Lažnog princa od Crne Gore niko ne juri: Tvrdi da je potomak Crnojevića

Ni godinu nakon što se nepozvan sa svitom pojavio na prijemu povodom Dana državnosti u Plavom dvoru na Cetinju nijedno nadležno tužilaštvo nije formiralo predmet protiv samozvanog crnogorskog princa Stefana Černetića

66108 pregleda 365 reakcija 66 komentar(a)
Stefan Černetić na prijemu sa Milom Đukanovićem, Foto: Foto Facebook
Stefan Černetić na prijemu sa Milom Đukanovićem, Foto: Foto Facebook

Godinama unazad, čovjek koji se predstavlja kao princ od Crne Gore organizuje balove, dodjeljuje titule viteza, viskonta, dame, barona i tvrdi da je potomak slavne srednjovjekovne kuće Crnojevića.

Stefan Černetić, novinar i gastronomski kritičar, koji živi na relaciji Torino - Beograd, zahvaljujući samoproglašenoj tituli je stigao u elitno društvo, a na svom Fejsbuk profilu se često hvali fotografijama sa princom Albertom od Monaka, aristokratama iz kuća Savoja, Habzburg, Hohencolern...

Redovan je gost na prijemima kraljevskih porodica, a kada uđete na njegov sajt, gdje ima svoj porodični grb i na kojem piše da je princ Crne Gore i Makedonije, dočekaće vas zvanična crnogorska himna “Oj svijetla majska zoro”...

Iako je još prije deceniju “uhvaćen na djelu”, a brojnju mediji pisali o njegovom lažnom predstavljanju, Černetić se prošle godine neometan ušetao na Plavi dvor na Cetinju na proslavu povodom Dana državnosti 13. jula, koju je organizovao tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Tada je Černetić objavio galeriju fotografija sa prijema sa Đukanovićem i princom Nikolom Petrovićem, a iz kabineta tadašnjeg predsjednika su nakon toga pozvali nadležne službe da istraže kako se on našao na svečanosti na Cetinju.

Ni godinu kasnije, sudeći prema odgovorima nadležnih tužilaštava, samozvanim crnogorskim princom i nezvanim gostom na državnom prijemu se niko ne bavi.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici u odgovoru “Vijestima” saopštilo je da kod njih nije formiran predmet povodom ulaska nepozvanog gosta na Plavi dvor.

“Imajući u vidu mjesto održavanja događaja, odnosno Plavi dvor na Cetinju, nadležno za postupanje bilo bi ODT na Cetinju”, piše u odgovoru ODT-a Podgorica.

Rukovoditeljka ODT-a Cetinje, Sanja Radunović, odgovorila je da kod tog tužilaštva “nije formiran predmet protiv navedenog lica”.

Ni protokol kabineta bivšeg predsjednika, iako su nakon neprijatne epizode saopštili da će pokrenuti internu provjeru kako je došlo do toga da se Černetić pojavi na prijemu iako nije bio na zvaničnom spisku zvanica, nije saopštilo rezultate provjere.

Italijanski državljanin, koji godinama tvrdi da je “princ od Crne Gore i Makedonije” odnosno potomak dinastije Crnojevića, potvrdio je lani za medije da “nije bio pozvan na proslavu Dana državnosti ali da je pitao može li ući – kao princ od Crne Gore, te da mu je dozvoljeno”.

“Moja supruga i ja i sin Konstatin pitali smo da li možemo da uđemo, ja sam rekao da sam Stefan princ Crnojević, pokazao sam diplomatski pasoš, i rekli su – kako da ne, samo izvolite. Onda sam prišao predsjedniku Đukanoviću i predstavio se a on je bio veoma ljubazan. Poslije dva dana došao je i na sajam pršuta u Cetinju i opet je bio veoma ljubazan. Da je bio neki problem, on bi odmah tražio da me izbace”, kazao je Černetić.

On je za portal “Volim Podgoricu” kazao da su na prijemu svi bili “veoma ljubazni prema njemu, a da mu se Đukanović sa uzvikom prijatnog iznenađenja javio, kada mu je prišao”.

O Černetiću su mediji pisali još 2011. godine, kada su italijanski istoričari izrazili skepsu u mogućnost da je Stefan potomak slavne dinastije Crnojevića.

“Tehnički, ja sam princ nasljednik Crne Gore, ali takođe i prije svega Srbije, Albanije i Makedonije. Moja porodica proizlazi iz imperijalne vizantijske porodice Komnena, i od njih smo potomci i crnogorskih despota Crnojevića”, tvrdio je tada on.

Černetić je još tada tvrdio da se navodno njegova porodica posljednjih vjekova razvijala u drugim nacijama kao što su Venecija, današnja Vojvodina, Mađarska, Italija i Rusija, a da su Černetići isto što i Crnojevići, koji se u Mađarskoj zovu i Černovići, jer u raznim državama postoje razne transkripcije.

On je medijima potvrdio da godinama ima diplomatske pasoše, ali to nisu diplomatski državni pasoši, nego nevladine organizacije, te da nema zvanični pasoš Crne Gore.

“Ja sam probao da tražim, i pisao sam dva pisma – Ambasadi Crne Gore u Rimu i Ambasadi Crne Gore pri Svetoj stolici. Nisu mi odgovorili i poslije par mjeseci ja telefoniram u Ambasadu u Rimu, i pitam mogu li da govorim sa ambasadorom, a taj čovjek mi kaže – Nemojte više nikada da zovete, jer ćemo zvati policiju! Ja nisam kriminalac, nikada nisam imao problme sa policijom”, ispričao je lani Černetić.

Lažni crnogorski princ istog dana kada je sa suprugom i četvorogodišnjim sinom “upao” na proslavu kod Đukanovića, bio je i gost mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, koji je krstio i njegovog sina Ivana.

Lažnog princa je ugostio i mitropolit Joanikije
Lažnog princa je ugostio i mitropolit Joanikijefoto: Facebook

“Njegovo Carsko i Kraljevsko Visočanstvo Knjaz crnogorski, na prijemu kod mitropolita Joanikija… Povod je bio krštenje kneza Ivana, drugog sina Njihovih Carskih i Kraljevskih Visočanstva za princa i princezu Crne Gore”, napisao je Černetić na Fejsbuku.

Crni “mercedes”, crnogorska zastava i lažni grb...

Putešestvije samoproklamovanog princa od Crne Gore opisali su brojni svjetski mediji.

Stefan Černetić, kako ga opisuju mediji, putuje Evropom u crnom “mercedesu” sa crnogorskim zastavicama i lažnim kraljevskim oznakama.

Interesovanje italijanskih vlasti izazvao je 2016. godine kada je, boraveći nekoliko dana u luksuznom odmaralištu Fasano, poslao račune da plati Ambasada Sjeverne Makedonije u Rimu.

Iz Ambasade je odgovor glasio: “Ne šaljite nam račune, mi nemamo princa i sigurno ga ne dijelimo sa Crnom Gorom”.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije nakon toga pokrenulo je istragu zbog koje je tamošnja policija upala u domove lažnog crnogorskog princa gdje su pronašli falsifikovane pasoše, pečate i medalje izmišljenog kraljevskog parlamenta u Crnoj Gori.

“Vidio sam mnogo toga, ali tako nešto, prvi put”, ispričao je policijski inspektor nakon pretresa kuće Černetića.

Bonus video: