Bombaše traže, Đuričkovića obilaze

Policija i tužilaštvo još nijesu otkrili ko je 7. avgusta, u zoru, aktivirao jaku eksplozivnu napravu u dvorištu kuće zatvorskog službenika

51545 pregleda 8 komentar(a)
Uviđaj nakon bombaškog napada, Foto: Jelena Jovanović
Uviđaj nakon bombaškog napada, Foto: Jelena Jovanović

Policija i tužilaštvo još nijesu otkrili ko je 7. avgusta, u zoru, aktivirao jaku eksplozivnu napravu u dvorištu kuće zatvorskog službenika Gorana Đuričkovića, ali tvrde da čine sve da pronađu krivce.

U međuvremenu, u sklopu redovnih aktivnosti, Đuričkovićeve kolege obilaze i njegovu kuću.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je u predmetu formiranom povodom navedenog bombaškog napada preduzelo zakonom predviđene mjere i radnje, te su u cilju pribavljanja dokaza izvršeni pretresi više objekata. Izviđaj je u toku, pa u cilju zaštite interesa postupka, u ovom trenutku ne možemo saopštiti više informacija”, odgovorio je “Vijestima” rukovodilac ODT Podgorica, tužilac Duško Milanović.

U prvim danima istrage policija je pretresla kuće dviju bezbjednosno interesantnih osoba i gledala snimke nadzornih kamera s objekata u neposrednoj blizini kuće oštećenog u Spužu.

Tada su “Vijestima” rekli i da provjeravaju bazne stanice, kako bi utvrdili telefonsku komunikaciju od te večeri onih osoba koje su interesantne policiji.

Bomba je eksplodirala u ponedjeljak 7. avgusta, oko četiri ujutru i pričinila veliku materijalnu štetu na kući Đuričkovića, ali i na nekim komšijskim objektima.

Dvoje maloljetne djece boravilo je tada u kući napadnutoj bombom - dijete Đuričkovića i još jedna maloljetna osoba.

Nadležni su tada poručili da utvrđuju motiv napada na kuću službenika spuškog zatvora, a prema nezvaničnim informacijama u fokusu istrage je moguća osveta zbog njegovog djelovanja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Pomoćnik direktora UIKS-a Nebojša Janković nakon napada je saopštio novinarima da srećom niko nije povrijeđen, ali da je u eksploziji pričinjena velika materijalna šteta.

“Nije prvi slučaj da se napadaju službenici UIKS-a i njihova imovina i očekujemo hitnu i značajnu reakciju svih državnih organa i kompletne društvene zajednice, kako bi što prije došli do rasvjetljavanja ovog krivičnog djela”, poručio je tada.

Janković je kazao i da posebno zabrinjava to što je napad izvršen dok su djeca u kući:

“Moglo je da dođe do ugrožavanja njihovih života”.

BOMBAŠKI NAPADI

Prije napada na Đuričkovića, posljednji u nizu ataka na imovinu službenika UIKS-a dogodio se 30. novembra, odnosno 1. decembra - tada je eksploziv aktiviran ispred kuće nekadašnjeg načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića.

Prva ručna bomba bačena u njegovo dvorište nije eksplodirala, pa su se napadači vratili sjutra veče i oko 20.20 časova bacili još jednu kašikaru ka njegovoj kući.

Spasojević je ranije za “Vijesti” ispričao da se na snimku vidi da je bomba zakačila krošnju obližnjeg drveta, što joj je skrenulo putanju - eksplodirala je sa spoljnje strane ograde.

Bomba bačena 30. novembra pronađena je tek 4. decembra. U svom dvorištu, tik uz ogradu, vidio je Spasojević koji je i alarmirao policiju.

Poslije nekoliko dana, Željko Lakušić (34) i Filip Popović (21) uhapšeni su zbog sumnje da su bacili ručnu bombu na kuću Spasojevića.

“U predmetu formiranom povodom bacanja i aktiviranja eksplozivnih naprava - bombi, u neposrednoj blizini porodične kuće načelnika Istražnog zatvora P. S., postupajuća državna tužiteljka Maja Knežević naložila je službenicima Uprave policije, nakon izvršenog pretresa, da liše slobode Ž. L. i F. P., zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, saopštio je tada “Vijestima” Milanović.

Iz Uprave policije saopšteno je da se uhapšeni u policijskim evidencijama vode kao bezbjednosno interesantna lica.

Prije Đuričkovića i Spasojevića na meti bombaša bile su i njihove kolege Saša Burić i Miodrag Strugar.

U dvorištu Burićeve porodične kuće bomba je aktivirana 11. febuara 2020. godine.

Iako su policija i tužilaštvo tvrdili da su rasvijetlili taj bombaški napad, Stefan Marković, Miljan Dujović, Nikola Cupać, Zoran Perović i Edmond Mustafa pravosnažno su oslobođeni optužbi za bombaški napad na kuću Burića.

Strugar se na meti bombaša našao 13. avgusta 2019. godine, a policija je šest dana kasnije uhapsila tada sedamnaestogodišnjeg I. T.

Tada su saopštili da je njegov saučesnik - dvije godine stariji Jagoš Lekić i da sumnjaju da je napad naručen iz zatvora.

Policija je tada objasnila da su se njih dvojica u jutranjim časovima, po prethodnom dogovoru, dovezli do naselja Donja Gorica, u blizini kuće Strugara, nakon čega je prvoosumnjičeni I. T. pješke prišao do kuće oštećenog i sa bezbjedne udaljenosti aktivirao ručnu bombu.

Pokušaj ubistva, a ne zastrašivanje

Nakon posljednjeg bombaškog napada predsjednik Sindikalne Organizacije UIKS-a Milan Ilibašić saopštio je da nije bilo u pitanju samo zastrašivanje, već pokušaj ubistva Đuričkovića ili nekog od njegovih članova porodice.

“Ovo nije prvi slučaj napada na naše službenike, ali smo se nadali poslije posljednjeg napada na našeg kolegu Spasojević Predraga (koji se desio u decembru prošle godine) da će nadležne institucije obratiti više pažnje na naše službenike i da neće dozvoliti da se takve stvari više ponove”, poručio je Ilibašić prije nekoliko dana.

On je apelovao na sve nadležne državne organe da što prije rasvijetle taj slučaj, uhapse i procesuiraju izvršioce i nalogodavca.

Ocijenio je i da se napadi često dešavaju “jer je kaznena politika u našem krivičnom zakoniku očigledno loša”.

Bonus video: