Ja ću ga noćas otet': Milovića, Lazovića i Zvicera razljutilo premišljanje Mustafe

Fotografije i transkripti pokazuju da je Lazović škaljarca smjestio u svoj “štek” stan u City kvartu, gdje su ga snimali “kako špija”

116819 pregleda 172 reakcija 46 komentar(a)
Mustafa u “štek” stanu Lazovića, Foto: Skaj/Vijesti
Mustafa u “štek” stanu Lazovića, Foto: Skaj/Vijesti

Bezbjednjake Ljuba Milovića i Petra Lazovića i šefa kavačkog klana Radoja Zvicera razljutilo je što se škaljarac Edmond Mustafa predomišljao hoće li sarađivati sa njima, pa su mu napravili zamku i oteli ga 1. avgusta 2020. godine.

Dan ranije Milović je pregovarao sa njim, preko kriptovane Skaj aplikacije, predstavljajući mu se kao nekadašnji policajac Zoran Stanović.

To je učinio nakon što je, napisao je u grupnom čatu, stariji Stanović dolazio kod njega da mu prenese informacije koje je dobio od sina Arsenija Stanovića, osuđenog za ubistvo Anastasije Lašmanove.

Stariji Stanović mu je i prenio da bi Baranin, u zamjenu za zaštitu, pričao o nepočinstvima klana kom pripada, a na čijem čelu je bio sada pokojni Jovan Vukotić.

Posljednjeg dana jula 2020. godine kavčani ipak nijesu uspjeli da navuku Mustafu lažno mu nudeći zaštitu, iako su, gotovo čitavog dana kovali plan kako da ga isprepadaju, ali i lociraju uz pomoć policijskih resursa - prisluškivanjem njegove djevojke, prijatelje i uz pomoć baznih stanica.

To proizilazi iz transkripata razgovora koji su preko kriptovane Skaj aplikacije vodili sada uhapšeni Lazović i bjegunci Milović i Zvicer.

Petar Lazović
Petar Lazovićfoto: Boris Pejović

“Uzeo tel i povezali se. Javljam... U paranoju je žešću ovaj kreten. Neće za sad, razmišlja. Imamo li mogućnosti u Bar đe mu je kuća jednu kašikaru bačit, da prelomi”, predlaže Milović 31. jula uveče.

Prethodno, on je na kriptovanoj aplikaciji uzeo još jedan pin i povezao se sa Mustafom predstavljajući se kao Zoran Stanović.

Petar Lazović odgovara Miloviću u grupni čat - da Mustafa nema ništa:

“Nema on ništa. Ni oca, ni majke, ni ništa. Znao sam da će da zenta. Zato treba u 4 oka”, piše on, a Zvicer dodaje: “Možemo mu baciti”.

“Nema đe brate, U zgradu ima majku i sestru, đe ga možemo dovatit”, dodaje Lazović.

skaj prepiska
foto: Sky/Vijesti

“Njegovi će ga zakopat”

Šef klana na to poručuje da je Baranina trebalo “ščepati čim je došao na tu ideju”.

“Pa to pričam. Ja ću noćas otet, samo mi upute... Ja, Nele, Ivan, Barica i Jovan”, objašnava tadašnji službenik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije ko će, najvjerovatnije od kolega iz njegovog Odsjeka, ići da otme škaljarca.

skaj prespiska
foto: Sky/Vijesti

Milović tada obavještava sagovornike ko krije Mustafu:

Stojan Dabanović ga šteka. Sad mi mali Arso kaže. I njegovu kriptu koristi. Da znam koji je stan sad bi pošli, al’ ne znam”.

Lazović pita traže li stan Mustafine majke, ali je to očito razljutilo Milovića, koji mu naglašava da je već jednom napisao da misli na “štek” stan u kom Baranina čuva Dabanović.

Zvicer pita: “Od čega ga krije”, a policajac Lazović otkriva da će taj stan naći po baznim stanicama.

“Mali” uči Milovića kako da prepada Mustafu
“Mali” uči Milovića kako da prepada Mustafufoto: Skaj/Vijesti

Šef kavačkog klana obavještava policajce da se sjetio da su škaljarci Mustafi, dok je bio u zatvoru, slali fotografije djevojke koja drži prst na usne: “Znak ćutnje”, a Lazović objašnjava da je to bila izvjesna Vasilisa.

Tada, dok im Milović objašnjava da se Mustafa predomišlja, Lazović dolazi na novu ideju kako da ga dodatno prepadaju:

“Reci mu da oće da ga u Noru tresnu. Da su Jankovići uzeli to na sebe. Kad je izdao Zijada sve bi. A Jankovićima smeta on za Bar”, piše policajac.

Mustafu lovili preko baznih stanica
Mustafu lovili preko baznih stanicafoto: Skaj/Vijesti

Zvicer im prenosi da su Mustafi prijetili dok je bio u zatvoru i potpisivali se kao Vojo Bijelić.

Neformalni šef Odsjeka za posebnu operativnu podršku u SBPOKK, kojim je upravljao njegov otac Zoran Lazović, tada dostavlja skrinšot prepiske sa kolegom, od kog je tražio da na mjere tajnog nadzora stavi Mustafine prijatelje, kako bi ga locirali.

Iz tih skrinšotova ne vidi se ko je policajac koji je po Lazovićevom nalogu “zakačio” na mjere Mustafinu djevojku, Dabanovića i njihove prijatelje, ali vidi se da mu podnosi detaljan izvještaj...

On mu i otkriva gdje je stan u kom je Mustafa.

“Ne valja ga kupit, to mu ne gine, ništa nam to ne znači ako ga ne opustimo da odemo po njega”, piše Milović.

On tada šalje u grupu prepisku koju preko kriptovane aplikacije navodno vodi sa pritvorenikom Arsenijem Stanovićem, koji ga takođe savjetuje što da kažu Mustafi, da bi ga još više prepali.

“Daću ti ja malo info da ga upreš. Brate, to što meni piše što će sve reć, ne želim da znam, vjeruješ li. Nema izlaza, moraće. Bitno mu je naglasit da nema života, njegovi će ga zakopat’, on to zna. Pitanje je dana. I da je život pred njim, nije zaslužio da mu se to desi, znaš da je svakome milo živjet. Haha”, piše mu Stanović u poruci koju je proslijedio.

Arsenije Stanović
Arsenije Stanovićfoto: Savo Prelević

Zvicer i Lazović tada šalju fotografije Mustafine djevojke i njenih drugarica.

Milović im proslijeđuje prepisku sa škaljarcem, kojeg “savjetuje” da ne izlazi nigdje.

“Nikako ne mrdaj, zadnjih dana je ušlo mnogo ljudi. Po podacima službe, za tebe su zaduženi Janković i ekipa”, prepada ga Milović.

“Treba mu pritisak praviti, ono kad kaže debeli mu nudio Alb to je Vule l.”, dešifruje Zvicer forvardovane poruke škaljarca.

Zvicer traži da se tom škaljarcu kaže: “Nećemo na kasikicu”.

“Ne mogu sa njim tako dok ne bude sa nama. Moram polako. On misli da priča roditeljski sa Zoranom. Sinoć ga je Mali ubjeđivao i garantovao za Zorana i druga Zoranovog da ćemo mu pomoć. Drug sam ja”, piše Milović.

Lazović mu tada govori da je u Nikšiću, ali da mu javi kada krene po Mustafu, da bi i on došao sa ekipom:

“U NK smo, kad kreneš sa Turetom mi krećemo. Sa tobom”.

Zvicer im odgovara: “Dobro, to je lagano onda”, a Milović, 1. avgusta oko 18 sati ekipi objašjnava da “Idu”.

“Idemo. Ja da uzmem blindu i po njega, moramo mu dati kriptu. Da se ispovezuje sa ovima”.

Lazović pita gdje je Mustafa i dobija odgovor da je u Baru, a Zvicer traži da sačekaju dok provjeri da li je kripta “gotova”.

“Brat leđa čuva”

Tri sata kasnije, Milović šalje poruku: “Evo ga brat naš na prvo mjesto sjedi”, a Lazović šalje fotografiju da je u automobilu iza njih, i piše: “Brat leđa čuva”.

Tada od Zvicera traži da im da nešto da ga pitaju:

“Daj nešto da pitamo ovog smrada, jer ću ga izbit nervozu mi nabija”, šalje Lazović.

Šef klana tada objašnjava da je Mustafa pucao u Tivtu: “Na Radonjića”...

Fotografije i transkrpiti pokazuju da je Lazović tog škaljarca smjestio u svoj “štek” stan u City kvartu, gdje su ga snimali “kako špija”, hranili, nagovarali da ide u Specijalno državno tužilaštvo i ispriča ko je od pripadnika škaljarskog klana odgovoran za koje ubistvo.

Prepiske pokazuju da je tokom čitavog avgusta bio pod njihovom kontrolom.

Krajem avgusta, nakon što ga sva trojica više puta pominju u razgovorima, Milović piše:

“Ako ne bude produktivan onda mu ide represija i ucjena. Vazda ga možemo izgoret, to nam je najlakše”, a Zvicer pita imaju li ga snimljenog kad špija, na što Milović potvrdno odgovara.

Mustafa je hapšen više puta, a slovi za pripadnika barskog ogranka škaljarskog kriminalnog klana.

Početkom prošle godine na jednoj društvenoj mreži je, sakriven iza nika dolazi_lično_djavo_po_svoje nudio Specijalnom državnom tužilaštvu informacije o 11 ubistava, koja su, kako tvrdi počinili pripadnici kriminalne organizacije kojoj pripada.

Takođe, tada je najavio da će saopštiti ko je izvršio, a ko platio ta ubistva.

Petar Lazović uhapšen je 18. jula prošle godine, a policija, navodno, i dalje traga za njihovim nekadašnjim kolegom Milovićem.

Njih dvojicu SDT tereti da su, umjesto protiv mafije, radili za nju.

Sumnjiče ih da su dio Zvicerove kriminalne grupe.

Zoran i Milivoje najjači u državi

Tokom jedne seanse razgovora, Milović ekipi šalje slikan ekran telefona preko kog se dopisuje sa Mustafom, odnosno, poruke kojima ih taj škaljarac obavještava da i njihov klan ima nekog iz Uprave policije ko im sve javlja preko kriptovane aplikacije.

Potom, šalje i Mustafin odgovor na zastrašivanje - da će škaljarci da ga ubiju, ali i da ga kavčani traže, te da mu mogu pomoći samo Zoran Lazović i Milivoje Katnić, u to vrijeme šef za borbu protiv kriminala i glavni specijalni tužilac.

Za njih, Milović piše škaljarcu da su ta dvojica “ trenutno najjači u državi i imaju i drže do svoje riječi”.

“Trenutno su Zoran i Katnić najjači u državi”
“Trenutno su Zoran i Katnić najjači u državi”foto: Skaj/Vijesti

Škaljarac na to odgovara da će sačekati što će mu reći drug, da se mora sastati sa još nekim i “dobro uć’ u priču”.

"Samo da mu ovo završe, onda ga polako stiskam da me informiše. Ako ne bude produktivan onda mu ide represija i ucjena, vazda ga možemo izgoret, to nam je najlakše”, poručuje Milović

Misleći da se dopisuje sa Zoranom Stanovićem, a ne sa Milovićem, škaljarac odgovara i da mora sve detaljno razraditi, te da mora doći u kontakt i sa nekim iz kavačkog klana.

Milović kolegama objašnjava i da mu je Baranin poslao prepisku sa pripadnikom svog klana, koji je na Skaju koristio nadimak Serginjo i ubjeđivao da treba da ga prebace u Albaniju i tamo čuvaju, a onda i forvarduje te poruke.

Tom škaljarcu Mustafa se žali da se njihovi nisu pretrgli da mu pomognu i da mu se “General nije ni javio”, a Serginjo mu odgovara: “Polako, general je u ku*cu”.

"Pa to pričam. Ja ću noćas otet, samo mi upute... Ja, Nele, Ivan, Barica i Jovan”, objašnava tadašnji službenik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije ko će, najvjerovatnije od kolega iz njegovog Odsjeka, ići da otme škaljarca

Metode zastrašivanja primjenjivao i dok je nosio službenu značku

Suspendovani policajac Ljubo Milović navodno je rukovodio grupom aktivnih i bivših kolega koja je švercovala kokain za potrebe kavačkog klana i interese državne službe podređivala potrebama te mafijaške grupe.

Iako se godinama o njemu spekulisalo kao o kriminalcu sa značkom, inspektori su u potragu za njim krenuli tek u martu ove godine, nakon što je razbijen policijski narkokartel.

To su učinili gotovo godinu nakon što je portal Libertas objavio fotografiju na kojoj su Milović, Petar Lazović, odbjegli policajac Nebojša Bugarin, zatim kavčani Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković zvani Mesar i odbjegli šef te organizovane kriminalne grupe Radoje Zvicer.

Ta fotografija dio je dokumentacije koju je Europol u julu 2021. godine dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu kao dokaz da su Lazović i Milović radili za kavački kriminalni klan.

Nastala je 21. januara 2021. godine, kada je u Crnoj Gori navodno spriječena likvidacija Belivuka i Miljkovića.

Milović je duži vremenski period, od 2018. godine, bio suspendovan zbog vođenja disciplinskog postupka.

Disciplinski tužilac MUP-a u septembru te godine pokrenuo je postupak protiv njega i njegovog kolege zato što su se 1. aprila 2018. godine van službe, ponašali suprotno Kodeksu policijske etike - pretukli su konobara u Milovićevom lokalu u Tivtu: “S ciljem iznuđivanja priznanja da je krao novac i druge stvari iz predmetnog lokala”.

Milovićev kolega tada je, u magacinu lokala, brutalno zlostavljao konobara, prijeteći mu kidanjem prstiju, a onda ga je službenim automobilom odvezao do stana, gdje ga je i povrijedio nožem... Nakon toga zlostavljanju se pridružio Milović - obojica su ga udarali rukama i nogama po glavi i tijelu. Milović je, piše u spisima MUP-a, u jednom trenutku uzeo peglu, prijeteći konobaru da će da mu “izgori facu ako ne prizna”.

“Nakon čega su policijski službenici odlazeći oštećenom zaprijetili riječima “Ne smješ nikome ovo prijaviti, niti reći, niti smiješ otići za Bijelo Polje, naći ćemo te, obije ćemo ti noge polomiti”...

Bonus video: