Avion u Limu, piloti nepovrijeđeni

Iz Uprave policije nezvanično saopšteno da su pilot i njegov saputnik napustili letjelicu i uspjeli da se bezbjedno spuste padobranima

23748 pregleda 19 komentar(a)
Avion navodno neznatno oštećen, Foto: Nenad Novović
Avion navodno neznatno oštećen, Foto: Nenad Novović

Jak vjetar najvjerovatnije je juče izazvao pad hidro-aviona u rijeku Lim, u kojem je dvočlana posada prošla bez povreda.

U letjelici koja je završila u Limu, u mjestu Gornja Ržanica kod Murine, bili su pilot Đustino Skalfo i njegov kopilot, obojica švajcarski državljani, koji su preventivno pregledani u bolnici u Beranama.

“I pored pada aviona, oni su se bezbjedno spustili padobranima i prošli bez povreda”, saopšteno je “Vijestima” iz Osnovnog državnog tužilaštva u Plavu.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično saopšteno da su “prije pada pilot i saputnik napustili letjelicu padobranima i uspjeli da se bezbjedno spuste”.

“Nakon pada, obavljen je uviđaj, nakon čega će biti poznat uzrok pada letjelice”, naveli su iz UP.

Da je do pada letjelice došlo usljed jakog udara vjetra, “Vijestima” je kazao Dragiša Raičević, organizator međunarodne avio-regate “Montadria”, na kojoj je navodno trebalo da učestvuje i posada iz Švajcarske...

Raičević tvrdi da je na tom mjestu bio prisutan neočekivano veliki udar vjetra, te da je to i sam iskusio prolazeći tuda drugom letjelicom.

"Letjelica je zbog toga naglo promijenila položaj leta s horizontalnog u skoro vertikalni položaj, i to rotorno strujanje vazduha je samim tim prouzrokovalo nagli gubitak visine i brzine aviona", rekao je on.

Istakao je da je Skalfo jedan od najiskusnijih pilota Švajcarske, da je bio "izuzetno priseban i uspio da stabilizuje letjelicu".

Pred pilotom je, objasnio je on, bio Lim, što je uspio da iskoristi:

"Procijenio je da je, s obzirom na to da se radi o hidro-avionu s plovcima, najbezbjednije da sleti na rijeku, što je i uradio. Dodatno je aktivirao padobran kojim je letjelica bila snabdjevena, i tako dodirnuo povšinu rijeke plovcima aviona potpuno bezbjedno”, kazao je Raičević, dodajući da je avion pretpio neznatna oštećenja.

Prije četiri dana pao je turistički avion u ulcinjskom naselju Štoj, a tom prilikom povrijeđeni su pilot Suad Memić (48) i Fahrudin Hajdarpašić (49) usljed pada turističkog aviona u ulcinjskom naselju Štoj...

Bonus video: