Huremović ostaje iza rešetaka: Potegao pištolj, kad nije mogao da pobjegne

Apelacioni sud odbacio žalbu okrivljenog na rješenje o produženju pritvora

22110 pregleda 6 komentar(a)
Džejlana Huremovića sprovode u sud (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Džejlana Huremovića sprovode u sud (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Džejlan Huremović ostaje iza rešetaka, nakon što je Apelacioni sud kao neosnovanu odbacio žalbu njegovog branioca izrečenu na rješenje Višeg suda o produženju pritvora.

Huremović se tereti da je 29. novembra prošle godine pokušao da ubije sugrađanina Elvira Kujovića. Prema tužilačkom aktu, on mu je hicima iz vatrenog oružja nanio tešku tjelesnu povredu, opasnu po život. U istom predmetu zbog učestvovanja u tuči odgovara brat od tetke oštećenog, Ernes Habibović (28), koji je, piše, tukao optuženog.

Branilac okrivljenog je, piše u sudskim spisima, žalbu izjavio zbog zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ne konkretizujući kojih: “Pa je ovaj sud, ispitujući prvostepeno rješenje po službenoj dužnosti... ocijenio da pobijano rješenje nije zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka... pri čemu je prvostepeni sud u obrazloženju pobijanog rješenja, a vezano za pritvorski osnov po kojem je produžen pritvor ovom okrivljenom, dao dovoljno jasne i valjane razloge, koje prihvata i ovaj sud”, konstatuju iz Apelacionog suda.

Objašnjavaju da se neosnovano žalbom branioca okrivljenog prvostepeno rješenje pobija zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja: “Jer ovaj sud nalazi da je prvostepeni sud na osnovu pravilne ocjene svih činjenica utvrđenih u postupku, koje je cijenio svaku pojedinačno, ali i u međusobnoj povezanosti, izveo pravilan zaključak da i dalje stoje razlozi za pritvor”.

Njemu je pritvor određen zbog straha od bjekstva.

Navode da osnovana sumnja da je Huremović počinio krivično djelo - ubistvo u pokušaju, proizlazi iz iskaza okrivljenog koji se kritične prilike nalazio u ugostiteljskom objektu “Prizrenac”, kada mu je za stolom prišao Kujović kojem se požalio na Habovića - da ga stalno uznemirava i prijeti.

“Nakon što je Kujević ustao i otišao od stola, čuo je da je telefonom pozvao E. H. da dođe u ugostiteljski objekat. Po izlasku iz pomenutog ugostiteljskog objekta, na vratima je sreo H. nakon čega ih je obojicu pozvao da sjednu za prvi sto od ulaznih vrata, što su i učinili. K mu je u jednom trenutku uputio više psovki, a kada je krenuo da izađe Kujović ga je udario pesnicom u predjelu lijeve slepoočnice. Kada se naslonio na zid i stavio ruke preko glave, kako bi se zaštitio od daljih udaraca, odnosno dok je bio u polusagnutom položaju, H, K, i F su ga gurali i udarali, pesnicama i nogama do drugog kraja objekta. U blizini ulaznih vrata, udarali su ga Habibović i Kujović. Kada je vidio da ne može da pobjegne, iza pasa je izvadio vatreno oružje - pištolj, manjeg obima, crne boje, iz kojeg je ispalio jedan hitac u predjelu nogu E. K. koji je u tom momentu krenuo ka njemu”, navodi se u sudskim spisima.

Kako piše, nakon što je iz pištolja ispalio hitac, do njega je pritrčao M. N. koji ga je udario po ruci i tom prilikom mu je ispao pištolj.

Tvrdi da mu je Kujović i tada prišao sa nekoliko osoba, koje su ga oborile i udarale pesnicama i nogama u predjelu glave i tijela.

“Dakle, iz navedenih dokaza dovedenih u međusobnu vezu proizlazi osnovana sumnja da je okrivljeni učinio krivična djela stavljena mu na teret optužnicom VDT Bijelo Polje, koja je preduslov da bi se nekom licu odredio, a samim tim i produžio pritvor, dok će činjenica da li je okrivljeni zaista izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret biti utvrđena u daljem toku krivičnog postupka”, navode iz suda.

Konstatuju i da činjenica da okrivljeni može biti oglašen krivim i osuđen na relativno visoku kaznu zatvora, Huremovića ne može ostaviti ravnodušnim u odnosu prema pravosudnim organima Crne Gore, a u smislu odazivanja na pozive od strane istih: “Isti se može dati u bjekstvo i skrivanje za slučaj da se nađe na slobodi. Kada se životna situacija u kojoj se okrivljeni našao dovede u vezu sa činjenicom da se nakon izvršenja krivičnog djela dao u bjekstvo, odnosno skrivao se od policijskih službenika sve do 3. 12. 2022. godine, kada je od strane istih pronađen u mjestu Jasikovac, pa dovodeći ove činjenice u vezu sa sa ličnim i porodičnim prilikama okrivljenog, i to da je isti lice mlađe životne dobi, nezaposleno, odnosno da ne postoje okolnosti koje istog vezuju za teritoriju Crne Gore, i da je imenovani okrivljeni tokom 2021. godine boravio u Nj.j, u kojoj državi mu žive ujaci, predstavljaju činjenice koje ukazuju da okrivljeni ima razvijene porodične i socijalne veze van teritorije Crne Gore, a od kojih veza može zatražiti i dobiti pomoć u slučaju bjekstva i skrivanja, pa po ocjeni vijeća ovog suda, navedene činjenice u svojoj ukupnosti predstavljaju okolnosti koje opravdavaju bojazan od bjekstva i skrivanja okrivljenog”.

Šta su govorili u sudu

Huremović je ranije u sudu kazao da nije pokušao da ubije sugrađanina Kujovića, već samo da odbije napad od sebe.

To je rekao u Višem sudu u Bijelom Polju, pred kojim odgovara zbog pokušaja ubistva u Rožajama, u Ulici 30. septembra.

Huremović je ispričao da ga je, 15 dana prije događaja, Habibović presretao i tražio neki novac za džip, koji navodno duguje njegov otac, pominjući dug od 1.000 do 5.000 eura, što nije bilo tačno.

Kujović je tada kazao da od ranjavanja ima trajne posljedice i da je jedan projektil ostao zaglavljen uz kičmu, zbog čega, bez lomljenja kuka, operacija nije moguća.

Rekao je da ga je odmah po ulasku Huremović psovao, vrijeđao, govoreći da je opasan momak i da ga je uhvatio za vrat.

“Nakon što se istrgao policajcu, prvo me je pucao u glavu. Osjetio sam žarnicu i toplotu, a potom i krv koja se slivala, a potom mi je pucao u stomak. Za povredu stomaka nisam ni znao dok me nisu prevezli u bolnicu”, kazao je Kujović.

Prvostepeni sud je kod produženja pritvora okrivljenom, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, pravilno cijenio težinu krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, te visinu zatvorske kazne na koju eventualno može biti osuđen”...

Bonus video: