Policija za više od dva mjeseca od 176 krivičnih djela rasvjetlila 166

"...Izvršeno je 100 pretresa stanova i drugih prostorija, kojom prilikom je u ilegalnom posjedu pronađeno i oduzeto ukupno 38 komada vatrenog oružja dugocjevnog i kratkocjevnog, 2.214 komada municije različitog kalibra, 4,5 kilograma eksploziva, ručna bomba, tri dimne bombe, jednu flesh bombu, sedam detonatorskih kapisli, optički nišan i tri okvira za pištolj"

2185 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od 1. maja do 15. jula na području koje pokriva Regionalni centar bezbjednosti Zapad registrovano je 176 krivičnih djela, od čega je 166 rasvijetljeno, u istom periodu, od bezbjednosno interesantnih lica privremeno je oduzeto preko 10 vozila visoke klase čija vrijednost prelazi pola million eura, saopštili su danas iz Uprave policije.

Oni objašnjavaju da RCB Zapad pokriva 34 odsto teritorije Crne Gore i da su u njihovoj zoni odgovornosti bezbjednosti Opštine Nikšić, koja je i najveća teritorija na prostoru države, opštine Šavnik, Žabljak, Plužine i Pljevlja.

Iz UP ističu da, imajući u vidu ostvarene rezultate rada u periodu od 1. maja do 15. jula, a na osnovu statističkih pokazatelja kao i analiza preduzetih preventivnih, obavještajnih i policijsko - tužilačkih aktivnosti i pokrenutih sudskih postupaka, mogu zaključiti da je stanje bezbjednosti povoljno i stabilno.

"...U ovih 75 dana registrovano je 176 krivičnih djela, od kojeg broja je rasvijetljeno i procesuirano 166 krivičnih djela u odnosu na 155 lica protiv kojih je procesuirano 146 krivičnih prijava", piše u saopštenju.

U saopštenju naglašavaju da je poseban akcenat, sa povećanim nivoom postupanja policijskih službenika, usmjeren prema članovima organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantnim licima i onim građanima koji svojim radnjama narušavaju društveni ambijent.

"...Izvršeno je 100 pretresa stanova i drugih prostorija, kojom prilikom je u ilegalnom posjedu pronađeno i oduzeto ukupno 38 komada vatrenog oružja dugocjevnog i kratkocjevnog, 2.214 komada municije različitog kalibra, 4,5 kilograma eksploziva, ručna bomba, tri dimne bombe, jednu flesh bombu, sedam detonatorskih kapisli, optički nišan i tri okvira za pištolj. Takođe navedene aktivnosti su rezultirale kontrolisanjem lica iz ove kategorije kojom prilikom je izvršeno 1.020 kontrola, izvedeno je 40 mini – blokada grada, kojom prilikom je vršena kontrola i pregled ovih lica i vozila, kao i 13 operativno-taktičkih mjera i radnji ciljanih 'Racija', isključivo prema bezbjednosno interesantnim licima u ugostiteljskim objektima, a kojima je kontrolisano 96 bezbjednosno interesantnih lica, dok je ukupno procesuirano 50 lica iz ove kategorije", piše u saopštenju...

Oni ističu da su svoje aktivnosti usmjerili i na oduzimanje i zaplenu imovine koja je stečena izvršenjem krivičnog djela...

Pojašnjavaju da su postavljeni ključni prioriteti i bezbjednosni izazovi, čija je osnovna komponenta stvaranje povoljnog ambijenta i kolektivne bezbjednosti regiona...

"Jednim dijelom istaknuti bezbjednosni izazovi su vezani za nacionalne prioritete u oblasti borbe protiv pojavnih oblika teškog i organizovanog kriminala sa primarnim i prioritetnim fokusom na neutralisanje djelovanja organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica, krijumčarenje i distribucija narkotika, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i korupcija sa fokusom na korupciju na visokom nivou".

"Obzirom na teritorijalnu nadležnost RCB „Zapad“, veliki broj graničnih prelaza, u saradnji sa Sektorom granične policije fokus je usmjeren na suzbijanju različitih oblika prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija", piše u saopštenju.

U istom tekstu UP ističe "postignute progresivne i mjerljive rezultate koji su postignuti u relativno kratkom vremenskom periodu".

"Iz oblasti krvnih delikata registrovano je 10 krivičnih djela od kojih dva sa najvećim stepenom društvene opasnosti i to teško ubistvo i ubistvo u pokušaju, gdje su sva krivična djela aktivnostima policijskih službenika RCB „Zapad“ rasvijetljena. Iz oblasti krivičnih djela izvršenih podmetanjem požara i eksplozivnih naprava rasvijetljeno je osam krivičnih djela koja su profesionalnim i sistemskim pristupom od strane službenika rasvijetljena, od kojih je pet krivičnih djela iz ove oblasti rasvijetljeno, a koja su izvršena u prethodnom periodu. Iz oblasti ekonomskog i privrednog kriminala procesuirano je 55 lica i podneseno 55 krivičnih prijava. Ovaj broj procesuiranih lica iz oblasti ekonomskog kriminala ukazuje na odlučnost i posvećenost službenika policije u borbi protiv kriminala jer se radi o krivičnim djelima koja u prethodnom periodu nisu istraživana u dovoljnoj mjeri, a koja sa nastupljenom posledicom podrivaju ekonomski sistem Crne Gore", kazali su iz UP.

Dodaju da su zaplijenili više od 50 kilograma marihuane, i da su u odvojenim operativno - taktičkim aktivnostima izvršene manje zaplene različitih vrsta droga....

"Intezivirane su aktivnosti u pogledu prevencije iz oblasti borbe protiv droga sa ciljem sprečavanja ulične prodaje, i u tom smislu markirani su objekti, javni prostori i površine, kao i štek stanovi gdje se vrši distribucija i uživanje opojnih droga. U odnosu na ovu oblast krivičnih djela kontinuirano se sprovode proaktivno specijalne istražne mjere i radnje prema 40 osoba".

Policija se pohvalila i da su registrovali i rasvijetlili dva razbojništva, da su izvršioci identifikovani i procesuirani, te da je procesuirano 10 osumnjičenih za 10 krivičnih djela teških krađa/krađa.

U saopštenju ističu da u kontinuitetu sprovode aktivnosti na suzbijanju vršnjačkog nasilja, maloljetničke delikvencije, kao i aktivnosti u cilju suzbijanja točenja alkoholnih pića maloljetnim licima i sprečavanja konzumiranja droga....

Navode i da su u istom periodu, u oblasti bezbjednosti saobraćaja, podnijeli 434 prekršajne prijave, izdali 5.495 prekršajnih naloga, uhapsili 302 vozača koja su upravljala automobilima pod dejstvom alkohola.

Dodaju i da su na teritoriji koja je u nadležnosti RCB Zapad, u akciji "Poštuj život - vrati oružje", građani policajcima predali 113 komada vatrenog oružja, 2.217 komada municije različitog kalibra i 13 ručnih bombi.

"Poseban fokus službenika RCB Zapad biće posvećen podizanju stepena profesionalizacije policije, prevashodno kroz angažovanje novih školovanih i usko specijalizovanih kadrovskih potencijala, ali preduzimaće se reparatorne mjere kroz eliminaciju svih driuštveno neprihvatnjivih i ne etičkih ponašanja, uključujući preduzimanje svih zakonom propisanih aktivnosti u dijelu koji se odnosi na procesuiranje službenika policije koji su svojim postupanjem doprinijeli kopromitaciji policije kao jednog od nosilaca sistema bezbjednosti", piše u saopštenju.

Bonus video: