Tigrovim džipovima jurili žrtve, policija zna da su korišćena vozila koja nisu u vlasništvu UP

Iz odgovora Uprave policije proizilazi da Ranko Ubović, niti njegova kompanija Bemax, nikada nisu poklonili šest džipova toj bezbjednosnoj instituciji, kako se to preko kriptovane aplikacije kriminalcima hvalio Petar Lazović

97321 pregleda 63 reakcija 45 komentar(a)
Pohvalio se Šariću da im je Tigar kupio vozila za posao: Lazović, Foto: BORIS PEJOVIC
Pohvalio se Šariću da im je Tigar kupio vozila za posao: Lazović, Foto: BORIS PEJOVIC

Policijski eskadron pod patronatom Zorana Lazovića i njegovog sina Petra za svoje nezakonite i zakonite poslove koristio je privatne automobile biznismena Ranka Ubovića, a ne službena vozila Uprave policije.

Iz odgovora Uprave policije proizilazi da Ubović, niti njegova kompanija Bemax, nikada nisu poklonili šest džipova toj bezbjednosnoj instituciji, kako se to preko kriptovane aplikacije kriminalcima hvalio Petar Lazović, koji tog biznismena naziva Tigar.

“Ne raspolažemo informacijama da su kompanija Bemax ili Ranko Ubović, kako je navedeno u dostavljenim pitanjima, Upravi policije donirali šest automobila, ali isto tako raspolažemo saznanjima da su u periodu mandata tadašnjeg pomoćnika za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, korišćena vozila koja nisu u vlasništvu Uprave policije i to u Odsjeku za posebnu operativnu podršku u ovom Sektoru policije. S tim u vezi, u periodu od kada je na čelu Sektora za borbu protiv kriminala novo rukovodstvo, vozila koja nisu u vlasništvu Uprave policije se ne koriste”, piše u odgovorima iz UP.

Od te bezbjednosne institucije “Vijesti” očekuju i odgovore na pitanja ko je odobrio da policajci za posao koriste tuđe automobile, ali i po čijem nalogu su za ta vozila korišćene operativne, službene tablice.

HVALIO SE DA IM TIGAR POMAŽE

“Vijesti” su juče objavile dio Lazovićeve prepiske preko kriptovane aplikacije, koju je Europol još ranije dostavio crnogorskim istražnim organima.

Iz tih transkripata se vidi da se uhapšeni pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Petar Lazović preko kriptovane Skaj aplikacije pohvalio da se tokom 2020. godine navodnom narko-bosu iz Pljevalja, Darku Šariću, da im je Ubović poklonio šest džipova za posao.

Šariću se i žalio da svoj novac dijeli kolegama “da bi ga pratili”...

“Brate ovo mogu ja sa momcima, ja sam sve svoje pare što sam imao podijelio momcima, da Z ne zna, da bi me pratili, ja ne stajem i ne može ni u da me spriječi zna on. Dao sam ja već sve brate, učestvuje Tigar non stop, kupio nam je 6 džipova”, piše policajac.

Objašnjava da su automobili 2017. godište - “tojote, X5 itd”...

“Šta god bi tražio dao bi on bez riječi, samo ja neću nikom da tražim”, dodaje taj uhapšeni bezbjednjak.

Petar Lazović porukama objašnjava da je Tigar zapravo Ubović, a jasno proizilazi da je pod slovom “Z” njegov otac Zoran Lazović, čije fotografije iz službenih prostorija takođe dijeli na čatu...

Stariji Lazović u to vrijeme je pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala.

Lazović je automobile koje koristi njegov tim pominjao i u grupnom čatu sa šefom kavačkog klana, Radojem Zvicerom i odbjeglim kolegom Ljubom Milovićem.

Njima se hvalio kako kroz Budvu, bijelim “X6”, traži pripadnike organizovane kriminalne grupe škaljarski klan.

Takođe, poslao je i fotografiju na kojoj se, parkirana ispred porodične kuće njegovog oca, vide dva automobila - službeni “audi” koji je dužio stariji Lazović i crna “tojota”.

Uhapšeni tajni agent nekoliko puta pominje te automobile, u komunikaciji sa kriminalcima, a šalje im i fotografije uhapšenih pripadnika škaljarskog klana dok ih muče u vozilima... Osim toga, slao im je i fotografije “iz gepeka”...

Odsjek za posebnu operativnu podršku kojim je neformalno rukovodio mlađi Lazović koristio je više luksuznih četvorotočkaša i gotovo uvijek su na teren išli sa po tri automobila.

O policijskoj brutalnoj torturi, uglavnom nad pripadnicima škaljarskog kriminalnog klana, “Vijesti” su pisale prije dvije godine. Međutim, Lazovićev odred za mučenje nije tukao samo njih, redakciji su se obraćali i članovi porodica uhapšenih pripadnika kavačkog kriminalnog klana.

Njih su, tvrdili su oni, Petar Lazović i batinaši iz njegovog Odsjeka tukli da bi ćutali u tužilaštvu o vezama sa šefovima klana kome pripadaju.

Policija je tada odgovarala da njihovi službenici postupaju zakonito i da će ih nagraditi. Europol je, ipak, utvrdio da je stanje bilo drugačije.

Prema Skaj dokumenaciji, a koju su izuzeli sa kriptovanih telefona koje su koristili neki službenici Odsjeka, vidi se kako otimaju ljude, nezakonito ih drže u stanovima ili šumama, tuku, guše, muče strujom, prijete, omalovažavaju - krajnje nečovječno s njima postupaju...

To su, prema brojnim svjedočenjima mučenih, činili upravo koristeći automobile koje mlađi Lazović pominje.

“Ubacili su me u ‘X5’, a potom počeli da maltretiraju, udaraju, psuju, prijete...”, samo je jedno od svjedočenja...

I Cetinjani Nikola Drecun i Marinko Rajković tvrdili su da su ih policajci automobilom “BMW” odvezli u šumu udaljenu oko pola sata vožnje od Nikšića. Tu su ih, kako tvrde, mučili... Njih dvojicu SDT sumnjiči da su dio kavačkog klana.

No, iako su pojedini osumnjičeni za teška krivična djela prije dvije ili tri godine pominjali Lazovića kao policajca koji ih je mučio, njemu su lisice na ruke stavljene tek prošle godine.

OPTUŽBE

Nekadašnji tajni agent uhapšen je 18. jula 2022. godine, a SDT ga tereti da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umjesto protiv nje.

Mlađeg Lazovića terete da je pod plaštom službenika Uprave policije, radio za organizovanu kriminalnu grupu kavački klan

Specijalno tužilaštvo početkom januara podiglo je optužnicu protiv njega, odbjeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane, negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije.

Raspolažemo saznanjima da su u periodu mandata tadašnjeg pomoćnika za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, korišćena vozila koja nisu u vlasništvu Uprave policije i to u Odsjeku za posebnu operativnu podršku u ovom Sektoru policije", odgovorili su iz UP

Izveli su me iz stanice, ubacili u 'X5' i počeli da me maltretiraju, udaraju, psuju, prijete. Vozač, mislim da se preziva Lazović, rekao je kolegama da mi uhvate ruku i ispruže je. Iz kese je, sa rukavicom na ruci, izvadio pištolj brušenih brojeva i zahtijevao da ga stisnem dlanom, a onda ga vratio u istu kesu. Zatim je rekao: 'Ovim pištoljem si pucao na nas, zato ćemo da te ubijemo, da znaš'", jedno je od svjedočenja o torturi u kojima se pominju automobili o kojima Lazović priča

Bonus video: