Pretresi u potrazi za bombašem

Kontrolisane kuće dviju bezbjednosno interesantnih osoba, policija gleda i snimke nadzornih kamera

48453 pregleda 70 reakcija 2 komentar(a)
Uviđaj nakon bombaškog napada u Spužu, Foto: Jelena Jovanović
Uviđaj nakon bombaškog napada u Spužu, Foto: Jelena Jovanović

Policija je pretresla kuće dviju bezbjednosno interesantnih osoba u sklopu istrage bombaškog napada na kuću zatvorskog službenika Gorana Đuričkovića, ali još niko nije osumnjičen u tom predmetu, tvrde izvori “Vijesti” iz istrage.

Inspektori Uprave policije, rečeno je listu, istovremeno gledaju snimke nadzornih kamera sa objekata u neposrednoj blizini kuće oštećenog u Spužu.

“Provjeravaju se i bazne stanice, kako bi se utvrdila telefonska komunikacija od te večeri onih osoba koje su interesantne policiji”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Bomba je eksplodirala u ponedjeljak 7. avgusta, oko četiri ujutru i pričinila veliku materijalnu štetu na kući Đuričkovića, ali i na nekim komšijskim objektima.

Dvoje maloljetne djece boravilo je tada u kući napadnutoj bombom - dijete Đuričkovića i još jedna maloljetna osoba.

Nadležni su tada poručili da utvrđuju motiv napada na kuću službenika spuškog zatvora, a prema nezvaničnim informacijama u fokusu istrage je moguća osveta zbog njegovog djelovanja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Pomoćnik direktora UIKS-a Nebojša Janković nakon napada je saopštio novinarima da srećom niko nije povrijeđen, ali da je u eksploziji pričinjena velika materijalna šteta.

“Nije prvi slučaj da se napadaju službenici UIKS-a i njihova imovina i očekujemo hitnu i značajnu reakciju svih državnih organa i kompletne društvene zajednice, kako bi što prije došli do rasvjetljavanja ovog krivičnog djela”, poručio je tada.

Janković je kazao i da posebno zabrinjava to što je napad izvršen dok su djeca u kući: “Moglo je da dođe do ugrožavanja njihovih života”.

Prije napada na Đuričkovića, posljednji u nizu ataka na imovinu službenika UIKS-a dogodio se 30. novembra, odnosno 1. decembra - tada je eksploziv aktiviran ispred kuće nekadašnjeg načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića.

Prva ručna bomba bačena u njegovo dvorište nije eksplodirala, pa su se napadači vratili sjutra veče i oko 20.20 časova bacili još jednu kašikaru ka njegovoj kući.

Iz zatvorske uprave tražili su nakon napada da im zvaničnici iz policije i tužilaštva što prije odgovore od koga su ugroženi. "Bez obzira da li je povezan sa postupanjem Đuričkovića ili bilo kog drugog službenika, bitno je da se što prije dođe do saznanja od koga su ugroženi", saopšteno je tada

Spasojević je ranije za “Vijesti” ispričao da se na snimku vidi da je bomba zakačila krošnju obližnjeg drveta, što joj je skrenulo putanju - eksplodirala je sa spoljnje strane ograde.

Bomba bačena 30. novembra pronađena je tek 4. decembra. U svom dvorištu, tik uz ogradu, vidio je Spasojević koji je i alarmirao policiju.

Poslije nekoliko dana, Željko Lakušić (34) i Filip Popović (21) uhapšeni su zbog sumnje da su bacili ručnu bombu na kuću Spasojevića.

“U predmetu formiranom povodom bacanja i aktiviranja eksplozivnih naprava - bombi, u neposrednoj blizini porodične kuće načelnika Istražnog zatvora P. S., postupajuća državna tužiteljka Maja Knežević naložila je službenicima Uprave policije, nakon izvršenog pretresa, da liše slobode Ž. L. i F. P., zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, saopštio je tada “Vijestima” rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović.

Iz Uprave policije saopšteno je da se uhapšeni u policijskim evidencijama vode kao bezbjednosno interesantna lica i da su u toku pretresi prostorija u Podgorici koje njih dvojica koriste.

Bonus video: