Gojkoviću određeno zadržavanje, traga se za još pet osumnjičenih za utaju skoro milion eura poreza

Tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje pet osoba, prema saznanjima "Vijesti", u pitanju su: Dragan Marković, Mirsad Bašović, Denis Bašović, Jelena Milović i Omer Šijerkić

98130 pregleda 65 reakcija 41 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.08.2023. 16:48h

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odredilo je zadržavanje Ratku Gojkoviću (72), uhapšenom zbog sumnje za utaju skoro milion eura poreza.

ODT je izdao nalog za hapšenje još pet osoba, saopštio je rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

Prema saznanjima "Vijesti", Gojković je uhapšen na teritoriji Podgorice.

Iz Uprave policije je zvanično saopšteno da se traga za još pet osoba koje su u bjekstvu.

Prema saznanjima "Vijesti", u pitanju su Dragan Marković (41), Mirsad Bašović (43), Denis Bašović (34), Jelena Milović (42) i Omer Šijerkić (54).

Iz Uprave policije su u saopštenju, između ostalog, naveli kako se sumnja da je Gojković bio stvarni vlasnik firme "PPS", iako se u Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač i izvršni direktor vodio Dragan Marković.

Odjeljenje bezbjednosti Podgorica je, u saradnji sa Upravom prihoda i carina, podgoričkom ODT-u podnijelo krivičnu prijavu protiv šest fizičkih i tri pravna lica, od kojih je jedna osoba uhapšena, zbog sumnje da je su počinili krivično djelo - utaja poreza i doprinosa i tako pričinili štetu državnom budžetu od skoro milion eura.

Osobe za kojima se traga su državljani Srbije i Bosne i Hercegovine, od kojih se njih četvoro ne nalazi u Crnoj Gori.

"Ova lica se sumnjiče da su izvršila krivično djelo utaja poreza i doprinos, te na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist i pričinila štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza od 972.350 eura. Sumnja se da su M.B. (43), D.B. (34) i O.Š. (54), ovlašćena lica u pravnom licu 'Monte kvant' d.o.o i J.M.(42) ovlašćeno lice u pravnom licu 'Electro team' d.o.o, počinila krivično djelo koje im se stavljaju na teret, na način što su u periodu od 2018. do 2021. godine, primili faktura koje su izdate od pravnog lica 'PPS' d.o.o u ukupnom iznosu od 2.880.905 eura i proknjižili ih u svom knjigovodstvu", saopšteno je iz policije.

Po tom osnovu su, dodaju, izvršili prenos novca na žiro račun firme "PPS" u iznosu od 2.205.762 eura, a sve po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa.

"Navedeni novac je nakon podizanja sa žiro računa pomenutog pravnog lica po osnovu navodnih materijalnih troškova R.G. vraćao u gotovini uplatiocima, umanjen za proviziju koju je uzimao za učinjene usluge. Policija je tokom izviđaja došla do sumnje da je R.G. u pravnom licu 'PPS' d.o.o bio stvarni vlasnik, a u CRPS-u se kao osnivač i izvršni direktor vodio D.M", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: