Optužnice nema, Spasojević na slobodi

Nekadašnjoj službenici Crnogorske komercijalne banke Daliborki Spasojević juče ukinut pritvor

6259 pregleda 5 komentar(a)
Braniće se sa slobode: Spasojević nakon hapšenja, Foto: Luka Zekovic
Braniće se sa slobode: Spasojević nakon hapšenja, Foto: Luka Zekovic

Nekadašnjoj službenici Crnogorske komercijalne banke Daliborki Spasojević ukinut je pritvor, jer Specijalno državno tužilaštvo nije u roku od šest mjeseci podiglo optužnicu protiv nje.

Odluku o ukidanju pritvora donijela je sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici, Suzana Mugoša.

Informaciju da je Spasojevićevoj ukinut pritvor za “Vijesti” je potvrdio njen branilac, advokat Željko Đukanović.

On je potvrdio i da je rješenje o ukidanju pritvora donijela sutkinja Mugoša:

“Specijalno državno tužilaštvo nije moglo zbog velikog broja svjedoka oštećenih, koji su morali biti saslušani u istrazi, a od kojih neki danas nisu ni živi, nije moglo u zakonskom roku od šest mjeseci da podigne optužnicu, tako da je jedini mogući epilog bio ovaj - ukidanje pritvora i puštanje da se u daljem toku postupka brani sa slobode”, rekao je Đukanović.

Spasojević je uhapšena 18. januara.

Lisice na ruke stavili su joj pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), postupajući po nalogu specijalnog tužioca Vukasa Radonjića.

SDT tereti Spasojevićevu da je od 2010. do sredine februara 2022. godine, kao odgovorno lice u CKB, učinila produžena krivična djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje službene isprave, u produženom trajanju.

Tokom saslušanja negirala je krivicu.

Krađa s računa klijenata CKB, u predmetu nestalih 14 miliona eura, počela je 2010. godine, a samo tokom te godine s više računa skinuto je oko milion eura.

SDT sumnja da je Spasojević falsifikovala naloge za transakcije i na taj način uzimala novac klijenata.

U mreži brojnih zloupotreba unutar sistema CKB-a navodno su se našli poznati crnogorski sportisti, treneri i menadžeri, koji su godinama kao klijenti banke imali VIP status i mogućnost da bankarske transakcije obavljaju preko privatnih bankara.

Prema nezvaničnim informacijama koje su “Vijesti” ranije objavile, samo s računa slavnog crnogorskog sportiste i trenera “isparilo” je više od milion eura, koje je kao dugogodišnji klijent deponovao u najvećoj crnogorskoj banci.

Navodno, tokom kontrole unutar CKB-a utvrđeno je da je novac nestao i s računa najmanje još 10 sportista i sportskih menadžera, koji su kapital mahom stekli tokom vrhunskih karijera u inostranstvu ili biznisa tokom transfera igrača u inostrane lige.

Bonus video: