ZBCG: Nakon Veljovića uhapsiti i ostale čiji su predmeti u fiokama GST-a osam mjeseci

"Zna se da je predmet protiv Veljovića i Duška Markovića, kao i Lazovića, Ubovića i braće Đukanović 'spakovan', odnosno leži u fiokama SDT-a još od decembra prošle godine, ali se tek sada djeluje", tvrde u koaliciji Za budućnost Crne Gore

18228 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Za budućnost Crne Gore
Foto: Za budućnost Crne Gore

Koalicija Za budućnost Crne Gore pozdravila je hapšenje bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, rekavši da je potrebno uhapsiti i ostale čiji su predmeti, kako tvrde, "u fiokama" glavnog specijalnog tužioca već osam mjeseci.

"Koalicija Za budućnost Crne Gore pozdravlja akciju tužilaštva u kojoj je uhapšen Veselin Veljović, inače osoba koja je godinama bila među onima koji su predvodili progon naših političkih organizacija i nekadašnjeg DF-a. Isto tako, iskazujemo žaljenje zbog toga što SDT reaguje tek kada osjeti određene vrste pritiska, bilo iz Crne Gore bilo spolja, umjesto da procesuira sve one iz bivšeg režima koji su decenijama prepoznati kao nosioci kriminala i korupcije i o kojima se danima objavljuju dokazi za nezakonite radnje. Zna se da je predmet protiv Veljovića i Duška Markovića, kao i Lazovića, Ubovića i braće Đukanović 'spakovan', odnosno leži u fiokama SDT-a još od decembra prošle godine, ali se tek sada djeluje. To odugovlačenje i kalkulisanje, i ta vrsta poigravanja sa zakonom i sa tako važnim predmetima, od strane onih koji bi trebalo striktno da sprovode zakon, nije dobra, kao što nije dobro da SDT koristi svoje poluge moći miješajući se u političke procese, kao što je bilo u slučaju Mila Božovića, koji se još uvijek nalazi u pritvoru", navodi se u saopštenju.

U ZBCG smatraju da nije bilo razloga da se do sada čeka na hapšenje Veljovića, "kao što nema razloga da se čeka sa hapšenjem ostalih protiv kojih je takođe predmet spreman već osam mjeseci".

"Očekujemo da borba protiv mafije obuhvati sve one iz bivšeg režima koji su decenijama pljačkali i uništavali ovu državu, progonili političke neistomišljenike i učestvovali u raznim drugim krivičnim djelima, od Mila Đukanovića i njegovog DPS-a, do Zorana Lazovića, osoba iz Bemaxa, raznih klanova, tajkuna i svih ostalih koji su od ove zemlje napravili mafijaški raj", dodaje se.

Koalicija ZBCG će, kako su kazali, "kao neko ko je godinama predvodio borbu protiv organizovanog kriminala i zbog toga je na meti svih tih kriminalnih ekipa", pozdraviti svaku akciju kao što je današnja, ali i kritikovati "sve ono što je loše i kalkulantsko" u radu SDT-a.

"Da bi se izgradilo povjerenje u SDT, neophodno je da SDT i GST najzad počnu i sa sopstvenim akcijama, jer sve ovo do sada je bio produkt dokaza koje je slao Europol. Mi smatramo da tužilaštvo mora izgraditi kapacitete i za samostalno djelovanje, a to će se desiti onda kada iz te institucije, a posebno iz SDT, budu uklonjeni i procesuirani kadrovi koji su godinama bili batina u rukama bivšeg režima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: