SDT se neće baviti nađenom opremom, Ubović kazao da je to vlasništvo njegovog prijatelja

Bivši pripadnik SAJ Milan Milikić je jedan od ljudi koji obezbjeđuje Ubovića, a zaposlen je u firmi koja se bavi iznajmljivanjem i lizingom automobila, i koja je u vlasništvu Aleksandra Mijajlovića, koji je slovio za jednog od neformalnih vlasnika "Bemaksa"

30588 pregleda 37 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Specijalno državno tužilaštvo izjasnilo se da oni nijesu nadležni za donošenje odluke u predmetu koji je formiran nakon što je Uprava policije juče tokom antidiverzionog pregleda u podrumu solitera pored hotela "Podgorica", koji je gradila kompanija "Bemax", pronašla pakete sa intervencijskom opremom koju koriste policijske i vojne formacije.

Osnovno državno tužilaštvo juče popodne tražilo je od SDT-a da se izjasni da li je ovaj predmet iz njihove nadležnosti ili će izviđaj biti nastavljen u ODT-u Podgorica.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", vlasnik kompanije "Bemax" Ranko Ubović juče poslije 16 časova, u svojstvu građanina, dao je izjavu/obavještenje u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica, gdje je naveo da "ne misli da je ugrožen, te da mu ne prijeti od bilo koga opasnost".

Ubović je policiji odgovorio i da mu nije poznat broj telefona, sa kojeg je stigla prijeteća poruka, zbog koje je Uprava policije alarmirala službe i izvršila antidiverzioni pregled solitera i obližnjeg hotela "Podgorica".

Policijski službenik u četvrtak oko 11 časova dobio je poruku da je navodno eskploziv postavljen u staklenoj višespratnici, koju je gradio "Bemax" i na čijem se vrhu nalazi velika reklama te kompanije.

"Kolega, upravo sam dobio poruku da je eskploziv postavljen u prostorije Bemaxa u staklenu zgradu kod hotela PG, 10 ili 11 sprat ili hotel do gdje sjedi redovno Ranko Ubović jer je i njemu namijenjeno, dostavljač Glova je dostavio", pisalo je u poruci koju je dobio službenik UP, zbog čega je policija evakuisala zgradu i hotel "Podgorica" i izvršila ATP pregled.

Tokom pregleda, policija je u podrumu solitera pronašla pakete sa intervencijskom i balističkom opremom, koju koriste policijske i vojne formacije, a koji će biti poslani na dalje provjere i vještačenja.

Policija je saopštila da su u podrumu solitera pronašli i oduzeli: startni pištolj sa 50 komada municije, bejzbol palicu, pancir, dvije ručne fleš granate, četiri ogledala za pregled donjeg dijela vozila, 21 zaštitnu gas masku, 57 pirotehničkih sredstava, tri komada pirotehničkih sredstava topovski udar, 350 majica, 430 zaštitnih pamučnih maski za lice, kao i druge stvari i predmete...

Vlasnik "Bemaxa" tokom davanja obavještenja u UP saopštio je da su stvari pronađene u podrumu solitera "od njegovog prijatelja Milana Milikića - Milike, koji je ranije radio u Specijalnoj jedinici policije".

Ubović je i naveo da je Milikić neke stvari donio iz policije, a da je dio kupio...

Policija je juče oko 17 časova počela i sa prikupljanjem obavještenja od Milana Milikića, koji je izjavio da je dugo radio u Upravi policije, a od 2008. do 2016. u SAJ-u nakon čega se zaposlio u privatnoj firmi "Easy drive".

Ta firma, koja se bavi iznajmljivanjem i lizingom automobila, u vlasništvu je Aleksandra Mijajlovića, koji je slovio za jednog od neformalnih vlasnika "Bemaksa".

Milikić je naveo da je gas maske, zaštitni balistički prsluk, gasni pištolj sa municijom posjedovao dok je radio u SAJ-u, te da ih je uzeo prilikom čišćenja magacina i da su "bile u lošem stanju i namijenjene da se unište".

Isto objašnjenje je dao i za šok bombe, za pancir je rekao da je dobio od kolega iz Mađarske, a da je sve ostale stvari nabavio prilikom sportskih i državnih manifestacija, i da ih je ostavio u podrumu prije šest-sedam godina i na njih zaboravio...

Milikić godinama radi kao dio privatnog obezbjeđenja vlasnika "Bemaxa".

Bonus video: