Zoran Lazović se nije pridružio krivičnom gonjenju, ukinut pritvor Tuzoviću

Harisu Tuzoviću i njegovom bratu Emilu Tuzoviću i Stefanu Đukiću i ostalima, se sudi da su pripremali likvidaciju policijskih funkcionera, te tužilaca Milivoja Katnića, Saše Čađenovića i sudije Biljane Uskoković

33276 pregleda 11 komentar(a)
Lazović, Foto: Boris Pejović
Lazović, Foto: Boris Pejović

Ne sjećam se iskaza koji sam dao pred specijalnim državnim tužiocem. Ne pridružujem se krivičnom gonjenju jer nikoga od okrivljenih ne poznajem, niti iko ima razloga da me likvidira ili ugrozi moju bezbjednost. Što se mene tiče, možete sve optužene odmah da pustite na slobodu. Sve što sam radio, radio sam po zakonu. Ne postavljam imovinsko pravni zahtjev, izjavio je danas svjedok Zoran Lazović, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprave policije.

On je dao iskaz pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Zoran Radović u Višem sudu u Podgorici, gdje je nastavljeno suđenje okrivljenima Stefanu Đukiću i Emilu Tuzoviću, da su stvorili kriminalnu organizaciju radi planiranja likvidacija specijalnih tužilaca Milivoja Katnića i Saše Čađenovića, policijskih službenika Zorana Lazovića, njegovog sina Petra, te Ivana Đokovića, kao i za planiranje da prebiju sudiju Biljanu Uskoković.

Sud je danas pročitao Lazovićevu izjavu pred SDT, u kojem je između ostalog naveo da je radio 30 godina u ANB-u i Upravi policije, radeći u sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala.

Dodao je da o rezultatima sektora za borbu protiv organizovanog kriminala govori podatak da su za godinu dana procesuirali više od 100 osumnjičenih.

"Sa pozicije pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor borbe protiv organizovanog kriminala smijenjen sam nezakonito, a rezultati moga rada govore da treba da budem nagrađen, a ne smijenjen", izjavio je u istrazi Lazović.

"Uvijek sam radio u skladu sa zakonom", naveo je Lazović pred tužiocem, dodajući da ima povjerenje u državne organe.

Danas je pred sudom dopunio svoju izjavu, jer ima drugačiji stav.

"Sa ove vremenske distance imam drugačiji odnos u odnosu na sadašnju izvršnu vlast, kao i na dio sudijske i tužilačke vlasti. Na svojoj koži sam osjetio da je na sceni selektivna primjena pravde, jer ne postoji pravo na pravično suđenje, niti postoji poštovanje pretpostavke nevinosti. Ti instituti samo formalno postoje, a odbrana postoji kao dekor. Ovo je moje mišljenje", izjavio je svjedok Zoran Lazović.

Sudija Radović je prekinuo njegovo svjedočenje jer iznosi mišljenje koje nema veze s predmetom.

Na pitanje advokata Damira Lekića da Lazović obrazloži kako je to na svojoj koži osjetio selektivno sprovođenje pravde, kao i da je odbrana dekor u sudnici, sudija Radović je zabranio odgovor.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

U rješenju Apelacionog suda je navedeno da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, odnosno da su u toku 2020. godine pa nadalje, okrivljeni Stefan Đukić i Emil Tuzović, zajedno sa još jednim za sada neidentifikovanim licem, stvorili kriminalnu organizaciju koja za cilj ima da primjenjuje nasilje i zastrašivanje, a istovremeno je planirano da u djelovanju kriminalne organizacije vrše uticaj na političku vlast, izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

"Okrivljeni Emil Tuzović je za sebe i u dogovoru sa okrivljenim Đukićem, odredio da planira u budućnosti izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije, da podstrekava pripadnike kriminalne organizacije na vršenje krivičnih djela protiv života i tijela na štetu nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori – sudija i tužilaca, radi odugovlačenja krivičnih postupaka i izbjegavanja odgovornosti pripadnika kriminalne organizacije za djela za koja su optuženi. Zatim da vrši koordinaciju pripremnih radnji, praćenje nosilaca pravosudnih funkcija, planira i određuje vrijeme i mjesto napada na nosioce pravosudnih funkcija u Crnoj Gori, a u cilju nanošenja teških tjelesnih povreda sudijama i lišenje života specijalnih tužilaca i policijskih službenika, zaduženih za rasvjetljavanje teških krivičnih djela koja je kriminalna organizacija vršila. Okrivljeni Zoran Perović da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije okrivljenog Stefana Đukića, da uspostavlja komunikaciju sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti, da istima, koristeći ranije poznanstvo i svoj stvarni i pretpostavljeni uticaj nudi novac i druge pogodnosti u zamjenu za uticaj nosioca izvršne vlasti na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija – sudija i tužilaca, koji bi u sudskim postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije donosili oslobađajuće presude zbog krivičnih djela teška ubistva i drugih krivičnih djela izvršenih na organizovan način. Tako što bi nosiocima javnih fukcija izvršne vlasti ponudio najmanje jedan milion eura da smijene Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, koji su pokrenuli, vodili i podnijeli optužbe protiv organizatora kriminalne organizacije", piše u optužnici SDT-a.

Ukinut pritvor Harisu Tuzoviću

Specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavao sudija Zoran Radović ukinulo je pritvor Harisu Tuzoviću, na predlog advokata Damira Lekića.

Sud je odredio mjere nadzora da se povremeno javlja u policiju, kao i oduzimanje putne isprave.

Njemu se sudi kao i njegovom bratu Emilu Tuzoviću i Stefanu Đukiću i ostalima, da su pripremali likvidaciju policijskih funkcionera, te tužilaca Milivoja Katnića, Saše Čađenovića i sudije Biljane Uskoković.

Bonus video: