Nova.rs: Postoje operativna saznanja da je Vulin naročito blizak sa škaljarskim klanom

"Pod okriljem Vučićeve vlasti Vulin sigurno neće biti procesuiran, pa se pozivanje SAD da dostave dokaze o tvrdnjama zbog kojih su mu uveli sankcije, mogu okarakterisati samo kao besprizorne", rekao je sagovornik Nove

74919 pregleda 68 reakcija 43 komentar(a)
Vulin, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Vulin, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Postoje operativna saznanja da je šef Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandar Vulin naročito blizak sa škaljarskim kriminalnim kalnom, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Vulin je 11. jula stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), objavljeno je na sajtu američkog Ministarstva finansija, a u obrazloženju se navodi da je on umiješan u "međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije".

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu saopštilo je 14. jula da će tražiti dodatne informacije koje se odnose na Vulina.

"Pod okriljem Vučićeve vlasti Vulin sigurno neće biti procesuiran, pa se pozivanje SAD da dostave dokaze o tvrdnjama zbog kojih su mu uveli sankcije, mogu okarakterisati samo kao besprizorne. Američka adminsitracija odlično zna šta je vlast zatrpavala o Vulinu sve ove godine, i sigurno neće dostaviti nešto što bi Vučićevo pravosuđe moglo da kontaminira nekim fiktivnim postupkom. Jer, ne treba zaboraviti da se za ista djela ne može se suditi dvaput", kazao je za Novu dobro obaviješten izvor.

On dodaje da se lista Vulinovih sumnjivih radnji i nezakonitih postupanja drastično povećala posljednjih godina, te da je slučaj "tetke iz Kanade" sada samo jedna sitnica, u poređenju sa svim ostalim, što bi moralo da postane predmet opsežne istrage.

"Postoje operativna saznanja da je Vulin imao kontakte sa organizovanim kriminalnim grupama, kako u Srbiji, tako i u regionu, a da je sa jednom od dvije najozloglašenije naročito blizak – crnogorskim škaljarskim klanom, ali i svim njegovim ispostavama. Kontakti sa ovom grupom, čije su vođe poslednjih godina ubijane širom svijeta, intenzivirani su nakon izbora 2020, kada je postao ministar policije, ali i nastavljeni kad je sa Bratislavom Gašićem razmijenio resore i prešao u BIA", kaže sagovornik Nove.

On napominje da su ova saznanja utoliko zanimljivija, ako se posmatraju u kontekstu okolnosti koje su bile na snazi u vrijeme kada su MUP-om harali Vulinovi prethodnici, Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović.

"Jedna od čuvenih objavi rata mafiji rezultirala je utiskom da su se na meti srpske policije uglavnom nalazili pripadnici škaljarskog klana, od kojih su mnogi i likvidirani na ulicama Beograda, najviše tokom crne 2018. Sa druge strane, nesmetani, i po mnogim kritičarima vlasti, pospešivan rast "kavčana" na kraju je izrodio i klan Belivuk- Miljković, koji se sada tereti za najmonstruoznije zločine ikada počinjene na ovim prostorima. Njihov, ali i progon "kavčana" otpočeo je upravo Vulinovim dolaskom na čelo MUP, dok je svaka priča o "škaljarcima" najednom iščezla", poručuje sagovornik Nove.

Da veze s mafijom nisu isključene, kako kaže sagovornik Nove, potvrđuje i najčuvenija afera ovog socijaliste – kapitalca o kupovini stana i izostanka dokaza o poreklu novca.

"Tetka iz Kanade postala je urbana legenda, pa se postavlja pitanje s kojim pravom vrh vlasti poziva SAD da im dostavi dokaze o svojim tvrdnjama, kad sa onim dokazima koje su imali na stolu nisu uradili ništa. Strašno je što se u sve to uključilo i srpsko tužilaštvo, koje onomad ni za tetku nije uradilo ništa", kaže sagovornik Nove.

Govoreći o Vulinovim vezama sa narkoticima, taj sagovornik se takođe osvrnuo na ono što je od starta trebalo da se počisti u dvorištu.

"Činjenica da je u odijelu Super Marija onomad plijevio povrće na "Jovanjici", koja se proslavila kao najveća narko-plantaža u ovom dijelu Evrope, povezala ga je i sa proizvodnjom narkotika, za koju smo prošle nedjelje čuli na suđenju da je organizovani državni projekat. Imajući sve to u vidu, priča o sankcionisanju Vulina zbog stavova u Rusiji, u najmanju ruku je uvredljiva. Nije isključeno da je to i vlasti u međuvremenu postalo jasno, pa je prije dva dana pribjegla provjerenom adutu za skretanje pažnje i obračun sa zapadnim faktorom – glorifikacijom ratnih zločinaca. Na potezu su sada studenti koji bi trebalo da poruče Vulinu šta misle o njegovom projektu stipendiranja dvije studentkinje iz Sarajeva, koje su veličale Ratka Mladića", zaključuje sagovornik Nove.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 12. jula da američke sankcije Vulinu nisu uvedene zbog bilo kakvog kriminala i korupcije, već zbog njegovog odnosa prema Rusiji.

Studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu koje su veličale ratne zločince i širile mržnju 11. jula na godišnjicu genocida u Srebrenici nastaviće školovanje u glavnom gradu Srbije.

To je izjavio generalni direktor "Sarajevo-gas" Nedeljko Elek 15. jula i dodao da će, na poziv Vulina, njih dvije studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

Bonus video: