Bar: Osumnjičena za utaju poreza i doprinosa, navodno nije prijavila promet nepokretnosti od 832.500 eura

"Riječ je o prodaji deset stambenih prostora kao posebnih djelova stambene zgrade sa katastarske parcele evidentirane kao njena svojina. Izbjegavši time da plati porez, komunalije, doprinose i druge dažbine, nanijela je materijalnu štetu budžetu Crne Gore i budžetu Opštine Bar", piše u saopštenju

17958 pregleda 8 komentar(a)
Bar (Ilustracija), Foto: Miljana Kljajić
Bar (Ilustracija), Foto: Miljana Kljajić

Barska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv A.R. (21) zbog sumnje za utaju poreza i doprinosa, saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju se navodi da se sumnja da je A.R. (21) izvršila krivično djelo utaja poreza i doprinosa na način što u 2022. i 2023. godini, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, nadležnom poreskom organu, nije prijavila promet nepokretnosti u iznosu od 832.500 eura.

"Riječ je o prodaji deset stambenih prostora kao posebnih djelova stambene zgrade sa katastarske parcele evidentirane kao njena svojina. Izbjegavši time da plati porez, komunalije, doprinose i druge dažbine, nanijela je materijalnu štetu budžetu Crne Gore i budžetu Opštine Bar", piše u saopštenju.

Iz Uprave policije su kazali da su u decembru 2022. godine barski policajci, u mjestu tzv. "Petovića zabio", KO Kunje u opštini Bar, evidentirali da nepoznati graditelj gradi objekat.

"Sa ovim saznanjem je upoznat dežurni tužilac iz Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, te je policija dalje radnje preduzela sa njim u saradnji, odnosno na osnovu njegovih uputstava. Dakle, prikupljena su obavještenja iz kojih se utvrđuju katastarske oznake prostora gradnje i svojinski status zemljišta, krug eventualnih investitora i graditelja predmetnog objekta, zakonitost građenja, način upisa svojine nad objektom izgrađenim bez prijave i dokumentacije za gradnju na tuđem zemljištu, identitet upisanog vlasnika objekta i način upisa, kao i obavještenja na okolnosti prometa posebnih djelova izgrađenog objekta, i u vezi sa tim, na okolnosti utaje poreza i doprinosa. Građenje objekta na gore pomenutoj katastarskoj parceli, nepokretnost u svojini Crne Gore u dijelu 1/1 i sa pravom raspolaganja Vlade Crne Gore, takođe u dijelu 1/1, vršeno je, dakle, na tuđem zemljištu, bez prijave i dokumentacije za građenje", piše u saopštenju.

Uprava policije je saopštila i da je u postupku pred notarom, 12. aprila 2022. godine, uz Elaborat premjera izvedenog stanja objekta koji je 11. aprila 2022. godine sačinila geodetska organizacija i koji je 12. aprila ovjeren od strane Uprave za nekretnine Crne Gore, PJ Bar, A.R. dala izjavu da je saglasna da se u "V" listu Lista nepokretnosti izvrši uknjižba prava svojine na navedene nepokretnost u obimu 1/1 na njeno ime, da bi 13. aprila Upravi za katastar i državnu imovinu – Područnoj jedinici Bar, notar podnio zahtjev za promjenu podataka za nepokretnosti upisanih kao svojina Crne Gore u dijelu 1/1 i raspolaganje Vlade Crne Gore u dijelu 1/1.

"U postupku sprovedenom pred Upravom za katastar i državnu imovinu, pred Područnom jedinicom Bar, rješenjem od 24. maja 2022., u potpunosti je udovoljeno predmetnom zahtjevu i izvršen je upis novog stanja – porodična zgrada, kao i posebni djelovi objekta kao u navedenom Elaboratu, sve na ime A.R. Upisom u Katastar novog, samovlasno i protivpravno konstituisanog stanja na nepokretnosti u državnoj svojini, graditelj, A.R., ostvarila je pravo da na legalizaciju objekta, i istovremeno, i pravo korišćenja zemljišta ispod objekta i zemljišta koje služi za redovnu upotrebu tog objekta. Konačno, zaključenjem Ugovora o prodaji u formi notarskih zapisa 2022. i 2023. godine, navedene stambene jedinice A.R. je prodala za ukupan iznos od 832.500 eura, a koji promet nepokretnosti nije prijavila", poručili su iz Uprave policije.

Navodi se da su danas po naredbi sudije za istragu pretreseni stan i druge prostorije koje koristi A.R. u Ulcinju.

"Pretresom su pronađeni i privremeno oduzeti primjerci više isprava – notarskih zapisa koje će biti predmet ispitivanja u daljem postupku prikupljanja potrebnih obavještenja. Napominjemo da je protiv A.R. i njenog oca M.R. 2. avgusta 2022. godine Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru podnijeta krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično djelo prevara. Predmet krivičnog djela ovdje je bilo zemljište u svojini Crne Gore i na istom prostoru kao u predmetnom slučaju i po prvi put, upotrebljena je i isprava notara", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Bonus video: