Startni pištolj našli, tragove kriminala traže

Tužilaštvo od suda dobilo nalog za pretres prije dva dana oduzetih automobila, inspektori provjeravali ima li tragova mučenja... Automobile je policija zaplijenila tragajući za vozilima kojima se uhapšeni tajni agent Petar Lazović hvalio preko kriptovane Skaj aplikacije navodnom narko-bosu iz Pljevalja Darku Šariću...

70457 pregleda 468 reakcija 131 komentar(a)
Tigrovi džipovi, Foto: Vijesti
Tigrovi džipovi, Foto: Vijesti

Pretresima šest automobila oduzetih prije dva dana tokom racije u hotelu “Podgorica”, policajci su pronašli jedan startni pištolj, saznaju “Vijesti”.

Prema istim informacijama tužilaštvo je od suda dobilo nalog za pretres automobila, nakon čega su inspektori i provjeravali ima li u njima tragova mučenja, ili predmeta koji potiču iz krivičnih djela u vozilima koja pripadaju kompaniji “Easy drive”, vlasnika Aleksandra Mijajlovića, koji je slovio za jednog od neformalnih vlasnika “Bemaksa”.

Te automobile, navodno, policija je zaplijenila tragajući za vozilima kojima se uhapšeni tajni agent Petar Lazović hvalio preko kriptovane Skaj aplikacije navodnom narko-bosu iz Pljevalja Darku Šariću.

On je tom Pljevljaku tokom 2020. godine napisao da im je Ranko Ubović, kojeg naziva Tigar, poklonio šest džipova za posao.

“Učestvuje Tigar non-stop, kupio nam je šest džipova”, piše policajac i objašnjava da su automobili 2017. godište - “tojote, X5 itd”...

Policija je u akciju potrage za džipovima krenula nakon što su saopštili da im Ubović ili njegova kompanija “Bemaks” nisu poklonili vozila, ali da znaju da su u mandatu Zorana Lazovića korišćeni automobili koji nisu u vlasništvu Uprave policije.

Nejasno je, međutim, kako je Uprava policije, dok su koristili tuđe resurse, ćutala na korišćenje privatnih automobila u jedinici koja je trebala biti jedna od njihovih najelitnijih, odnosno Odsjeku za posebnu operativnu podršku koji je djelovao u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U junu 2020. godine, nakon što je RTV Budva objavila fotografije dva automobila “BMW X5”, i informaciju da su agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost na tajnom zadatku u Budvi, UP se zvanično oglasila saopštivši da su u metropoli turizma službenici SBPOKK i da preduzimaju aktivnosti po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Na fotografijama koje je portal RTV Budva tada objavio upravo su dva od šest vozila kojima se Lazović hvalio, i koje je, sa svojim timom, koristio da “lovi dušmane” kavačkog klana...

Veljović i policija bez komentara

Iz Uprave policije i dalje ne odgovaraju na pitanja ko je, kada i kojim aktom dozvolio policijskom timu Zorana Lazovića i njegovog sina Petra da koriste privatne automobile biznismena Ranka Ubovića, a ne službena vozila Uprave policije.

Na ta pitanja nije htio da odgovori ni tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji je morao biti odgovoran za činjenje svog pomoćnika - starijeg Lazovića, i njegove ekipe.

Veljović je prije dva dana “Vijestima” rekao da neće komentarisati taj slučaj.

Policija ćuti o privatnim vozilima korišćenim u službene (ne)zakonite svrhe
Policija ćuti o privatnim vozilima korišćenim u službene (ne)zakonite svrhefoto: Uprava policije

Upravo dugogodišnji prvi policajac izabrao je Zorana Lazovića za svog pomoćnika za najznačajniji sektor u Upravi policije.

Na njegov predlog Vlada Duška Markovića imenovala je starijeg Lazovića i dala mu u ruke borbu protiv mafije.

To je za policijske službenike bilo iznenađenje, jer stariji Lazović nije spadao u krug operativaca sa kojim je nekadašnji prvi policajac sarađivao, ali ni u osobe od povjerenja bivšeg šefa ANB-a i tadašnjeg premijera Markovića. Lazović i njegov nekada najbliži saradnik Duško Golubović važili su upravo za one koji su opstruirali Veljovića i Markovića.

Stariji Lazović, nedugo nakon preuzimanja Sektora, sporazumom koji su formalno parafirali Veljović i tadašnji šef tajne policije Dejan Peruničić, preuzeo je iz Agencije za nacionalnu bezbjednost svog sina Petra, koji je neformalno slovio za šefa Odsjeka za posebnu operativnu podršku...

Petar Lazović “vraćen” je tajnoj policiju u junu 2021. godine.

U prepiskama sa Skaj aplikacije koju su “Vijesti” objavile prethodnih dana, vidi se da mlađi Lazović nema povjerenja u Veljovića, kojeg više puta pominje u grupnom čatu sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom i odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem, ali i tokom dopisivanja sa Šarićem.

Pljevljaku se povjerio da “nije iskren” sa osobom čiji nadimak na Skaju je Delfin, upravo zbog toga što taj Budvanin “ode i kod VV i kod sijedog” i njihovih konekcija, aludirajući na Veljovića i Markovića.

Petar Lazović uhapšen je prije godinu, iako je Specijalno državno tužilaštvo još u julu 2021. godine dobilo transkripte koji teško optužuju njega i danas odbjeglog policajca Ljuba Milovića, ali je tadašnji specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru prošle godine arhivirao predmet i oslobodio ih odgovornosti.

Istraga je pokrenuta četiri mjeseca kasnije, tek kada je portal Libertas objavio prepiske policajaca s pripadnicima organizovane kriminalne grupe kavački klan i njihovim beogradskim saradnicima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Nekadašnjeg tajnog agenta SDT sada tereti da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umjesto protiv nje.

Petar Lazović (arhiva)
Petar Lazović (arhiva)foto: Boris Pejović

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, Milovića, Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane, negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije.

Oduzeli pogrešne automobile?

Fotografije i snimci koje posjeduju “Vijesti” pokazuju da policija prije dva dana nije oduzela, a potom i provjeravala automobile koje je koristio batinaški eskadron Petra Lazovića, koji je djelovao u srcu Uprave policije.

Oduzeti automobili imali su operativne policijske tablice od kojih su neke PG-HZ332, PG-AF679, PG-JT079, ali i ugrađene policijske plavo-crvene blinkere.

foto: Vijesti

Na jednoj od fotografija vidi se da su na “BMW-u”, koji je koristio taj tim, kotorske registarske oznake...

Džipovi u Budvi
Džipovi u Budvifoto: RTV Budva

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije, Nikola Terzić prije dvije noći saopštio je da su prekinuli s praksom da pojedine organizacione jedinice crnogorske policije finansiraju kriminalne grupe:

“I umjesto borbe protiv organizovanog kriminala, da se isti bore za zaštitu i pokrivanje kriminalnih aktivnosti”.

Da su se pojedinci u policiji stavili u službu mafije, pokazale su prepiske s kriptovane Skaj aplikacije, koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol.

Milović i URA razmijenili teške optužbe

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović optužio je premijera Dritana Abazovića da vodi “specijalni rat” protiv Specijalnog državnog tužilaštva i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

“Za tri godine potpune kontrole bezbjednosnog sektora Dritan Abazović i Filip Adžić najmoćnijoj organizaciji tzv. Bemaxovcima (nekad ‘Grandovcima’) uspjeli su da pronađu petarde, a od njenih pripadnika, uspjeli da privedu nekoliko novih BMW X5 automobila. Naravno, nije propustio da predstavi tužilaštvo kao kukavice, a sebe kao hrabrog, iako tužilaštvo već radi na ovim kompleksnim predmetima uz pomoć Europola, uz opstrukcije koje imaju od policije i ANB-a”, napisao je Milović na Tviteru.

On je ustvrdio da će “specijalni rat koji Dritan Abazović vodi protiv SDT-a i GST-a” rezultirati “isto kao i ova ‘dobro isplanirana’ akcija PTJ”.

“Koju su obilježila saplitanja jednih preko drugih, dezorijentacija kretanja i obaranje policijskog inspektora ispred samog ulaza čime su sami sebi blokirali ulaz i sprovođenje akcije. Na kraju, poslije decenija šlepera, hiljada boksova i paketa, kilograma i tona koji nisu stali ni poslije 30. avgusta 2020. godine, Dritan Abazović po odlasku sa funkcije moći će da se pohvali da im je presreo i zaplijenio paket pirotehnike i par automobila. Pametnima sve jasno, a onim drugima dovoljno da nastave sa ‘Hapsi Dritane’ i jeftinim marketingom”, napisao je on.

Nakon toga reagovali su iz Građanskog pokreta URA, odakle su optužili Milovića da je “na strani mafije”.

“Građani Crne Gore ovih dana imaju priliku da vide ko se iskreno bori protiv mafije, ko je na njihovoj strani, ali i ko nema hrabrosti da im se suprotstavi. Za URU je afirmišuće da osobe poput detronizovanog neprofesionalnog advokata Milovića budu na suprotnoj strani, jer su sada mnoge stvari jasnije. Radi se o osobi koja se dugotrajno i aktivno promoviše kao glavni megafon agenata koji štite mafiju i koji mu učestalo pišu saopštenja, a to su prije svega Radovan Rašo Ivanović i Duško Golubović”, saopštili su iz GP URA.

Oni su poručili Miloviću da pozove SDT da postupi po njegovoj krivičnoj prijavi i istraži slučaj “navodne zamjene laptopa i čuvenog dr Abdula” u predmetu Do Kvon.

“Koji su zaboravili skoro svi društveni činionci. Mislimo da ćete tim postupkom pomoći svom predsjedniku (Milojku) Spajiću isto kao što ste današnjim saopštenjem i svrstavanjem na strani mafije pomogli svojoj partiji Evropi sad. Sjećajući se Milovićevog junaka, doktora Abdula, shvatamo da funkcioneru Evrope sad istina nije jača, ali razumijemo njegove obaveze prema pretpostavljenim mu agentima”, navode iz URA.

Iz te partije su naveli i da su pokrenuli “ruku pravde”.

“Koja je imala najveće zapljene kokaina na Balkanu, najveće zapljene krijumčarenih cigareta u Evropi, desetkovanje Kavačkog i Škaljarskog klana, ali i razotkrivanje “Tigra”, Lazovića i većeg dijela vrhuške kriminalne hobotnice. Razumijemo zašto se žuri Miloviću. Stežu ga obaveze prema nadređenima”, zaključuje se u reagovanju URA.

Ministarstvo pravde: Niko ne treba da bude lišen kritike

Nakon reakcije Tužilačkog savjeta oglasilo se Ministarstvo pravde, saopštivši da nijedna organizacija ili pojedinac ne treba da budu lišeni kritike i suda javnosti, a samim tim ni državno tužilaštvo.

Oni su istakli da “žale” zbog saopštenja TS.

“Ministarstvo pravde je nebrojeno puta dalo jasnu i konkretnu podršku SDT-u i GST-u, ali to ne znači da su svi državni tužioci i sve strukture u državnotužilačkoj organizaciji jednako uspješne i kvalitetne. Naprotiv. Osim toga, još jednom podsjećamo Tužilački savjet da sloboda izražavanja podrazumijeva i pravo svih, pa i članova Vlade i političara, da iznose svoja mišljenja i stavove po brojnim pitanjima, a samim tim i o radu državnog tužilaštva”, saopšteno je.

Iz tog Vladinog resora pitali su da li treba da ćute “ako smo nezadovoljni postupanjem državnog tužilaštva, kao što je prethodni režim ćutao ili još gore podržavao svako postupanje ‘Katnićevog tužilaštva’?”.

“Takođe, ako organ koji treba da goni počinioce najtežih krivičnih djela nije u stanju da se izbori sa kritikom političara, pitamo se, kako će se nositi sa drugim vrstama ‘uticaja na njihov rad?’. Odgovor se, bojimo se, sam nameće. Podsjećamo i da se Tužilački savjet i vršioci dužnosti VDT-a nisu oglašavali kada su dobijali zaslužene pohvale i podršku za njihov rad, ali su očigledno, postali posebno osjetljivi kad im se uputi dobronamjerna kritika ili poziv da državna tužilaštva treba da rade posao koji od njih očekuju građani ove države”.

Iz Ministarstva pravde su pozvali državnotužilačku organizaciju oličenu u aktuelnoj v.d. VDT-a “da energiju za pripremu saopštenja zamijeni komunikacijom sa javnošću na način koji to građani očekuju i da u najhitnijem roku odgovore na pitanja koja zanimaju najveći dio Crne Gore”.

“Željno očekujemo takvo saopštenje iako sumnjamo da će ga biti jer je očigledno veći problem kritika za nerad nego odsustvo aktivnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Tužilački savjet: Uzdržite se od pritiska na tužioce

Iz Tužilačkog savjeta juče su apelovali na sve političke i društvene subjekte, a naročito na one koji kroz zakonodavnu ili izvršnu vlast akumuliraju određeni politički i društveni uticaj, da se uzdrže od izjava i komentara kojima se vrši pritisak na državne tužioce i kojima se žele usmjeriti tužilačke odluke i radnje u pojedinačnim slučajevima i istragama.

Oni su se oglasili dan nakon što su premijer Abazović i koalicija Zajedno za budućnost Crne Gore kritikovali Specijalno državno tužilaštvo zbog nepostupanja u predmetu zapljene intervencijske opreme koju koriste policijske i vojne formacije.

“U proteklim danima intenzivirani su javni i medijski istupi političkih subjekata u kojima se pokušava usmjeriti postupanje Državnog tužilaštva u pojedinačnim slučajevima, nerijetko uz korišćenje neprimjerenih i neutemeljenih kvalifikacija. Ovo posebno čudi i zabrinjava kada se uzmu u obzir posljednji izvještaji Evropske komisije koji izdvajaju aktivnost SDT-a kao jednu od oblasti u kojoj je ostvaren značajan napredak, uprkos uslovima za rad koji su ispod minuma evropskih standarda”, saopštili su iz TS.

Oni su podsjetili na to da je Crna Gora kao članica međunarodnih organizacija, preuzela i određene obaveze, uključujuću i onu da preduzme mjere koje bi osigurale da tužioci budu u mogućnosti da obavljaju svoje profesionalne dužnosti i odgovornosti bez neopravdanog miješanja.

“Prema prihvaćenim demokratskim standardima u svim sistemima krivičnog pravosuđa, tužioci su ti koji odlučuju o pokretanju krivičnog gonjenja i samostalno vode krivično gonjenje pred sudovima. Čak i u sistemima gdje tužilaštvo nije samostalni organ, jedna od ključnih garancija njegove nezavisnosti leži u nedopuštenosti da izvršna ili zakodnodavna vlast daju uputstva tužiocima u pojedinačnim slučajevima”, poručili su iz TS.

Ocijenili su da javni istupi političkih činilaca predstavljaju eklatantan primjer pritiska, podrivaju započete reforme u tužilačkom sistemu i umanjuju vrijednost ostvarenih rezulatata koji su prepoznali i naši međunarodni partneri.

“Tužilački savjet izražava podršku SDT-u i drugim državnim tužilaštvima da nastave da postupaju u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, bez obzira na političke pritiske. Reformski zadaci sa evropske agende su jasni - zakonito i neselektivno postupanje, i krivično gonjenje kao instrument za zadovoljenje pravde, a ne političkih interesa”, zaključili su.

Bonus video: