Maloljetnik utekao policiji, pa osumnjičen da je ubio staricu

Maloljetnik iz policijskih prostorija pobjegao 1. juna, uhapšen pet dana kasnije zbog ubistva žene na Koniku. Iz Uprave policije tvrde da će zbog tog incidenta jedan njihov kolega disciplinski odgovarati. “Vijestima” je sinoć nezvanično rečeno da je L. H. po bjekstvu iz “Ljubovića” u utorak, iste večeri počinio novo krivično djelo

58450 pregleda 106 reakcija 45 komentar(a)
Maloljetnik pobjegao policiji, ubio, pa utekao iz vaspitne ustanove, tvrde nadležni, Foto: Shutterstock
Maloljetnik pobjegao policiji, ubio, pa utekao iz vaspitne ustanove, tvrde nadležni, Foto: Shutterstock

Najviše pet dana nakon što je pobjegao iz policijske stanice u Podgorici, maloljetni L. H. (2006) ubio je stariju žensku osobu u podgoričkom naselju Konik.

To proizilazi iz odgovora Uprave policije koje su dostavili “Vijestima”, nakon što je taj osumnjičeni u utorak veče pobjegao iz Centra za djecu i mlade “Ljubović” u Podgorici.

Leš sedamdesetdvogodišnje F. B. pronađen je 6. juna na Vrelima ribničkim, a istog dana policija je obavijestila javnost da je uhapsila starijeg maloljetnika zbog sumnje da je počinio taj zločin.

Iz Uprave policije (UP) sada objašnjavaju da je ta osoba, iz njihovih prostorija pobjegla 1. juna i da će zbog toga jedan službenik te institucije disciplinski odgovarati.

“U odnosu na Vaše interesovanje za udaljenje pomenutog maloljetnika iz službenih prostorija Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, obavještavamo Vas da se navedeni događaj desio 1. juna, da je to lice u službenim prostorijama boravilo zbog drugog krivičnog djela i da je protiv jednog službenika pokrenut postupak zbog teže povrede službene dužnosti”, odgovorili su “Vijestima” juče iz UP.

Iz policije je sinoć saopšteno da je maloljetnik ponovo uhapšen. "Vijestima" je iz policije nezvanično rečeno da je po bjekstvu iz “Ljubovića” iste večeri počinio novo krivično djelo. Nadležni danima ćute ili prebacuju krivicu jedni na druge zbog, najprije smještanja, pa bjekstva iz Centra “Ljubović” mladića osumnjičenog za teško ubistvo.

L. H. je u “Ljubović” bio smješten po nalogu podgoričkog Višeg suda, nakon što je mu istekao pritvor u trajanju 60 dana, koji je proveo u spuškom istražnom zatvoru. Prema spisima u koje su “Vijesti” imale uvid, Viši sud je i pri izricanju privremene mjere smještanja u “Ljubović” bio u saznanju da je L. H. prije ubistva starice, bio lišen slobode i da je pobjegao iz pritvorskih prostorija u Podgorici.

Crna Gora nema ustanovu za smještaj maloljetnika sukobljenih sa zakonom, iako je to zakonski definisano.

“Ljubović” je ustanova dječije i socijalne zaštite, otvorenog tipa i nema policijsko obezbjeđenje.

Direktorica Centra za djecu i mlade Nina Delević, saopštila je prekjuče “Vijestima” da su od policije tražili pomoć u slučaju L. H. pojašnjavajući da su s njim imali više problema i da se i ranije samovoljno udavaljavao. Pomoć je, međutim, izostala, a mladić osumnjičeni za težak zločin, pobjegao je iz “Ljubovića”.

Iz policije kojom rukovodi Nikola Terzić, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, juče su objasnili da su 19. avgusta postupili po dopisu te vaspitne ustanove u kojem je navedeno da je u Centar, rješenjem sudije Višeg suda, od 5. avgusta, privremeno smještena maloljetna osoba do okončanja pripremnog postupka.

“Takođe, u dopisu je navedeno da se lice nalazi pod 24-časovnim pojačanim nadzorom od strane vaspitnih radnika i zaštitarske službe ustanove gdje se smješta, te da je pomenuto lice pokušalo bjekstvo na način što je pokušalo odvaliti roletne na prozoru sobe u kojoj boravi kao i da je upućivalo prijetnje zaposlenima ove ustanove”, odgovorili su iz UP.

Tvrde da su podgorički policajci nakon toga došli u Centar i obavili razgovor sa zaposlenima, koji su im saopštili da im taj maloljetnik nije prijetio...

“Već da je on pokušao odvaliti rešetke na prozoru kako bi se udaljio bjekstvom iz ustanove. Takođe, u obavljenom razgovoru istima je predočeno koje su njihove zakonske obaveze za sprovođenje mjera prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, te da će službenici kriminalističke policije povremeno obilazi navedenu ustanovu u skladu sa ovlašćenjima policije zakonom propisanim. Kako je ovom maloljetnom licu pritvor po rješenju istekao 05.08.2023. godine, sudija za maloljetnike Višeg suda u Podgorici donio je rješenje kojim se određuje mjera privremenog smještaja u vaspitnu ustanovu Centar za djecu i mlade ‘Ljubović’ u kojem je ukazano da je smještenom licu potrebno pružiti svu pomoć, zaštitu i smještaj, te voditi računa o daljem vaspitanju maloljetnika do okončanja pripremnog ili postupka po predlogu tužilaštva u ustanovi gdje je smješteno lice”, dodaju iz policije.

Jednog kolegu disciplinski gone: sjedište Uprave policije u Podgorici (arhiva)
Jednog kolegu disciplinski gone: sjedište Uprave policije u Podgorici (arhiva)foto: Boris Pejovic

Pojašnjavaju da službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, 22. avgusta obaviješteni o bjekstvu maloljetnika iz “Ljubovića”.

“Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica su 22. avgusta obaviješteni od strane zaposlenih vaspitne ustanove Centar za djecu i mlade ‘Ljubović’ u Podgorici, da se pomenuto maloljetno lice samovoljno bjekstvom udaljilo iz navedene ustanove. Od toga trenutka preduzimaju se intenzivne mjere i radnje iz nadležnosti policije u cilju pronalaska lica i njegovog vraćanja u ustanovu”, rekli su iz Uprave policije juče prije nego su njihovi službenici pronašli L.H.

Direktorica “Ljubovića” Nina Delević prekjuče je kazala da je L. H. prvi put pokušao da pobjegne 19. avgusta, ali da mu nije pošlo za rukom. Drugi put, 22. avgusta, imao je više sreće...

Nakon toga, ponovo su se obratili za pomoć Centru bezbjednosti Podgorica, ali je podrška, tvrde, izostala...

Pravnici su ranije upozorili na to da bi maloljetnik i nakon novog hapšenja mogao biti vraćen u istu ustanovu. Kako su kazali “Vijestima”, čak i da na slobodi počini novo krivično djelo, može mu biti izrečen pritvor u trajanju od najduže 60 dana, nakon čega bi ponovo završio u toj ustanovi otvorenog tipa.

Šta je policija saopštila 6. juna

Iz Uprave policije 6. juna oglasili su se saopštenjem, navodeći da su ih građani tog dana, oko 13.50 časova, obavijestili o beživotnom tijelu starije ženske osobe, u blizini jedne porodične kuće na Vrelima ribničkim...

“Policija je izašla na lice mjesta i zatekla beživotno tijelo F. B. (72) prekriveno drvenim otpadom... Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica su preduzimajući operativno-taktičke i proistražne mjere i radnje, došli do sumnje da je izvršilac ovog djela maloljetno lice staro 16 godina. Lice je locirano i dovedeno u službene prostorije gdje je u prisustvu radnika Centra za socijalni rad Podgorica u toku kriminalistička obrada lica, te da se prikupljaju obavještenja na okolnosti događaja u svojstvu građana od većeg broja lica i sprovode druge mjere i radnje iz nadležnosti policije u cilju potpunog rasvjetljavanja događaja u kojem je jedno lice lišeno života”, saopštili su tada iz UP.

Bonus video: