Da li je racija u hotelu "Podgorica" bila po pravilima?

Prema internim propisima neko od starješina UP morao je na samom ulazu glasno i jasno da obavijesti prisutne u hotelu da postupe po zahtjevima policije, te da je u toku racija. Objavljeni snimci nemaju zvuk, pa se ne može utvrditi da li je to i urađeno

29927 pregleda 324 reakcija 67 komentar(a)
Policija juče ispred hotela "Podgorica", Foto: Luka Zeković
Policija juče ispred hotela "Podgorica", Foto: Luka Zeković

Prema snimcima koje su zabilježile kamere u hotelu “Podgorica”, ali i na osnovu izjava prisutnih, jučerašnja racija pripadnika Protivterorističke jedinice (PTJ) mogla bi biti predmet ispitivanja kolega u Odjeljenju unutrašnje kontrole Uprave policije.

U raciji je oduzeto šest automobila u vlasništvu biznismena Ranka Ubovića.

Jedan izvor, upućen u rad specijalnih snaga je “Vijestima” ispričao da tokom racija službenici PTJ moraju da postupaju po unaprijed dogovorenom planu i sa jasnim instrukcijama - ciljanim pretragama.

Drugi izvor “Vijesti” navodi da je postupanje policije u skladu sa procedurama, ako su imali informacije da su u hotelu naoružane osobe.

Prema internim propisima neko od starješina UP morao je na samom ulazu glasno i jasno da obavijesti prisutne u hotelu da postupe po zahtjevima policije, te da je u toku racija. Objavljeni snimci nemaju zvuk, pa se ne može utvrditi da li je to i urađeno.

Prema članu 52 Zakona o unutrašnjim poslovima službenik UP u uniformi mora pokazati legitimaciju odmah, a izuzetak su samo situacije “kad to može ugroziti postizanje cilja u policijskom poslu”.

Na snimcima se vidi da službenici UP pod punom opremom ulijeću i odmah s vrata bacaju ljude na pod.

Neki od njih kasnije izlaze iz hotela kao pratnja Ranka Ubovića, što može značiti da su članovi njegovog obezbjeđenja.

Na snimcima se vidi da neki civili u hotelu šetaju dok je racija u toku, a izvori navode da bi pripadnici PTJ trebalo da ih odmah legitimišu, pretresu...

Ako se osnovano sumnja da može doći do pružanja otpora tokom racije te osobe se odmah pregledaju, pretresu, stave pod kontrolu ili vezuju ako pružaju bilo kakav otpor.

Elitna jedinica policije prema članu 81 Zakona, ima pravo da tokom racija privremeno ograniči kretanje u objektu gdje se izvodi kriminalističko-taktička akcija.

Zakonski specijalne snage nijesu mogle izaći iz kampa PTJ da to nije odobrio direktor, a ministar je imao pravo da opozove akciju.

Ministar unutrašnjih poslova prema članu 14 može da traži i posebne izvještaje o akciji, ali poštujući operativnu nezavisnost UP.

Bonus video: