ASK neće provjeravati navode sa Skaja: Ne zanimaju ih Tigar i milioni

Prepiska sa Sky ECC aplikacije je u djelokrugu rada tužilaštva... Agencija za sprečavanje korupcije nema nadležnost da istražuje krivična djela, odgovorili su iz ASK-a. U zakonu piše da je partijama zabranjeno prikrivanje privatnih izvora finansiranja i tako skupljenih iznosa, a to kontroliše ASK

73155 pregleda 152 reakcija 59 komentar(a)
Ubović (desno) ispred hotela Podgorica tokom nedavne policijske racije, Foto: Luka Zekovic
Ubović (desno) ispred hotela Podgorica tokom nedavne policijske racije, Foto: Luka Zekovic

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) neće provjeravati da li se Demokratska partija socijalista (DPS) ili bilo koja druga stranka nezakonito finansirala, nakon objavljenih djelova prepiske sa Skaj aplikacije u kojoj policajci i optuženi kriminalci govore i o politici, sigurnim bazama glasača i biznismenu koji milionski pomaže partiju pred izbore...

“Prepiska sa Sky ECC aplikacije je u djelokrugu rada tužilaštva. Nakon što tužilaštvo procijeni da li postoji bilo koji nezakoniti segment koji se može potvrditi dokazima u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, vjerujemo da će pokrenuti odgovarajuće krivične postupke, koji nijesu u domenu nadležnosti Agencije za sprečavanje korupcije”, odgovorili su “Vijestima” iz institucije kojom rukovodi Jelena Perović.

To je u nadležnosti Tužilaštva, ne Agencije: Jelena Perović
To je u nadležnosti Tužilaštva, ne Agencije: Jelena Perovićfoto: Savo Prelević

Na dodatna pitanja o mogućoj kontroli eventualno nezakonitog finansiranja političkih partija, iz te agencije stigao je gotovo identičan odgovor:

“Ukoliko u slučaju, na koji se odnose Vaša pitanja, postoji nezakonito finansiranje, ono može biti isključivo posljedica izvršenja određenih krivičnih djela koja su u nadležnosti tužilaštva i sudova. Agencija za sprečavanje korupcije nema nadležnost da istražuje krivična djela”, naveli su iz ASK-a.

5.000

eura najviše može da uplati fizičko lice za finansiranje političkog subjekta, a pravno lice najviše 20.000 eura na godišnjem nivou, navodi se u Zakonu o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja

“Vijesti” su 30. juna objavile dio transkripata koje je Europol dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu, u kojima policajac Petar Lazović, u komunikaciji sa šefom kavačkog kriminalnog klana Radojem Zvicerom, u šiframa poručuje da biznismen Ranko Ubović samo za jedne izbore “pukne po par miliona”, a na nagovor njegovog oca, sada penzionisanog bezbjednjaka Zorana Lazovića.

Ubović je vlasnik kompanije Bemax. Grupu okupljenu oko njega aktuelni premijer Dritan Abazović označava glavnim švercerima cigareta i narkotika, odnosno dijelom vrha kriminalne piramide u Crnoj Gori. On ih je više puta direktno i indirektno optužio da su glavni finansijeri DPS-a i da su pružali logistiku u mnogim protivzakonitim akcijama...

DUŽNI DA PROVJERE I PRIJAVE TUŽILAŠTVU

“Kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja vrši Agencija za sprečavanje korupcije”, navodi se u Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Prema tom propisu, Agencija postupak može pokrenuti po službenoj dužnosti, na osnovu sopstvenih saznanja ili prijave fiz­ičkog ili pravnog lica...

“Ako Agencija, tokom sprovođenja kontrole ili nadzora, pribavi podatke koji upućuju na nepravilnosti ili kršenja zakona dužna je da, u roku od 15 dana od dana uočene nepravilnosti ili kršenja zakona, podnese prijavu ili inicijativu nadležnom organu”.

U tom aktu piše da je političkim subjektima zabranjeno primanje materijalne, finansijske pomoći i nenovčanih priloga od anoni­mnih darodavaca, javnih ustanova, pravnih lica i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, sindikata, vjerskih zajednica i organizacija, nevladinih organizacija, kazina, kladionica i drugih priređivača igara na sreću.

“Zabranjeno je licu koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo s elementima korupcije i organizovanog kriminala da finansira političkog subjekta”, navodi se u Zakonu.

Dodaje se i da se politički subjekti ne mogu zaduživati kod fizičkih lica.

“Zabranjeno je obećavati ili stavljati u izgled političku ili bilo kakvu drugu protivuslugu, privilegiju ili ličnu korist fizičkom ili pravnom licu radi pribavljanja finansijske, materijalne ili nenovčane podrške političkom subjektu. Zabranjeno je davanje ili primanje priloga u novcu ili obliku proizvoda ili usluga preko trećih lica (posrednika). Zabranjeno je prikrivanje privatnih izvora finansiranja i iznosa skupljenih iz privatnih izvora finansiranja”, navodi se u zakonskom tekstu.

Na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije, Agencija provjerava izvještaje o prihodima i imovini javnih funkcionera, postupa po prijavama zviždača, po potrebi štiti zviždače, ali i kontroliše.

U Zakonu piše da su oni samostalno i nezavisno tijelo, koje osniva Skupština Crne Gore.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) godina je upozoravala da postoje takozvani crni fondovi, kojima je finansiran rad bivše vladajuće partije.

KO POMAŽE, A KO NE

“Tigar po par miliona za izbore pukne jer mu Z kaže, a ovaj Z gleda kao brata, znaš ti ovo sve”, jedna je od sijaset poruka koju je šefovima kavačkog klana, u ljeto 2020. godine, poslao policajac Lazović.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za organizovanu kriminalnu grupu kavčani

Tog 9. avgusta, na grupnom čatu sa Zvicerom i odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem, šalje na stotine poruka preko kriptovane Skaj ECC aplikacije.

Petar Lazović porukama objašnjava da je Tigar zapravo Ubović, a jasno proizilazi da je pod slovom “Z” njegov otac Zoran Lazović, čije fotografije iz službenih prostorija Uprave policije takođe dijeli na čatu...

Stariji Lazović u to vrijeme je pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala.

“Pozdravlja te Tigar, sjedim s njim”, šalje Petar Lazović 20. jula Darku Šariću, a potom objašnjava: “Ne, nego Tigar (Bemax)... Jes, mi ga između nas Tigar zovemo. To je brat pravi”...

U komunikaciji s kavčanima, on kritikuje očigledno tadašnjeg očevog kolegu iz službe - da finansijski ne doprinosi politici koju podržavaju...

“Brate, evo znaš i sam situaciju ođe. Ko ođe mimo Z i Tigra pomaže bilo koga, ko ođe daje osim njih! Jedini Z s njegovima se Agencija postupak može pokrenuti po službenoj dužnosti, na osnovu sopstvenih saznanja ili prijave fiz­ičkog ili pravnog lica... Ako tokom sprovođenja kontrole, pribavi podatke koji upućuju na nepravilnosti ili kršenja zakona dužna je da podnese prijavu ili inicijativu nadležnom organu"...ne folira i ne odriče drugova, je li ga to koštalo jes! Jel’ mogao da ima kao Golub milone jes, ali Golub jedino djeci daje, nikom više banke! Jedino Z i Tigar. Tigar po par miliona za izbore pukne jer mu Z kaže, a ovaj Z gleda ka brata. Znaš ti ovo sve. Nije što je moj Z, ali to je tako, ljudi poput njega ste ti i Liam i više niko da ja znam! Ti si svakog kuma ispratio i pomogao i selo digao... i onda meni krivo jer ostali najveći kajmak kupe! Ako nije ovako!”, piše mlađi Lazović šefu kavačkog klana.

Tokom prepiski s kriminalcima iz kavačkog klana, on indirektno prijeti, proizilazi iz komunikacije, jednom biznismenu s primorja. Naglašava da tom hotelijeru neće pomoći ni Stari koji spava u njegovom objektu, ako se samo njima zamjeri.

“Žarko pi*ka jedna, kur*i se, jer mu Stari spava tamo. Pa neka nama pogriješi, pa ćeš vidjet što će mu Stari pomoći. Evo neka me ispravi ako sam slagao, ja se kunem u oba Zorana!!!... Jedini Z sa njegovima se ne folira i ne odriče drugova, je li ga to koštalo, jes! Jel’ mogao da ima kao Golub milone jes’, ali Golub jedino djeci daje, nikom više banke”, žali se mlađi Lazović kavčanima pred izbore.

Krajem jula, mlađi Lazović objašnjava da je u društvu oca i da im je s mora došao Corona, jer ga je “poslao Liam” (Darko Šarić).

“Jer sam rekao Liamu da mu kaže dosta je sunčanja ove godine nego da ide u PV oko izbora da pomogne”, piše Petar Lazović u grupi Miloviću i Zviceru 30. jula 2020. godine.

Poslije Zvicerovog pitanja ko ima koronu, objašnjava da je to nadimak Duška Šarića.

Agencija postupak može pokrenuti po službenoj dužnosti, na osnovu sopstvenih saznanja ili prijave fiz­ičkog ili pravnog lica... Ako tokom sprovođenja kontrole, pribavi podatke koji upućuju na nepravilnosti ili kršenja zakona dužna je da podnese prijavu ili inicijativu nadležnom organu"...

Dok izvještava vrhušku kavačkog klana o hapšenjima pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljari, ili od njih prima instrukcije koga da “ulovi”, Lazović uredno, u grupi s Milovićem i Lazovićem, ali i na čatu s Darkom Šarićem, priča o izborima i pripremama za njih.

“Sve treba učiniti da odradimo izbore”, šalje Šariću 2. avgusta 2020. godine.

“I da ti ne bude ođe dešavanja. Za poslije izbora ćemo se dogovoriti kako ćemo”, nastavlja Lazović.

SVAKI ĆE GLASATI KAKO KAŽEM

Pet dana prije izbora, u avgustu 2020. godine, šef kavačkog klana šalje Lazoviću i Miloviću spisak sigurnih glasača u zatvoru i van njega. Milović predlaže da svi naprave spiskove i da “Zoran” to odnese “Lomiju”. Lomi u šatrovačkom govoru znači - Milo.

“Istraga - Mujović Radovan, Bulatović Dragiša, Stupar Vojin, Vujačić Vukan, Pejaković Žarko, Terzić Igor, Stanišić Vidoje, Đurđevac Aleksandar, Paović Mošo, Mirotić Peđa, Žmukić Jovan, Avdić Davor, Nedović Lazar, Goran Vukčević, Perović Đuro, P. Đ., Bulajić Miloš, Dragan Kontić, Pero Laličić, Pavlović Boško, Pavlović Ilija, Cicmil Đorđe, Drecun Nikola, Uroš Đurđevac, Mitar Marković. F paviljon - Zurovac Nemanja, Bešović Filip, Rakočević Goran, Mrdak Nenad, Marković Aleksandar, Pavićević Jovan. C paviljon - Radojica Zeković, Kljajević Željko”, piše na jednom spisku.

Na drugom je 18 imena i prezimena, pet članova porodice Radovana Mujovića, petoro Kankaraša, s napomenom da nisu nikada glasali, kao i četiri člana porodice Davora Avdića i četvoro Backovića.

Za sve njih upisane su i adrese.

Odmah nakon što su u grupu stigli spiskovi, Milović odgovara:

“Spisak. Top”, a Zvicer daje pojašnjenje:

“Prvi spisak zatvor. Većina su domaćini u sobe i svaki od njih će povući ostale, familije itd. Drugi sve kontra bili do sad, spisak nije konačan.”

“Neka svi naprave spisak familija, porodica, drugova, prijatelja, poći ću ja sa Juniorom kod Zorana i reći šta imamo. Sve redom neka popišu. Jer bi svi bili kontra da ti kažeš. Ima tu kijamet ljudi, i reći će Zoran Lomiju”, piše Milović.

“Svaki će glasati što mu rečem”, odgovara mu Zvicer.

Bonus video: