svom vlasništvu ima i Milena Marović Bogdanović, ćerka Svetozara Marovića.

Vlasti u Srbiji godinama odbijaju da isporuče crnogorskog bjegunca Svetozara Marovića, koji je u susjednoj državi osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog višemilionskih malverzacija u Budvi. Na potjernici je bio i njegov sin Miloš Marović, koji takođe živi u Beogradu, ali je presuda protiv njega (12 mjeseci zatvora i novčana kazna od 385.000 evra) zastarjela.

Upravo je izručenje Svetozara Marovića bilo tema susreta srpskog i crnogorskog predsjednika Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića, koji je nakon sastanka u Beogradu izjavio da je dobio uvjeravanja da će se Srbija "odgovorno ponijeti povodom toga".

Svetozar Marović u Srbiji živi povučeno, a u obraćanju javnosti u avgustu 2020. rekao je da je njegova porodica "dovedena do ruba fizičke egzistencije" kada je uhapšen zbog korupcije.

"Mom sinu su oduzeli stan u kojem je živio i sada nema gdje da živi”, rekao je, između ostalog, Marović.

Tri godine kasnije, međutim, mnogo toga se vodi na njegovog sina Miloša, piše Nova.rs.

Kuća na Dedinju

Na njegovo ime vodi se kuća u Puškinovoj ulici na Dedinju. Riječ je o objektu od 122 kvadrata, koji se nalazi na parceli površine od ukupno 521 kvadratnih metar. Ova kuća registrovana je isključivo na njega, dok se jedna od dvije parcele vodi kao zajedničko vlasništvo njega i njegove supruge.

Miloš Marović
Miloš Marovićfoto: Vijesti

U katastru nepokretnosti stoji zabilježba da je u toku postupak promjene oblika i površine parcele - spajanje, kao i da postoji svojstvo kulturnog dobra prostorno kulturno istorijske cjeline - Topčider.

Zemljište u Pećincima

U katastru se Miloš Marović vodi i kao vlasnik sedam parcela u Pećincima, s tim što je jedna zajedničko vlasništvo Miloša i Tamare Marović. Riječ je o poljoprivrednom zemljištu treće klase, čija je ukupna površina 211.747 kvadrata, odnosno više od 20 hektara.

Kako se navodi, to zemljište je dato u zakup firmi “Family Berry”, čija je direktorka i vlasnica Milena Marović Bogdanović, sestra Miloša Marovića i ćerka Svetozara Marovića. Cjelokupno zemljište izdato je u zakup na 15 godina (do 2036) i to po cijeni od svega 700 eura godišnje.

Milena Marović Bogdanović i Svetozar Marović (arhiva)
Milena Marović Bogdanović i Svetozar Marović (arhiva)foto: Savo Prelevic

Firma “Family Berry” registrovana je inače za “gajenje ostalog drvenastog, žbunastog i jezgrastog voća”.

Firme

Za istu djelatnost registrovana je i firma Mattea agrar, koja je u vlasništvu Miloša Marovića. BIRN je ranije pisao da je Marović ranije u svom vlasništvu imao i firmu “Agro projekat”, ali kako se može vidjeti u APR-u ona je u likvidaciji. To preduzeće je imalo svoju plantažu malina.

Prebivalište u luksuznom objektu

U zvaničnim registrima piše da je Miloš Marović prijavio prebivalište u Njegoševoj ulici u centru Beograda, gdje se nijedan stan ne vodi na njegovo ime.

Riječ je o luksuznoj zgradi sa obezbjeđenjem, čiji su vlasnici bogati biznismeni. Jedan od njih je i Duško Knežević, vlasnik Atlas Grupe, koga je Crna Gora tražila zbog finansijskih malverzacija. On u Engleskoj živi kao slobodan čovjek.

Među vlasnicima zgrade su i biznismen Nebojša Šaranović, a u njoj stan ima Đorđije Prelević, brat supruge Svetozara Marovića, odnosno ujak Miloša Marovića, pa se pretpostavlja da je prijavljen na njegovu adresu.

Bonus video: