Ušaku optužen za smrt ronioca

Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju podiglo optužnicu protiv ribara iz najjužnijeg crnogorskog grada

18072 pregleda 120 reakcija 14 komentar(a)
Detalj potrage za roniocem, Foto: UPSUL
Detalj potrage za roniocem, Foto: UPSUL

Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju podiglo je optužnicu protiv Ulcinjanina Ali Ušakua (29) zbog sumnje da je vozeći gliser marke “Safter 500 Sport”, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, 10. maja oko 9,30 sati, propelerom i trupom plovila, nanio teške tjelesne povrede roniocu Andreju Samardžiću (28) iz Sutomora, usljed kojih je dvadesetosmogodišnjak preminuo, saznaju Vijesti.

Teške povrede glave, vrata i grudnog koša, bile su kobne za mladića iz Sutomora...

“ODT Ulcinj (je) dana 6. 7. 2023. podiglo optužnicu protiv A. U. iz Ulcinja, zbog krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz čl. 348 st. 4 u vezi čl. 339 st. 3 u vezi st. 2 Krivičnog zakona Crne Gore, za koje djelo je predviđena kazna zatvora od 1 do 8 godina”, odgovorili su iz tog tužilaštva.

Prema saznanjima Vijesti, ulcinjsko tužilaštvo Ušakua sumnjiči da je gliser vozio većom brzinom od dozvoljene i na udaljenosti od obale od oko 50 metara, iako je propisano da se motornim čamcem ne smije približavati obali manje od 150 metara. Istim propisima, glisiranje je zabranjeno na udaljenosti manjoj od 200 metara od obale.

“Ribar je bio svjestan da tako može ugroziti saobraćaj... ipak je nekako olako mislio da do posljedica neće doći ili da ih u najgorem slučaju, može spriječiti, jer nije bila sezona”, kazao je sagovornik Vijesti iz istrage.

Ušaku je kao osumnjičeni, bio priveden 11. maja u večernjim satima, ali je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode.

Iz Uprave policije “Vijestima” je tada nezvanično rečeno da Ulcinjanina terete da je počinio krivično djelo teško djelo protiv ugrožavanja javnog saobraćaja.

Policijski inspektori tada su, radeći na rasvjetljavanju događaja, došli su do sumnje da je ulcinjski ribar upravljao plovilom čiji propeler je usmrtio ronioca.

“Više državno tužilaštvo u Podgorici kvalifikovalo je krivično djelo kao teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, i proslijedilo ga u nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Ulcinju, po čijem nalogu je A. U. lišen slobode”, kazao je tada sagovornik Vijesti.

Nestanak dvadesetosmogodišnjeg ronioca prijavljen je na dan nesreće, oko 13.40 časova, a njegovo tijelo sa vidljivim povredama u predjelu glave izvučeno je tri sata kasnije na spasilački čamac “SAR-1”.

Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) prethodno je prijavljeno da je ronilac nestao u blizini Port Milene, na početku Velike plaže u Ulcinju.

UPSUL je pomoću sistema za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja utvrđivao kretanje plovila na području na kom je stradao ronilac.

Nakon što je tijelo stradalog ronioca izvučeno iz vode, pomoćnik direktora te Uprave Žarko Lukšić, rekao je Vijestima da UPSUL pomoću sistema za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja utvrđuje kretanje plovila na području na kom je stradao ronilac.

Bonus video: