O novom v.d. VDT-a će misliti u avgustu

Tužilački savjet nije imao potrebnu većinu da se još juče odredi da li odmah da raspišu novi javni poziv za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Aktuelnoj v.d. VDT-a Tatjani Begović polugodišnji mandat ističe 8. avgusta, a način njenog izbora nedavno kritikovala Evropska komisija

7794 pregleda 1 komentar(a)
U avgustu joj ističe mandat: Begović, Foto: Luka Zekovic
U avgustu joj ističe mandat: Begović, Foto: Luka Zekovic

Da li će tužiteljka Tatjana Begović nastaviti da u v.d. mandatu rukovodi Vrhovnim državnim tužilaštvom ili će Tužilački savjet odrediti novog v.d. VDT-a znaće se nakon 8. avgusta kada aktuelnoj vršiteljki dužnosti ističe polugodišnji mandat na čelu tužilačke organizacije.

Tužilački savjet nije imao većinu da još juče na dnevni red uvrsti predlog Steva Muka da se članovi tog tijela izjasne o tome da li odmah da raspišu javni poziv za v.d. VDT-a budući da se približava kraj prvog šestomjesečnog v.d. mandata Tatjane Begović.

“Mi bismo na ovoj sjednici trebalo da donesemo odluku o objavljivanju javnog poziva zainteresovanim licima za v.d. VDT-a. To je nešto što smo ranije radili, a naročito imajući u vidu sve kontroverze u vezi s izborom aktuelnog v.d. VDT-a i nakon čega su uslijedile kritičke ocjene Evropske komisije kroz diskusiju na Pododboru za pravnu slobodu i bezbjednost, a u kojem se ukazuje na maltene ista pitanja kao problematična povodom tog izbora, a što je sve ponovljeno i u non-pejperu”, kazao je Muk i naglasio da je Begović kao predsjednica TS-a “u sukobu interesa povodom te tačke”.

“Ne smatram da sam u sukobu interesa”, kazala je Begović.

Tokom diskusije, član TS-a Siniša Gazivoda pojasnio je da su oko ovog pitanja objave javnog poziva već imali oprečna mišljenja, ali je naglasio da smatra da je “najbolje zbog kontinuiteta i funkcionisanja sistema da Begović još pola godine nastavi da bude vršiteljka dužnosti VDT-a”.

“Mi smo objavljivanje javnog poziva dva puta uradili do sada i oba puta sam glasao za to. Teško mi je da se orijentišem po ovom pitanju i nisam sklon da se zatvara sistem ili mogućnost da se neko prijavi i bude određen za v.d. VDT-a. Ne bih želio da tu nekome ograničim bilo kakvu mogućnost, ali jesam pri stavu da smatram da izuzetno nepovoljno utiče na funkcionisanje tužilačke organizacije da na svakih pola godine biramo novog v.d. jer to maltene nema nikakvog smisla. Smatram neprihvatljivim i da Skupština već četiri godine ne vrši svoju nadležnost i ne bira VDT-a, a sve kritike koje su dolazile na račun TS vezane su za okolnosti oko izbora v.d. VDT-a i bliske okolnosti za sve ono što se ne bi desilo da je neko radio svoju zakonsku obavezu i izabrao VDT-a u punom mandatu. Svi naši krupni problemi se javljaju zbog improvizacije, a ovo jeste vid improvizacije, sve nas dovodi u nezavidnu situaciju, zbog čega je i naišlo na kritiku javnosti”, kazao je Gazivoda.

On je naveo da im “nije laka pozicija da pronađu najbolje moguće rješenje”, nakon čega je više puta ponovio da je u dilemi “šta je pametno činiti”...

“Mislim da česte personalne promjene nisu dobre za funkcionisanje sistema. Mogu da tvrdim da nismo nijednom postupili suprotno normi i duhu zakona”, rekao je Gazivoda i uz smijeh dodao “kako je najbolje pogriješiti”.

Član Ministarstva pravde Bojan Božović je u odnosu na konstataciju Gazivode “kako je najbolje pogriješiti” postavio dilemu zašto bi sada radili drugačije u odnosu na februar ove godine kada su Begović povjerili v.d. mandat.

“Ako bismo raspisali poziv, samo usložnjavamo taj proces, ali ajde da sve vidimo i donesemo odluku. Ali, stalno nam je neka improvizacija po ovom pitanju zbog zakonskih manjkavosti”, rekao je Božović.

Raspisivanje javnog poziva za v.d. VDT-a, iako ne postoji kao pravna opcija u Zakonu o državnom tužilaštvu, za člana TS Filipa Jovovića je “dobar put jer je to TS već uradio”, a isti stav je imao i Miloš Vuksanović koji je naveo da ne može biti protiv predloga Muka.

“Nisam protiv tog predloga Muka da se ovo pitanje uvrsti na dnevni red, ali jesam da Begović treba da nastavi s vršenjem funkcije zbog funkcionisanja tužilačkog sistema da imamo kakav-takav kontinuitet”, kazao je Vuksanović.

Tokom glasanja Muk, Gazivoda, Božović, Jovović i Miloš Vuksanović bili su da se predlog umetne u dnevni red, ali je falio još jedan glas kako bi to tijelo donijelo odluku da li treba ili ne da se odrede da li odmah da raspišu novi javni poziv zainteresovanim za obavljanje funkcije v.d. VDT-a.

Evropska komisija je krajem juna u neformalnom dokumentu - non-pejperu podsjetila da je Vrhovno državno tužilaštvo u v.d. stanju od oktobra 2019. godine, ali da je “način na koji je Tužilački savjet u februaru 2023. godine izabrao v.d. predsjednicu VDT-a izazvao ozbiljnu zabrinutost u vezi s poštovanjem odredbi Zakona o državnom tužilaštvu”...

Begović je 8. februara, na dan izbora podnijela ostavku na članstvo u Tužilačkom savjetu, što su predstavnik NVO u tom tijelu Stevo Muk, ali i brojne organizacije, ocijenile kao “izigravanje duha Zakona o državnom tužilaštvu, koji zabranjuje da se članovi TS biraju za rukovodioce ili napreduju u sistemu”.

Bonus video: