Osumnjičeni za ubistvo pobjegao iz "Ljubovića"

Stariji maloljetnik L. H. u utorak veče izašao iz Centra za djecu i mlade gdje je, nakon pritvora, smješten rješenjem Višeg suda

73859 pregleda 112 reakcija 26 komentar(a)
“Ljubović” je ustanova otvorenog tipa i nema policijsko obezbjeđenje, Foto: Luka Zekovic
“Ljubović” je ustanova otvorenog tipa i nema policijsko obezbjeđenje, Foto: Luka Zekovic

Maloljetni L. H. (2006) koji je osumnjičen da je počinio krivično djelo teško ubistvo, pobjegao je u utorak veče iz Centra za djecu i mlade “Ljubović”, gdje je smješten po rješenju Višeg suda u Podgorici.

To su “Vijestima” potvrdili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Obavještavamo vas da smo informisani od Centra ‘Ljubović’ da se L. H. udaljio iz ustanove u utorak oko 22.00 časa, te da su o tome obaviještene nadležne institucije”, kazali su redakciji iz resora ministra u tehničkom mandatu Admira Adrovića.

Prema nezvaničnim informacijama, za L. H. je od utorka veče u toku potraga. Iz Uprave policije “Vijestima” nisu odgovorili u vezi sa tim.

Centar “Ljubović” ustanova je dječije i socijalne zaštite, nezavodskog tipa. Korisnici imaju pravo na izlazak iz ustanove, a “Ljubović” nema ni policijsko obezbjeđenje.

Zbog smještanja L. H. kod njih, kako je nezvanično rečeno “Vijestima”, iz “Ljubovića” su nedavno tražili da im se obezbijedi policijska zaštita, ali nisu dobili odgovor.

L. H. je početkom juna uhapšen zbog sumnje da je ubio stariju ženu i njeno beživotno tijelo prekrio drvenim otpadom. On je potom dva mjeseca proveo u pritvoru, u Spužu, a početkom avgusta, rješenjem Višeg suda, prebačen je u Centar “Ljubović”.

“Rešenjem Višeg suda u Podgorici pod brojem Krm. br. 17/2023 od dana 05. 08. 2023. godine određena je mjera privremenog smještaja maloljetnog L. H. u vaspitnu ustanovu JU Centar ‘Ljubović’ gdje smo ga mi u skladu sa tim i uputili”, rekli su juče iz resora socijalnog rada i staranja.

Iz policije su prilikom hapšenja zbog ubistva, kazali da je L. H. odranije poznat policiji i da je hapšen zbog nekoliko desetina krađa.

L. H. je, kako su rekli ranije iz “Ljubovića”, i prije bio njihov korisnik, kazali su da se samovoljno udaljavao iz ustanove, da njegovo smještanje nakon sumnji da je počinio krivično djelo teško ubistvo nije najbolje rješenje, “ali da je jedino raspoloživo u ovom momentu”.

Na pitanje za komentar u vezi sa tim da se lice osumnjičeno za teško ubistvo smjesti u ustanovu otvorenog tipa, iz resora Adrovića kazali su da ne mogu komentarisati odluke suda.

“Već iste moramo poštovati i sprovoditi”, rekli su “Vijestima”.

Pravnik Vasilije Radulović, saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO), ranije je rekao za “Vijesti” da “Ljubović” nema kapaciteta za rad s teškim prestupnicima, ali da Crna Gora još nema vaspitno-popravni dom za maloljetnike, pa se u praksi zato dešava da se maloljetni učinioci najtežih krivičnih djela smještaju u tu ustanovu otvorenog tipa.

Kazao je i da slučaj L. H. “prikazuje manjkavosti krivičnog postupka prema maloljetnicima”.

“Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku u velikoj mjeri usaglašen je s međunarodnim aktima, a takođe nudi i dobra zakonska rješenja. Međutim, kao takav, nažalost, neskladan je s crnogorskom realnošću, jer njegovu punu primjenu onemogućavaju, prije svega, infrastrukturni nedostaci, a zatim i kadrovski”, kazao je on.

Rešenjem Višeg suda u Podgorici pod brojem Krm. br. 17/2023 od dana 05.08.2023. godine određena je mjera privremenog smještaja maloljetnog L. H. u vaspitnu ustanovu JU Centar 'Ljubović' gdje smo ga mi u skladu sa tim i uputili", rekli su juče iz resora socijalnog rada i staranja

Direktorica “Ljubovića” Nina Delević ranije je rekla da je neophodno mijenjati Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku.

Nakon što je L. H. smješten u “Ljubović”, ona je rekla i da su svjesni težine krivičnog djela koje mu se stavlja na teret i istorije njegovog boravka u toj ustanovi, tog maloljetnika stavili pod pojačan nadzor stručnih radnika i službe zaštitara, “u cilju zaštite njega samog, ali drugih korisnika”.

Kazala je i da to nije prvi put da se u “Ljubović” smješta osumnjičeni počinilac krivičnog djela teško ubistvo, ali da je prvi put u pitanju stariji maloljetnik.

Bonus video: