I djeca drhtala u eksploziji bombe

Nije bilo povrijeđenih u napadu eksplozivom velike razorne moći, ali je pričinjena znatna materijalna šteta. Nadležni poručuju da utvrđuju motiv napada, a fokus istrage je moguća osveta zbog njegovog djelovanja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija

33265 pregleda 81 reakcija 34 komentar(a)
Uviđaj nakon bombaškog napada na kuću Đuričkovića, Foto: Jelena Jovanović
Uviđaj nakon bombaškog napada na kuću Đuričkovića, Foto: Jelena Jovanović

Dvoje maloljetne djece bilo je u kući Gorana Đuričkovića u Spužu, kada je aktiviran eksploziv velike razorne moći, ali povrijeđenih nije bilo.

Nadležni poručuju da utvrđuju motiv napada na kuću službenika spuškog zatvora, a prema nezvaničnim informacijama - fokus istrage je moguća osveta zbog njegovog djelovanja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Bomba je eksplodirala u ponedjeljak, oko četiri ujutru i pričinila veliku materijalnu štetu na kući Đuričkovića, ali i na nekim komšijskim objektima.

Pomoćnik direktora UIKS-a Nebojša Janković, kazao je da je naprava aktivirana u 4:05 sati i da je u pitanju naprava velike razorne moći.

“Nanijela je veću materijalnu štetu na kući Đuričkovića i okolnim objektima, odnosno kućama u neposrednoj blizni”, rekao je Janković novinarima, nakon obilaska mjesta eksplozije.

Objasnio je da su u trenutku napada, u kući Đuričkovića bili Goran, njegova supruga i dvoje maloljetne djece.

“Došlo je do oštećenja i na sobi u kojoj su boravili njihovo i još jedno dijete. Srećom, niko nije povrijeđen”, kazao je Janković.

Dodao je da su policija i dežurni tužilac odmah izašli na lice mjesta i da su sa njima u neposrednom kontaktu: “Obaviješteni smo da se intenzivno preduzimaju mjere i radnje iz njihove nadležnosti”.

Nije prvi slučaj da se napadaju službenici UIKS-a i njihova imovina i očekujemo hitnu i značajnu reakciju svih državnih organa i kompletne društvene zajednice, kako bi što prije došli do rasvjetljavanja ovog krivičnog djela", poručio je Janković

Poručio je da očekuju da tužilaštvo i policija što prije dođu do izvršilaca, odnosno nalogodavca.

Rekao je da ne sumnja u njihovo postupanje, naglasivši da je osim tužioca, na licu mjesta sa kolegama bio i načelnik Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad.

“Nije prvi slučaj da se napadaju službenici UIKS-a i njihova imovina i očekujemo hitnu i značajnu reakciju svih državnih organa i kompletne društvene zajednice, kako bi što prije došli do rasvjetljavanja ovog krivičnog djela”, poručio je Janković.

Kazao je da je šteta pričinjena na Ðuričkovićevoj i okolnim kućama najveća koju je vidio u dosadašnjim napadima na njegove kolege.

Istakao je da više od pričinjene štete zabrinjava to što je napad izvršen dok su djeca u kući.

“Moglo je da dođe do ugrožavanja njihovih života, a to posebno zabrinjava”, kazao je Janković.

Niz bez kraja

Prije napada na Đuričkovića, posljednji u nizu napada na imovinu službenika UIKS-a dogodio se 30. novembra, odnosno 1. decembra - tada je eksploziv aktiviran ispred kuće tadašnjeg načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića.

Prva ručna bomba bačena u njegovo dvorište nije eksplodirala, pa su se napadači vratili i sjutra veče i oko 20.20 časova bacili još jednu kašikaru ka njegovoj kući.

Spasojević je ranije za “Vijesti” ispričao da se na snimku vidi da je bomba zakačila krošnju obližnjeg drveta, što joj je skrenulo putanju - eksplodirala je sa spoljnje strane ograde.

Bomba bačena 30. novembra pronađena je tek 4. decembra. U svom dvorištu, tik uz ogradu, vidio je Spasojević koji je i alarmirao policiju.

Poslije nekoliko dana, Željko Lakušić (34) i Filip Popović (21) uhapšeni su zbog sumnje da su bacili ručnu bombu na kuću Spasojevića.

“U predmetu formiranom povodom bacanja i aktiviranja eksplozivnih naprava - bombi u neposrednoj blizini porodične kuće načelnika Istražnog zatvora P. S., postupajuća državna tužiteljka Maja Knežević naložila je službenicima Uprave policije, nakon izvršenog pretresa, da liše slobode Ž. L. i F. P., zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, saopštio je tada “Vijestima” rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović.

Iz Uprave policije saopšteno je da se uhapšeni u policijskim evidencijama vode kao bezbjednosno interesantna lica i da su u toku pretresi prostorija u Podgorici koje njih dvojica koriste.

“Od koga smo ugroženi”

Janković je rekao da ne znaju šta je motiv, da li je napad povezan sa postupanjem njegovog kolege ili generalno sa nečim što se dešava u UIKS-u, ali da je veoma bitno da nadležni to utvrde.

“Bez obzira da li je povezan sa postupanjem Đuričkovića ili bilo kog drugog službenika, bitno je da se što prije dođe do saznanja od koga su ugroženi”.

Istakao je i da je juče ujutru razgovarao sa napadnutim kolegom i najavio da će Đuričković saznanja koja ima podijeliti sa tužiocem i policijom.

Odgovarajući na pitanja Vijesti, kazao je da je Đuričković zaposlen u dijelu UIKS-a u kom je niži nivo opasnosti po bezbjednost.

“Što se tiče posljednjeg perioda, nismo imali nikakva saznanja koja bi ukazivala na ovaj događaj... Mi insistiramo na zakonitom postupanju, profesionalnom djelovanju i naše postupanje u odnosu na bilo koji događaj koji može ugroziti bilo kog našeg službenika neće promijeniti naš pristup radu. I dalje ćemo nastaviti sa svim aktivnostima koje sprovodimo u UIKS-u”, poručio je Janković.

Janković je novinarima rekao da očekuju da nadležni što hitnije pronađu počinioce i da oni budu adekvatno sankcionisani. Objasnio je da sada samo tužilac koji rukovodi predmetom može da odgovori na pitanja - ko je izvršilac, koliko je osoba učestvovalo u napadu i na koji način je izvršen”...

Bonus video: