Sukob specijalaca sa građanima na Žabljaku još kod tužioca

Osnovno državno tužilaštvo još izviđa predmet formiran nakon masovne tuče pripadnika PTJ i grupe mladića u lokalu “Pub kino” na Žabljaku. Odjeljenje unutrašnje kontrole rada policije konstatovalo da postoji osnovana sumnja da je ponašanje i postupanje 14 policijskih službenika PTJ bilo u suprotnosti sa Kodeksom policijske etike

20386 pregleda 4 komentar(a)
Policija obećala nepristrasnu istragu: Protivteroristička jedinica (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Policija obećala nepristrasnu istragu: Protivteroristička jedinica (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Ni nakon pola godine Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima nije okončalo izviđaj u predmetu formiranom nakon masovne tuče najmanje 14 pripadnika Protivterorističke jedinice Uprave policije s grupom mladića u žabljačkom lokalu “Pub kino”.

Tužiteljka i portparolka ODT-a Pljevlja Nataša Bajčeta odgovorila je “Vijestima” da će nakon što budu prikupljeni svi potrebni podaci biti donijeta odluka.

“Predmet je u fazi izviđaja i nakon što budu prikupljeni svi potrebni podaci biće donijeta odluka da li u radnjama bilo kog lica u vezi s navedenim događajem ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, navodi Bajčeta u odgovoru.

Masovna tuča dogodila se 11. marta ove godine kada je poslije ponoći u kafiću došlo do sukoba službenika PTJ, koji su bili na redovnoj godišnjoj obuci u zimskim uslovima, sa grupom mladića sa Žabljaka.

U tuči te noći deblji kraj izvukli su mladići sa Žabljaka jer su kod petorice konstatovane lakše povrede, a neki su zbog ozljeda tražili pomoć i u pljevaljskoj bolnici.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije okončalo je rad u predmetu nakon incidenta u kojem su povrijeđena petorica mladića i konstatovali da postoji osnovana sumnja da je ponašanje i postupanje 14 policijskih službenika Protivterorističke jedinice bilo u suprotnosti sa Kodeksom policijske etike.

Izvještaj o izvršenoj kontroli, to Odjeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova je dostavilo Etičkom odboru kako bi se utvrdilo da li su pripadnici PTJ, koji su te noći bili u civilu i van dužnosti, etično postupali u kafanskoj tući na Žabljaku.

Od rezultata Etičkog odbora zavisi da li će biti uslova za pokretanje disciplinskih postupaka protiv 14 pripadnika PTJ zbog teže povrede službene dužnosti iz člana 173 stav 1 tačka 25 Zakona o unutrašnjim poslovima - povreda pravila i standarda utvrđenih Kodeksom policijske etike.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije će izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostaviti i ODT-u Pljevlja na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika PTJ ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Dan nakon teškog incidenta na Žabljaku policija je zvanično saopštila da su pripadnici PTJ u žabljačkom lokalu navodno fizički napadnuti od strane grupe alkoholisanih mladića.

“Prema do sada uzetim izjavama od policijskih službenika incident je započeo provokacijom i napadom na policijskog službenika od strane grupe lica koja su bila u vidno alkoholisanom stanju”, saopštila je tada policija i poručila da će se eventualna odgovornost policijskih službenika “nepristrasno ispitati”.

Svi povrijeđeni i njihove porodice saopštili su tada medijima da žele da se sve okolnosti događaja ispitaju do kraja, ali i poručili da neće pristati da se slučaj zataška.

Roditelji nekih od povrijeđenih mladića kazali su tada da povrede nijesu tako bezazlene i da je specijalna policijska jedinica postupala te noći nehumano i neprofesionalno.

Otac jednog od učesnika incidenta Krsto Bojović kazao je tada za Televiziju Vijesti da su se pripadnici PTJ “ponašali kao teroristi”...

Osamnaestogodišnji Dalibor Pedović tvrdio je da mu je te noći jedan od službenika Uprave policije “umjesto značkom zaprijetio pištoljem”.

Dvojica službenika dala lažne izjave?

Tokom postupka unutrašnje kontrole konstatovano je da postoji osnovana sumnja da su dvojica policijskih službenika Protivterorističke jedinice dala netačne iskaze o detaljima masovne tuče na Žabljaku.

Oni su na taj način počinili težu povredu službene dužnosti iz člana 95 stav 1 tačka 11 Zakona o državnim službenicima i namještenicima - davanje netačnih podataka koji su od uticaja za donošenje odluke.

Protiv dvojice pripadnika PTJ će zbog toga biti pokrenut disciplinski postupak.

Bonus video: