Milutinović optužen za nezakonito hapšenje Amfilohija

Rukovodilac ODT-a u Podgorici, tužilac Duško Milanović, saopštio je "Vijestima" da su protiv policajca podnijeli optužni predlog zbog krivičnog djela - protivpravno lišenje slobode

47285 pregleda 524 reakcija 14 komentar(a)
Amfilohije nakon puštanja na slobodu ispred podgoričke policije, Foto: Luka Zeković
Amfilohije nakon puštanja na slobodu ispred podgoričke policije, Foto: Luka Zeković

Policajac Pavle Milutinović optužen je zbog nezakonitog hapšenja sada pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, u junu 2020. godine.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, tužilac Duško Milanović, saopštio je "Vijestima" da su protiv Milutinovića podnijeli optužni predlog zbog krivičnog djela - protivpravno lišenje slobode.

"Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog protiv policijskog službenika P.M, zbog krivičnog djela - protivpravno lišenje slobode, izvršenog dana 22.06.2020. godine, na štetu sada pok. mitropolita Amfilohija Rista Radovića", rekao je Milanović.

Mitropolit Amfilohije je 22. juna 2020. pozvan u zgradu Centra bezbjednosti (CB), kako bi u svojstvu građanina odgovorio na pitanja o litiji organizovanoj dan ranije, kojom su prekršene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje širenja virusa korona, kako je tada ocijenio tužilac Nikola Boričić.

U zgradu podgoričke policije ušao je u 11.14 časova, a njegovo saslušanje trajalo je šest sati.

Pravni zastupnici mitropolita ranije su kazali da im je u policiji pojašnjeno da je Boričić, na svakih sat, porukom postavljao dopunska pitanja.

Tek kada su pravni zastupnici poglavara MCP Tužilačkom savjetu podnijeli pritužbu, Boričić se oglasio reagovanjem u kom tvrdi da je tog dana, u 13.52 časova, naredio da puste na slobodu mitropolita i da je Uprava policije adresa za pitanja - zašto je zadržan još gotovo tri i po sata.

Iz te institucije, međutim, ne odgovaraju - ko je, na osnovu čega i na osnovu kog zakona, naredio da se Amfilohije u službenim prostorijama zadrži od 13.52 do 17.14 sati.

Ne odgovaraju ni ko je i po čijem nalogu, preko vajbera, predstavljajući se kao tužilac Boričić, slao dodatna pitanja, ali ni da li će neko odgovarati zbog toga.

Bonus video: