Redža nije prijavila 832.500 eura prometa?

Prijava protiv kćerke Muja Redže zbog utaje poreza, nakon prodaje 10 stambenih objekata

26337 pregleda 215 reakcija 20 komentar(a)
Pogled na Bar (arhiva/ilustracija), Foto: Shutterstock
Pogled na Bar (arhiva/ilustracija), Foto: Shutterstock

Barski policajci podnijeli su krivičnu prijavu protiv Almedine Redža (21) zbog sumnje da je utajila porez.

Ona je kćerka Muja Redže, višestruko osuđivanog biznismena iz Ulcinja.

Protiv njih je, kako navode iz policije, još 2022. godine Tužilaštvu u Baru podnijeta krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično djelo - prevara.

Mujo Redža
Mujo Redžafoto: Arhiva Vijesti

Redža je svojevremeno, nakon što je donijeto rješenje o rušenju njegove nelegalno građene višespratnice, kazao da svi grade bez dozvole zbog nedostatka planova, ali da su nadležni “navalili na mene”.

U saopštenju iz Uprave policije, navodi se da su njihovi službenici iz Regionalnog centra bezbjednosti “Jug”, prijavu protiv dvadesetjednogodišnjakinje podnijeli nakon što nije prijavila promet nepokretnosti u iznosu od 832.500 eura.

“Na način što u 2022. i 2023. godini, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, nadležnom poreskom organu, nije prijavila promet nepokretnosti u iznosu od 832.500 eura. Riječ je o prodaji deset stambenih prostora kao posebnih djelova stambene zgrade sa katastarske parcele evidentirane kao njena svojina. Izbjegavši time da plati porez, komunalije, doprinose i druge dažbine, nanijela je materijalnu štetu budžetu Crne Gore i budžetu Opštine Bar”, piše u tekstu policije.

Objašnjava se da su policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Bar, u decembru 2022. godine, sprovođenjem redovnih policijskih aktivnosti, u mjestu takozvanom “Petovića zabio”, KO Kunje, evidentirali da nepoznati graditelj gradi objekat.

“Sa ovim saznanjem je upoznat dežurni tužilac iz Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, te je policija dalje radnje preduzela sa njim u saradnji, odnosno na osnovu njegovih uputstava. Dakle, prikupljena su obavještenja iz kojih se utvrđuju katastarske oznake prostora gradnje i svojinski status zemljišta, krug eventualnih investitora i graditelja predmetnog objekta, zakonitost građenja, način upisa svojine nad objektom izgrađenim bez prijave i dokumentacije za gradnju na tuđem zemljištu, identitet upisanog vlasnika objekta i način upisa, kao i obavještenja na okolnosti prometa posebnih djelova izgrađenog objekta, i u vezi sa tim, na okolnosti utaje poreza i doprinosa”, piše u tekstu.

Apostrofira se da je gradila na katastarskoj parceli, koja je u svojini Crne Gore, sa pravom raspolaganja Vlade Crne Gore: “Dakle, na tuđem zemljištu, bez prijave i dokumentacije za građenje”.

“U postupku pred notarom, 12. aprila 2022. godine, A. R. je dala izjavu da je saglasna da se u listu Lista nepokretnosti izvrši uknjižba prava svojine na navedene nepokretnost u obimu 1/1 na njeno ime, da bi 13. aprila Upravi za katastar i državnu imovinu - Područnoj jedinici Bar, notar podnio zahtjev za promjenu podataka za nepokretnosti upisanih kao svojina Crne Gore u dijelu 1/1 i raspolaganje Vlade Crne Gore u dijelu 1/1. U postupku sprovedenom pred Upravom za katastar i državnu imovinu, pred Područnom jedinicom Bar, rješenjem od 24. maja 2022., u potpunosti je udovoljeno predmetnom zahtjevu i izvršen je upis novog stanja - porodična zgrada, kao i posebni djelovi objekta kao u navedenom Elaboratu, sve na ime A. R”, dodaje se u policijskom saopštenju.

Objašnjava se da je upisom u Katastar novog, samovlasno i protivpravno konstituisanog stanja na nepokretnosti u državnoj svojini, A. R., ostvarila pravo da na legalizaciju objekta, i istovremeno, i pravo korišćenja zemljišta ispod objekta i zemljišta koje služi za redovnu upotrebu tog objekta.

“Konačno, zaključenjem Ugovora o prodaji u formi notarskih zapisa 2022. i 2023. godine, navedene stambene jedinice A. R. je prodala za ukupan iznos od 832.500 eura, a koji promet nepokretnosti nije prijavila. Danas je po naredbi sudije za istragu izvršen i pretres stana i drugih prostorija koje koristi A. R. u Ulcinju. Pretresom su pronađeni i privremeno oduzeti primjerci više isprava - notarskih zapisa koje će biti predmet ispitivanja u daljem postupku prikupljanja potrebnih obavještenja. Napominjemo da je protiv A. R. i njenog oca M. R. 2. avgusta 2022. godine Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru podnijeta krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično djelo prevara. Predmet krivičnog djela ovdje je bilo zemljište u svojini Crne Gore i na istom prostoru kao u predmetnom slučaju i po prvi put, upotrebljena je i isprava notara”, navodi iz UP.

Bonus video: