Potraga za Tigrovim džipovima

Uprava policije ponovo ćuti o privatnim automobilima koje je koristio policijski tim Petra Lazovića, a koji je bio pod patronatom njegovog oca Zorana. Protiv-teroristička jedinica upala u hotel “Podgorica” i privremeno oduzela šest vozila koja se povezuju s vlasnikom “Bemaksa” Rankom Ubovićem, provjeravaju da li ih je koristila policija

120831 pregleda 274 reakcija 177 komentar(a)
Ranko Ubović (skroz desno) sa obezbjeđenjem, Foto: Luka Zekovic
Ranko Ubović (skroz desno) sa obezbjeđenjem, Foto: Luka Zekovic

Uprava policije ponovo je zaćutala na pitanja o privatnim automobilima kojima je tim uhapšenog policajca Petra Lazovića išao u zakonite i nezakonite zadatke - oni nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” ko je, kada i kojim aktom dozvolio policijskom eskadronu pod patronatom Zorana Lazovića i njegovog sina da koriste privatne automobile biznismena Ranka Ubovića, a ne službena vozila Uprave policije.

Bez odgovora ostalo je i pitanje ko im je i kada odobrio da koriste operativne tablice.

Policija je, ipak, juče tokom racije u hotelu Podgorica oduzela šest automobila - “tojote” i “BMW”...

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da su automobili privremeno oduzeti kako bi se utvrdilo da li je batinaški eskadron mlađeg Lazovića, koji je djelovao u srcu policije, u njima mučio uhapšene pripadnike organizovanih kriminalnih grupa.

Navodno, to su učinili tragajući za vozilima o kojima se Lazović hvalio preko kriptovane Skaj aplikacije navodnom narko-bosu iz Pljevalja, Darku Šariću.

On je tom Pljevljaku tokom 2020. godine napisao da im je Ubović, kojeg naziva Tigar, poklonio šest džipova za posao.

“Učestvuje Tigar non-stop, kupio nam je šest džipova”, piše policajac i objašnjava da su automobili 2017. godište - “tojote, X5 itd”...

Policija je saopštila da Ubović ili njegova kompanija Bemaks nisu poklonili toj instituciji vozila, ali da znaju da su u mandatu Zorana Lazovića korišćena vozila koja nisu u vlasništvu Uprave policije.

“I o Odsjeku za posebnu operativnu podršku u ovom Sektoru policije. S tim u vezi, u periodu od kada je na čelu Sektora za borbu protiv kriminala novo rukovodstvo, vozila koja nisu u vlasništvu Uprave policije se ne koriste”, kazali su prije dva dana iz UP.

Njihovi službenici juče su, međutim, privremeno oduzeli šest vozila koja pripadaju kompaniji “Easy drive”, vlasnika Aleksandra Mijajlovića, koji je slovio za jednog od neformalnih vlasnika “Bemaksa”.

Pravni zastupnik kompanije Bemax i Ubovića, advokat Zoran Piperović, rekao je da su sva oduzeta vozila stara između tri mjeseca i dvije godine.

“Mislim da je to lizing firma. Sve račune za pomenuta vozila su mi dostavili i svi su ocarinjeni 4. marta 2022. godine, 14. marta 2022. godine i 14. juna 2023. godine”, rekao je Piperović.

“Ako nešto traže u njima, ne znam što bi mogli da nađu, a tiče se Skaj prepiske. MUP mora da da potvrdu o privremeno oduzetim predmetima u trajanju od 90 dana, kao rok za oduzimanje vozila. Ja apelujem, kao neko ko se bavi 43 godine ovim poslom, da auta vrate odmah. Nikome nije potrebno da se bruka. Oni znaju da će da ih vrate i kao da nije bilo ništa. Ovdje mora da se sačuva obraz institucije. I da naglasim - kome je potrebna ova cirkuska predstava?”, pitao je taj advokat.

Vozila koja su oduzeta danas od Ubovića kod hotela “Podgorica” koristila je jedinica policije za borbu protiv organizovanog kriminala godinama, izjavio je premijer Dritan Abazović.

On je rekao da je policija duže koristila ta vozila i da se radi o automobilima s registarskim oznakama “123”.

“Izvršićemo sve provjere, da se vidi da li su plaćene sve dažbine i sve carine. Vidjećemo način na koji su ih pribavili. Da vidimo kako je neko mogao da ih stavi u službu Uprave policije, a nijesu vozila Uprave policije. I da se vidi da li je neko od rukovodilaca policije ušao u situaciju da se krše pravila službe”, rekao je Abazović za “A plus” televiziju.

Racija

Pripadnici Protivterorističke jedinice policije i njihove kolege u civilu juče su upali u hotel “Podgorica” i izvršili raciju. Na pod su, prema saznanjima “Vijesti”, zalegli i vlasnika Bemaxa Ranka Ubovića, njegovo obezbjeđenje, ali i goste hotela i direktora tog ugostiteljskog objekta Bojana Madžgalja.

Tokom racije, rečeno je “Vijestima”, policajci nijesu pronašli nedozvoljene predmete, ali su legitimisali više osoba i oduzeli šest automobila.

Ispred hotela Podgorica tokom racije
Ispred hotela Podgorica tokom racijefoto: Luka Zeković

Zvanično saopštenje je bilo šturo: “...službenici Uprave policije su danas izvršili operativno-taktičku radnju “Racija” i izvršili pregled jednog hotela u Podgorici, a u kojem borave lica interesantna za službu, kao i pregled određenog broja vozila. Policija je radi provjere, uz uredno izdate potvrde o privremenom oduzimanju, oduzela šest vozila visoke klase.”

Racija je izvršena samo dan nakon što je policija zbog dojave o postavljenoj bombi pregledala taj hotel i soliter nadomak nje.

Tokom kontradiverzionog pregleda u podrumu solitera koji je gradila kompanija “Bemax”, pronašla je pakete sa intervencijskom opremom koju koriste policijske i vojne formacije.

Tada su zvanično saopštili da su u tom podrumu pronašli i oduzeli: startni pištolj sa 50 komada municije, bejzbol palicu, pancir, dvije ručne fleš granate, četiri ogledala za pregled donjeg dijela vozila, 21 zaštitnu gas masku, 57 pirotehničkih sredstava, tri komada pirotehničkih sredstava topovski udar, 350 majica, 430 zaštitnih pamučnih maski za lice, kao i druge stvari i predmete...

Juče nije pojašnjeno da li racija ima veze s nedozvoljenim predmetima pronađenim dan ranije...

Direktor hotela Bojan Madžgalj rekao je da ne zna šta je razlog pretresa, ali tvrdi da iza lažne dojave o bombi stoje premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Madžgalj
Madžgaljfoto: Luka Zeković

Madžgalj je kazao da dvije godine trpe “medijski linč”.

“Gosti bježe iz našeg hotela. Juče je lažna dojava o bombi bila kreirana od strane bivšeg premijera Abazovića i Adžića jer je to bio jedini način da dođu kod nas i provjere šta se dešava u našem hotelu i soliteru pored”, rekao je Madžgalj novinarima.

“Kod nas su radili već par pretresa, sama politika ne dozvoljava ulazak službenih lica u sobe gdje su gosti. Juče su kreirali lažnu dojavu. Kriminalistička policija je u stopu pratila antidiverzante, što ne bi smjelo kada je u pitanju dojava o bombi. Pregledali su svaku torbu i novčanik. Juče su otišli odavde vidno iznervirani i danas su napravili raciju. Ponašali su se bezobrazno, bacili su nas na pod, galamili su. Želio bih da skrenem pažnju na njihovo ponašanje, a mi ćemo se dalje s njima boriti na sudu”, dodaje Madžgalj.

Tvrdi da su bacali goste sa stolica.

“Legitimisali su goste, pretresali vozila po parkingu, ništa nisu našli. Radnici su vidno iznervirani, žele da napuste hotel. Ne znam da li su Abazović i Adžić svjesni da ugrožavaju egzistenciju 60 zaposlenih, a prije dvije godine su dolazili i koristili usluge hotela. Bez papira i bez dokumenata su ušli, i juče i danas”, kazao je Madžgalj.

Pravni zastupnik Ubovića i “Bemaxa”, advokat Piperović, kazao je da je dojava bila “tempirana bomba” da bi se došlo do privatnih prostorija Ranka Ubovića i da bi ga pretresli:

“Na portalima sam gledao snimak pretresa i ostao bez teksta. Da naglasim glavno - od prvog trenutka ja sam od premijera i nadležnih službi samo tražio jedno, a to su dokazi. Nikada nisam rekao ovaj je kriv, onaj nije kriv, samo sam govorio dajte dokaze i nema problema. U nedostatku dokaza i kada je umislio da su mu tužilaštvo i sudovi okrenuli leđa, moj komšija je krenuo u privatni rat protiv “Bemaksa” i Ranka Ubovića. I to bi bio njegov problem da za to ne koristi državne resusre. Ne može se pretvarati pregled u pretres, ne mogu se prevrtati po hotelu stranci, konobari, kuvari... da bi zalegao i Ubović. Postoji zakon, postoji procedura, postoje nalozi suda, postoji sud. Ko je god što zgriješio, mjesto mu je u Spužu, ali premijer jedne zemlje, uzimajući nadležnost institucija i koristeći policiju da pravi nered po Podgorici, to je skandalozno, makar to činio moj prvi komšija”, kazao je on.

Rekao je da će Abazović, “ako ovako nastavi”, dovesti ljude u percepciju da ovdje zakon ne postoji:

“Da ne postoji zakonski red, da ne postoji procedura, da postoji samo ispunjavanje volje i paranoidne želje Dritana Abazovića. I izgleda da je pravda uvijek tačna, a to je: započeo je mandat sa Ubovićem i “Bemaxom”, ništa inflacija, ništa poljoprivreda, ništa bankarski sektor, ništa turizam, i završiće ga sa Ubovićem i “Bemaxom””.

Je li akcija bila po pravilima?

Prema snimcima koje su zabilježile kamere u hotelu “Podgorica”, ali i na osnovu izjava prisutnih, jučerašnja racija pripadnika PTJ mogla bi biti predmet ispitivanja kolega u Odjeljenju unutrašnje kontrole Uprave policije.

Jedan izvor, upućen u rad specijalnih snaga je “Vijestima” ispričao da tokom racija službenici PTJ moraju da postupaju po unaprijed dogovorenom planu i sa jasnim instrukcijama - ciljanim pretragama.

Drug izvor “Vijesti” navodi da je postupanje policije u skladu sa procedurama, ako su imali informacije da su u hotelu naoružane osobe.

Prema internim propisima neko od starješina UP morao je na samom ulazu glasno i jasno da obavijesti prisutne u hotelu da postupe po zahtjevima policije, te da je u toku racija. Objavljeni snimci nemaju zvuk, pa se ne može utvrditi da li je to i urađeno.

Prema članu 52 Zakona o unutrašnjim poslovima službenik UP u uniformi mora pokazati legitimaciju odmah, a izuzetak su samo situacije “kad to može ugroziti postizanje cilja u policijskom poslu”.

Na snimcima se vidi da službenici UP pod punom opremom ulijeću i odmah s vrata bacaju ljude na pod. Neki od njih kasnije izlaze iz hotela kao pratnja Ranka Ubovića, što može značiti da su članovi njegovog obezbjeđenja.

Na snimcima se vidi da neki civili u hotelu šetaju dok je racija u toku, a izvori navode da bi pripadnici PTJ trebalo da ih odmah legitimišu, pretresu...

Ako se osnovano sumnja da može doći do pružanja otpora tokom racije te osobe se odmah pregledaju, pretresu, stave pod kontrolu ili vezuju ako pružaju bilo kakav otpor.

Elitna jedinica policije prema članu 81 Zakona, ima pravo da tokom racija privremeno ograniči kretanje u objektu gdje se izvodi kriminalističko-taktička akcija.

Zakonski specijalne snage nijesu mogle izaći iz kampa PTJ da to nije odobrio direktor, a ministar je imao pravo da opozove akciju.

Ministar unutrašnjih poslova prema članu 14 može da traži i posebne izvještaje o akciji, ali poštujući operativnu nezavisnost UP.

Bonus video: