"Vijesti" u prostorijama SDT-a provjerile u kakvim uslovima rade tužioci: Najvažniji tim se bori za vazduh

Nekadašnja zgrada Jugobanke u strogom centru Podgorice, početkom 80-ih godina privremeno data na korišćenje tužilaštvu, ali otada se ništa nije promijenilo. S obzirom na nadležnosti SDT-a i najteža krivična djela - organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina - imamo ozbiljan manjak kancelarija, pisarnice, ali i broja specijalnih tužilaca koji rade na tim predmetima, kazao je šef kabineta SDT-a Milan Dakić

43785 pregleda 108 reakcija 53 komentar(a)
Užasni uslovi rada u Specijalnom tužilaštvu, Foto: Luka Zekovic
Užasni uslovi rada u Specijalnom tužilaštvu, Foto: Luka Zekovic

Skučene kancelarije, zatrpane registratorima, papirima i kutijama s posebnim upisnim brojem, poređanim gdje god se nađe kakvo slobodno mjesto - slika su prostorija Specijalnog državnog tužilaštva, čiji rezultati će biti ključni za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Gotovo da nema kancelarije u kojoj ormari odavno nijesu krcati i gdje od poda do plafona nijesu poređane kutije i omoti spisa s jedinstvenim KT-brojem, pa se specijalni tužioci, zapisničari i saradnici, koji nerijetko po četvoro dijele tijesan radni prostor, gotovo ne vide od spisa najvažnijih predmeta organizovanog kriminala, visoke korupcije, ratnih zločina.

Ljeto u zgradi, u koju se čak i letimičnim pogledom može zaključiti da godinama gotovo ništa nije ulagano, izgleda još vrelije u malenim, zagušenim kancelarijama...

Nekadašnja zgrada Jugobanke u strogom centru Podgorice, početkom 80-ih godina bila je privremeno data na korišćenje tužilaštvu, a još i tada, kada ozbiljnijeg kriminala skoro i da nije bilo, bilo je jasno da su te prostorije male i nedovoljno adekvatne za tužioce.

Svi ih tapšu po ramenu, ali rješenja za njihove probleme još nema
Svi ih tapšu po ramenu, ali rješenja za njihove probleme još nemafoto: Luka Zeković

Šef kabineta SDT-a Milan Dakić kazao je “Vijestima” da je privremeno rješenje, kako je tada bilo planirano, trebalo da potraje svega šest mjeseci...

“S obzirom na nadležnosti SDT-a i najteža krivična djela - organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina imamo ozbiljan manjak kancelarija, pisarnice ali i broja specijalnih tužilaca koji rade na tim predmetima. Riječ je o obimnim predmetima, gdje prosječan ima i po nekoliko registratora punih spisa, a da ne govorim o nekim predmetima koji zauzmu i pola kancelarije. Zbog toga nema prostorije koja nije zagušena predmetima i spisima”, kazao je Dakić.

On je naglasio da su nedavno otvorili novi, obiman predmet u SDT-u zbog čijih spisa su morali da smišljaju način kako i gdje da čuvaju desetine registratora...

“To je predmet zbog kojeg smo morali da smišljamo gdje ćemo, pa smo jedva pronašli jednu posebnu prostoriju gdje smo smjestili spise i to sada čuvamo pod ključem”, rekao je Dakić.

Predmeti rasuti po svim kancelarijama: Prostor SDT-a
Predmeti rasuti po svim kancelarijama: Prostor SDT-afoto: Luka Zeković

Vlada je u nedavno usvojenoj Informaciji saopštila da je zbog skučenih prostorija u kojima radi 12 specijalnih tužilaca i GST ustupila dio stare zgrade vlade, kako bi od septembra u njoj bilo sjedište SDT-a, ali i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

“Potrebno je u što kraćem roku obaviti preseljenje kako bi se u značajnoj mjeri poboljšali uslovi za rad organa i kako se ne bi ugrozilo funcionisanje, a što u konačnom predstavlja jedan od prioriteta u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, piše u Informaciji Vlade.

Možda im svane u staroj vladi: Šef tima Vladimir Novović
Možda im svane u staroj vladi: Šef tima Vladimir Novovićfoto: Luka Zeković

Kancelarija tužioca i portparola SDT-a Vukasa Radonjića je, kako je objasnio, komforna i funkcionalna jer ih je “samo troje”, a nije ni “previše zatrpana predmetima” kao što je to slučaj u ostalim.

“Malo je skučeno, ali svi mogu da rade. Imamo dovoljno mjesta još uvijek za predmete jer nijesmo još uvijek zatrpani”, kazao je Radonjić, iako je njegov ormar odavno krcat, dok registratori i kutije slažu po stolicama, ćoškovima i ispred radnih stolova...

Pisarnica kao košnica

Kancelarija od 30-ak kvadrata na čijim vratima piše - pisarnica SDT-a uokvirena je sa dvije strane ormarima od vrha do dna, a u središnjem dijelu nalaze se radni stolovi čak osmoro zaposlenih, čiji je posao da unesu podatke, zavedu predmete i čuvaju registre i dokaze SDT-a.

U njihovoj kancelariji je kao u košnici, pa se čini da nema više mjesta ni za stajanje, a kamoli za pristojne uslove za rad.

Registatori, kutije i spisi poređani su svuda, a desno od vrata nalaze se i sefovi u kojima se čuva oduzeti novac i vrijednosti, kao i ćošak u kojem se vidi papirom zamotan snajper i drugi dokazi...

Podrum čuva tajne

Malo je onih koji silaze u podrum zgrade tužilaštva, gdje se, skrajnut u polutami s desne strane preko puta mini kafe-bifea tužilaštva, nalazi improvizovani depo u kojem su arhivirani okončani predmeti SDT-a.

Mala kancelarija smještena u samom podnožju zgrade, ispod stepeništa, krije mnoge tajne...

Iza vrata malo se toga može vidjeti na prvi pogled, jer su kutije sa KT-brojem i omoti spisa natrpani sve do plafona...

Jedna od prostorija u zgradi SDT-a
Jedna od prostorija u zgradi SDT-afoto: Luka Zeković

“Ovdje arhiviramo gotove predmete i nekad se dogodi da moramo pola da izbacimo napolje kako bismo došli do nekih spisa”, ispričao je zaposleni u pisarnici SDT-a pokazujući na improvizovani arhiv.

Pored depoa su i skoro zarađala vrata lifta na kojem je zalijepljeno obavještenje: “Lift ne radi, ne pozivaj”.

Nedavno je GST naveo da bi trebalo formirati i poseban Centar za skladištenje dokaza.

Dva sanduka i neprobojni krov...

Ministarstvo pravde, u saradnji s delegacijom EU u Crnoj Gori, kroz program EUROL 3, formiralo je tim i izradilo Studiju izvodljivosti koja je pokazala da objekat stare zgrade Vlade - takozvana dva sanduka, ima potencijal da bude rekonstruisan i prilagođen za SDT i SPO.

U dokumentu su naveli da su za potpunu realizaciju ovog projekta potrebne višegodišnje aktivnosti i velika finansijska sredstva kako bi se zgrada stare vlade u potpunosti adaptirala kao sjedište SDT-a, ali i Specijalnog policijskog odjeljenja.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, stručnjaci su dali mišljenje da zgrada sa bezbjednosnog aspekta u ovom trenutku nije najbolje rješenje zbog čega bi trebalo zamijeniti i ugraditi neprobojni krov.

Osim toga oni su naveli i da bi na kancelariju i u kabinet u dijelu zgrade koji bi koristio GST trebalo ugraditi neprobojna stakla kao dodatnu zaštitu...

Bonus video: