Kovačević će izjavu dati u prisustvu advokata: Da ostane zabilježen "proces beščašća"

Odbornici u Nikšiću će sjutra odlučivati o zahtjevu DPS za Kovačevićevo razrješenje sa mjesta predsjednika Opštine

37623 pregleda 449 reakcija 165 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, kazao je da je njegov slučaj odbrana slobode.

To je saopštio nakon što je bio kod državnog tužioca Dejana Đorojevića.

Državni tužilac je protiv Kovačevića podnio prijavu zbog sumnje da je povrijedio ugled Crne Gore (član 198 KZCG).

Povod za podnošenje prijave je položaj srednjeg prsta Kovačevićeve ruke tokom intoniranja himne prilikom obilježavanju 13 godina rada Dnevnog centra.

Kovačević je demantovao da je imao bilo kakvu skrivenu namjeru da pokaže nepoštovanje prema državnoj himni i da je sumnjiv samo zbog toga što je Srbin i što se zna kakav ima stav o stihovima Sekule Drljevića.

Kovačević je kazao da je odlučio da danas ne daje izjavu, već da to uradi u prisustvu advokata. Kako je istakao, ne radi to zbog toga što ne može sam da da izjavu, već zbog toga što želi da u čitav proces uključi i advokate i da ostane zabilježen "proces beščašća".

Ispred zgrade tužilaštva okupila se grupa građana u znak podrške Kovačeviću. On im se zahvalio što su došli da ga podrže i kazao da mu, kao čovjeku, ta podrška puno znači.

Kovačević u tužilaštvu
foto: Svetlana Mandić

Odbornici u Nikšiću će sjutra odlučivati o zahtjevu Demokratske partije socijalista (DPS) za Kovačevićevo razrješenje sa mjesta predsjednika Opštine. Sjednicu je zakazao predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, a opozicioni DPS po treći put traži da se Kovačević smijeni zbog “nepoštovanja Ustava Crne Gore, javnog izlaganja poruzi Crne Gore i njenih simbola”.

“Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević u kontinuitetu pokazuje negatorski i unižavajući odnos i prema državi Crnj Gori i prema njenim simbolima”, navedeno je, između ostalog, u zahtjevu za razrješenje.

“Da je naša aktuelna inicijativa opravdana i ima pravno utemeljenje pokazuje i reakcija Osnovnog državnog tužilaštva koje je protiv Kovačevića podnijelo krivičnu prijavu, što je jasan pokazatelj da isti nije dostojan funkcije predsjednika Opštine Nikšić”, navodi se u zahtjevu koji je potpisalo 17 opozicionih odbornika, 15 iz DPS-a, odbornik Socijaldemokrata Nikola Zirojević i nezavisna odbornica Tatjana Knežević Perišić.

Bonus video: