Prekršaj se piše kad nema projektila - tužilaštvo objasnilo zašto je naredilo pisanje prekršajnog naloga protiv Milikića

Policija je tokom kontradiverzionog pregleda solitera na obali Morače i nekoliko automobila pronašla pakete i torbe krcate intervencijskom opremom koju koriste policijske i vojne formacije

16828 pregleda 2 komentar(a)
Akcija policije oko hotela Podgorica, Foto: Luka Zekovic
Akcija policije oko hotela Podgorica, Foto: Luka Zekovic

Iz gasnog pištolja se ne može ispaliti projektil, konstatovali su iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), obrazlažući zbog čega su naredili da se protiv Milana Milikića podnese prekršajni nalog.

Iz institucije kojom rukovodi Duško Milanović, juče su zvanično potvrdili da su policiji naložili da podnese prekršaj protiv jednog od prijatelja vlasnika kompanije Bemax Ranka Ubovića, nakon što je pretresima u jednom od vozila pronađen pištolj...

“Obavještavam vas da je izviđaj u predmetnom slučaju okončan dana 31. jula 2023. godine. Naime, iz izjašnjenja vještaka balističke struke je utvrđeno da je pronađeni pištolj u jednom od vozila ‘startni - gasni pištolj’ iz kojeg se ne može ispaliti projektil, zbog čega je Upravi policije - Odjeljenju bezbjednosti Podgorica, naloženo da protiv M. M. podnese zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, navodi se u odgovorima ODT-a dostavljenih “Vijestima”.

Pravni zastupnik Milikića, advokat Zoran Piperović, prije nekoliko dana obavijestio je javnost da je njegov klijent u tom predmetu kažnjen prekršajno, ali da je policija i tada napravila grešku, jer su na nalogu napisali pogrešan datum, odnosno da je oružje pronađeno dan nakon racije - 22. jula.

Piperović je tada ponovo pozvao Upravu policije da vrate automobile privremeno oduzete od kompanije Easy drive, koja je u vlasništvu Aleksandra Mijajlovića, nekadašnjeg suvlasnika kompanije Bemax.

Policija je tokom kontradiverzionog pregleda solitera na obali Morače i nekoliko automobila pronašla pakete i torbe krcate intervencijskom opremom koju koriste policijske i vojne formacije.

Soliter nadomak hotela Podgorica gradila je kompanija “Bemax”, a prijatelj vlasnika te firme - Milikić je kazao policiji da je oduzeta oprema njegova i da je na nju zaboravio otkad ju je uskladištio u soliteru nadomak hotela ‘Podgorica’.

Abazović je nakon toga pozvao Tužilaštvo da istraži sve detalje u vezi s pronađenom intervencijskom opremom, naglasivši da za njega nije dovoljno to što je “neki čovjek iz obezbjeđenja Ranka Ubovića” kazao da su predmeti navodno njegovi.

“Oni pokušavaju da se sakriju iza čovjeka koji sad radi u obezbjeđenju Ranka Ubovića, koji je preuzeo na sebe da je to navodno njegovo”, rekao je tada.

Aktuelni premijer istovremeno je pozvao Tužilaštvo da saberu dva i dva i “malo uvežu događaje”, pozivajući ih da se sjete protesta 2015. godine i gdje su tada bili “punktovi maskiranih lica koji su ušli i Molotovljevim koktelima razbili proteste”.

On je aludirao da su s istog tog mjesta najavljivani i dogovarani neredi i građanski rat, uoči potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, ali i pripremanje “gužve... na dan predsjedničkih izbora”.

“Da se prisjete dojava o bombama, da se ista situacija desila uoči junskih izbora... Godinu pričam i ukazujem na ljude koji su vrh kriminalne piramide u Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

Abazović je više puta javno optužio ekipu okupljenu oko Ubovića i bivšeg bezbjednjaka Zorana Lazovića da su među glavnim švercerima cigareta i narkotika, ali i da mu žele smrt. Za njega nije dovoljno to što je “neki čovjek iz obezbjeđenja Ranka Ubovića” kazao da su predmeti navodno njegovi.

Sada se prave da je sve regularno...

A to da nema krivičnog djela, to je toliko poniženje za instituciju tužilaštva da nemam riječi. Znam da će ovo naići na kritike, oni nezavisni u svom radu... Za praćke keramičara su ganjali ljude pet godina za državni udar. Za praćke i opremu koju su našli u stanu koji im je isto izdao bivši policajac, a sad se prave da je potpuno regularno da neko ima šok bombe, pištolje i pancire, kazao je Dritan Abazović nakon pronalaska opreme i oružja.

Tada je pitao i da li crnogorska policija posjeduje bijele pancire, koji su pronađeni tokom pretresa.

“Neka kažu ovi iz tužilaštva - ima, ovaj iz SAJ-a je donio, ukrao u kampu ili je skladištio... Imamo li bijele pancire u regularnim formacijama policije? Žao mi je što ljudi nemaju hrabrosti da rade. Dobronamjerno ih pozivam - Crnoj Gori ne treba filozofiranje i da se vade da nemaju uslove i kancelarije, zato što u slučajevima za koje misle da su važni imaju kancelarije, vozila, opremu i sve. U slučajevima gdje treba da se udari vrh kriminalne piramide, nećkaju se, a neka narod procijeni zbog čega. Da li su razlozi politički, neki drugi, ili im je žao što je premijer umjesto njih, što je ludilo uma, razotkrio stvari koje je trebalo oni da urade”, zaključio je Abazović.

Bonus video: