Eksploziv bačen na kuću službenika spuškog zatvora

U eksploziji nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Pomoćnik direktora UIKS-a Nebojša Janković rekao je da više od pričinjene štete zabrinjava to što je napad izvršen dok su djeca u kući i pozvao nadležne da utvrde motiv napada i pronađu počinioce

95780 pregleda 236 reakcija 76 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 07.08.2023. 13:19h

Eksplozivna naprava bačena je jutros oko četiri sata na kuću službenika spuškog zatvora Gorana Đuričkovića u Spužu. U eksploziji nije bilo povrijeđenih.

Prema prvim informacijama, napadači su koristili eksplozivnu napravu velike razorne moći, čijom aktivacijom je na kući Đuričkovića, ali i na objektu prekoputa, pričinjena velika šteta. U toku je uviđaj.

Pomoćnik direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Nebojša Janković, kazao je da je u 4.05 aktivirana naprava ispred kuće šefa smjene u Zatvoru za kratke kazne, Gorana Đuričkovića.

"Koliko se može vidjeti, aktivirana je eksplozivna naprava velike razorne moći i nanijela je veću materijalnu štetu na kući Đuričkovića i okolnim objektima, odnosno kućama u neposrednoj blizni", rekao je Janković nakon obilaska lica mjesta.

Janković je kazao da su u trenutku eksplozije u kući bili Đuričković, njegova supruga i dvoje maloljetne djece.

"Došlo je do oštećenja i na sobi u kojoj su boravili njihovo i još jedno dijete. Srećom, niko nije povrijeđen", rekao je on.

Dodao je da su policija i dežurni tužilac odmah izašli na lice mjesta. "Sa njima smo u neposrednom kontaktu i obaviješteni smo da se intenzivno preduzimaju mjere i radnje iz njihove nadležnosti".

Istakao je da očekuju da se što prije dođe do izvršioca i eventualno nalogodavca.

"Nije prvi slučaj da se napadaju službenici UIKS-a i njihova imovina i očekujemo hitnu i značajnu reakciju svih državnih organa i kompletne društvene zajednice, kako bi što prije došli do rasvjetljavanja ovog krivičnog djela", poručio je Janković.

Kazao je da je šteta pričinjena na Ðuričkovićevoj i okolnim kućama najveća koju je vidio u dosadašnjim napadima na njegove kolege.

Istakao je da više od pričinjene štete zabrinjava to što je napad izvršen dok su djeca u kući.

"Moglo je da dođe do ugrožavanja njihovih života, a to posebno zabrinjava", kazao je Janković.

Dodao je da ne znaju što je motiv, da li je napad povezan sa postupanjem njegovog kolege ili generalno sa nečim što se dešava u UIKS-u, ali da je veoma bitno da nadležni to utvrde.

"Bez obzira da li je povezan sa postupanjem Đuričkovića ili bilo kog drugog službenika, bitno je da se što prije dođe do saznanja od koga su ugroženi", rekao je Janković.

Kazao je da ne sumnja u postupanje policije i tužilaštva, naglasivši da je osim tužioca, jutros na licu mjesta, sa kolegama, bio i načelnik Odjeljenja bezbjednosti.

Odgovarajući novinarima kazao je da tužilac rukovodi predmetom i da će oni moći da odgovore - ko je izvršilac i koliko je osoba učestvovalo u napadu. "Kao i na koji način je to izvršeno".

Janković ističe i da je jutros razgovarao sa napdnutim kolegom, te da će Đuričković sva saznanja koja ima podijeliti sa postupajućim tužiocem i policijom.

Odgovarajući na pitanja Vijesti, kazao je da je Đuričković zaposlen u dijelu UIKS-a u kom je niži nivo opasnosti po bezbjednost.

"Što se tiče posljednjeg perioda, nismo imali nikakava saznanja koja bi ukazivala na ovaj događaj", rekao je Janković.

"Mi insistiramo na zakonitom postupanju, profesionalnom djelovanju i naše postupanje u odnosu na bilo koji događaj koji može ugroziti bilo kog našeg službenika neće promjeniti naš pristup radu. I dalje ćemo nastaviti sa svim aktivnostima koje sprovodimo u UIKS-u", poručio je Janković, dodajući da očekuju i da nadležni što hitnije pronađu počinioce i da oni budu adekvatno sankcionisani.

Bonus video: