O Raoniću i ekipi će do kraja sedmice

ODT uskoro donosi odluku, SDT formiralo predmet po prijavi Media centra

19821 pregleda 38 reakcija 6 komentar(a)
Sumnjiče ih za krivično djelo neizvršenje sudske odluke: Drljević i Raonić, Foto: BORIS PEJOVIC
Sumnjiče ih za krivično djelo neizvršenje sudske odluke: Drljević i Raonić, Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici donijeće do kraja sedmice odluku u predmetu formiranom protiv generalnog direktora RTCG Borisa Raonića, rukovodioca pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović zbog sumnje da su navodno podstrekavali na vršenje krivičnog djela predsjednika i dio članova Savjeta RTCG na neizvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude, saznaju “Vijesti”.

ODT Podgorica je 22. juna ove godine u svojstvu osumnjičenih saslušalo Raonića, Mićovića i advokaticu Đukanović po krivičnoj prijavi da su podstrekavali članove Savjeta RTCG da na sjednici 1. juna, uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda u Podgorici, ponovo izaberu Borisa Raonića za direktora RTCG.

“Do kraja sedmice biće donijeta odluka u predmetu nakon čega će se znati da li će sudu biti dostavljen optužni predlog”, rečeno je “Vijestima” u ODT-u Podgorica.

Savjet RTCG je 1. juna uprkos pravosnažnoj sudskoj odluci donio odluku da se Boris Raonić ponovo izabere za direktora Radio-televizije Crne Gore, sjednici je prethodio pripremni sastanak - 31. maja, gdje su prema krivičnoj prijavi Media centra, navodno dogovarani pravni koraci kako bi Raonić ponovo bio izabran.

Prema tumačenju pravne službe RTCG, koje je zastupao pravnik Želimir Mićović, na koje su se prilikom glasanja oslonili i pojedini članovi Savjeta RTCG, Raonić se ne može eliminisati prilikom glasanja među kandidatima prijavljenim na konkursu iz 2021. godine.

Raonić predlagao korake

Predstavnik Media centra Goran Đurović, koji je 8. juna podnio krivičnu prijavu tužilaštvu, naveo je da je na pripremnom sastanku prisustvovao i Raonić.

“Prisustvo bivšeg generalnog direktora RTCG Raonića na pripremnom sastanku nema utemeljenje u zakonu ili bio kom, internom, opštem aktu RTCG pa je opravdan zaključak da je cilj njegovog prisustva bio pritisak na članove/ce Savjeta RTCG i podsticanje na neizvršenje presude Višeg suda. Na pripremnom sastanku je tada već bivši generalni direktor Raonić predlagao redosljed koraka u razrješenju novonastale situacije, kao i vrijeme održavanja sjednice Savjeta”, navodi Đurović.

Tokom pripremnog sastanka održanog, kako piše u prijavi Media centra, predstavnik pravne službe Želimir Mićović i advokatica Zorica Đukanović osporavali su presudu Višeg suda i sugerisali rješenje koje je išlo u korist Borisu Raoniću, a koje je podrazumijevalo da se i Raonić stavi na listu kandidata o kojima Savjet RTCG treba da se izjašnjava na zvaničnoj sjednici Savjeta RTCG zakazanoj za 1. jun 2023. godine

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

“Iz izjava u medijima 31. maja 2023. godine kao i na osnovu toka sjednice i nastupa rukovodioca pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović, nedvosmisleno se može zaključiti da su svojim izjavama sa umišljajem vršili uticaj i podstrekavali članove/ce Savjeta RTCG na vršenje krivičnog djela neizvršenja pravosnažne i izvršne sudske presude (član 395 Krivičnog zakonika). Na osnovu odluke Savjeta RTCG 01-3576 od 1. juna 2023. godine, može se zaključiti da su okrivljeni Boris Raonić, Želimir Mićović i Zorica Đukanović uspjeli u svom naumu da utiču na pojedine članove/ce Savjeta RTCG i podstaknu ih na činjenje krivičnog djela jer su se na listi kandidata za generalnog direktora našla četiri kandidata Nikola Marković, Milutin Stijepović, Srđan Čović, ali i Boris Raonić, što je u direktnoj suprotnosti sa presudom Višeg suda”, ističe Đurović.

SDT formiralo predmet

U drugom predmetu u Specijalnom državnom tužilaštvu otvoren je izviđaj protiv javnih funkcionera - predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića i članova Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću.

Predmet u SDT je zadužio tužilac Vukas Radonjić, pa se uskoro očekuju i pozivi za saslušanje osumnjičenih članova Savjeta RTCG.

Viši sud u Podgorici je 10. maja potvrdio presudu Osnovnog suda da je generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Boris Raonić bio u sukobu interesa kada je u avgustu 2021. godine izabran na tu funkciju jer je već bio imenovan od Skupštine na drugu javnu funkciju - člana savjeta Agencije za elektronske medije.

Sud je pravosnažno donio odluku, a po tužbi kandidata Nikole Markovića, da je po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru predstavljalo smetnju što Raonić već obavlja javnu funkciju pa je pravna posljedica - poništaj odluke o izboru Raonića, ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa...

U presudi, između ostalog, piše i da to što je Raonić nakon imenovanja podnio ostavku na funkciju člana Savjeta Agencije za elektronske medije “nema uticaj na pravilnost primjene materijalnog prava”.

Kandidati za generalnog direktora RTCG-a 2021. su, osim Raonića, bili Nikola Marković, Milutin Stijepović i Srđan Čović.

Glasovima četiri od pet članova Savjeta RTCG, Raonić je ponovo imenovan za generalnog direktora. Članica Savjeta Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu prije glasanja tvrdeći da ne želi da učestvuje u ponovnom nezakonitom izboru. Članica Savjeta Milica Špajak još na početku sjednice istakla je da neće glasati ako Savjet prihvati predlog da se odlučuje o kandidatima po konkursu iz 2021. godine.

Pred početak sjednice, ostavku na članstvo u Savjetu RTCG podnio je Bojan Baća.

Do kraja sedmice biće donijeta odluka u predmetu nakon čega će se znati da li će sudu biti dostavljen optužni predlog”, rečeno je “Vijestima” u ODT-u Podgorica

Bonus video: